Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #401
RE: HUSAREK DSP
Pawle w polskim Farnellu ceny podobne jak w DL,wysyłka powyżej 199zł gratisowa.Z tym,że trzeba mieć na uwadze,że Farnell podaje ceny netto i trzeba doliczyć vat.
W DL pewnie też trzeba doliczyć vat do tych 45Euro.
Co do zakupu układów si570 do Husarka DSP na wyspach to nie ma zbytniej różnicy dla 10sztuk w stosunku do 1 sztuki.
Na stronie sdr-kits jest opcja dla 10sztuk za 99,95F czyli 9,95F/szt ale to wersja si570CAC czyli cmos.Ten sam si570 cmos przy zamówieniu 1szt to koszt 10,25F czyli róznica to tylko 30pi dla sztuki co daje po przeliczeniu na złotówki w przybliżeniu 1,50zł.
Dopiero wersja BBC lvds czyli si570 BBC000141DG zwiększa koszt o kolejne 5F,kosztuje 15,25F GB.
Jest też dużo droższa wersja lvds si570 BBB za 39,5F i wersja si570DBA000107DG za bagatela 52,5.Nie mylić ze złotówkami.
Czy jest sens techniczny aby stosować je w Husarku nie wiem,ekonomicznie raczej nie warto.
Wersji lvds o której wspomniał Janusz czyli si570 BBC000507D nie ma w sdr-kits,nie ma na ebay,w sumie nie wiem gdzie można taką kupić.

Mam pytanie do kolegi Andrzeju SP6LUN.W/g którego schematu zostały naniesione na zamieszczone w poscie #396 zdjęcie opisy numerowe elementów?
Czy oznaczony jako C13 kondensator to nie jest może C12 w/g schematu SP7ROH?To są zupełnie inne pojemności 27pf i 100nF.
Czy D2,D3 muszą być połączone bezpośrednio do zasilania V4?
Na schematach nóżki te wiszą w powietrzu.Na poprawionej płytce modułu radiowego z DWRADIO nóżki 12,13 też wiszą w powietrzu czyli jest zgodnie ze schematami.

Wojc!o
05-02-2017 14:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7F Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 19-09-2013
Post: #402
RE: HUSAREK DSP
W takiej sytuacji faktycznie nie warto kombinować z kupowanie modułu w DL-u. Różnica w cenie nie jest, aż tak duża i nie ma problemu z wysyłką. Każdy ma za kilka dni w domu. Co do Si570, czekam na info z DW o dostępności i cenie. Mam jeszcze jedną rzecz do kupienia w DW, więc może uda się w jednej przesyłce. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i podpowiedzi.

Proszę kolegów o umieszczenie zdjęcia przetwornicy z bliska, aby była widoczna cewka i podłączenie wyprowadzeń do PCB.
05-02-2017 15:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 252
Dołączył: 01-09-2014
Post: #403
RE: HUSAREK DSP
(05-02-2017 14:48)SPO3O2OL napisał(a):  ...
Mam pytanie do kolegi Andrzeju SP6LUN.W/g którego schematu zostały naniesione na zamieszczone w poscie #396 zdjęcie opisy numerowe elementów?
Czy oznaczony jako C13 kondensator to nie jest może C12 w/g schematu SP7ROH?To są zupełnie inne pojemności 27pf i 100nF.
Czy D2,D3 muszą być połączone bezpośrednio do zasilania V4?
Na schematach nóżki te wiszą w powietrzu.Na poprawionej płytce modułu radiowego z DWRADIO nóżki 12,13 też wiszą w powietrzu czyli jest zgodnie ze schematami.

Porównywałem płytkę z DW_RADIO ze schematem z posta #9 (z 20.12.2016)
Jest dołożony dławik L2 i połączenie nóżek 12 i 13 do Vcc
Nieużywane przerzutniki (ich wejścia D) wypada podłączyć bezpośrednio, albo przez rezystorek do zera lub napięcia zasilania. Wiszące w powietrzu mogą sprawiać kłopoty.

Andrzej
05-02-2017 16:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 17-01-2012
Post: #404
RE: HUSAREK DSP
nie widać na zdjęciu, żeby Janusz podłączył nogi nr 12 i nr 13 ....
05-02-2017 17:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #405
RE: HUSAREK DSP
Nie są podłączone, ale trzeba to zrobić dla stabilnej pracy przerzutnika. W układach 74AC175 które mam wolno wiszące wejście widziane jest jako 1. Ale pamiętam, że koledzy mieli z tego powodu problemy. Janusz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2017 17:43 przez SP5BMP.)
05-02-2017 17:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #406
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję Andrzej.Masz rację,na pierwszej stronie schemat modułu radiowego jest inny niż ten co miałem na dysku.Mój był z listopada i na nim nie było opisów numerowych elementów tylko same wartości.Nóżki 12,13 wisiały w powietrzu,podobnie na schemacie Maćka,który mam na dysku tyle,że tam były oznaczenia numerowe elementów.Dlatego były rozbieżności i zadałem pytania.Do posta #9 zaglądam bardzo często w poszukiwaniu zmian,ale chyba patrzyłem tylko na pliki pod obrazkami i to mnie zmyliło.Tam pod obrazkami wyraźnie widać jak coś się zmieni na nowe choćby po ilości pobrań.Na rysunkach nad plikami zauważyć widać trudniej czy umieszczono jakąś aktualizację.W każdym razie teraz wiadomo,że trzeba i obrazki często oglądać.
Szkoda tylko,że poprawione płytki z DWRADIO nie uwzględniają tej zmiany ze schematu.Nie jest to jakiś wielki błąd i jeśli można nogi 12,13 dać bezpośrednio bez dodatkowych elementów do zasilania bez szkody dla układu scalonego to dam radę to zrobić.Cewka L2 prawdopodobnie w wersji radia 3,5 do 21Mhz nie jest konieczna a potrzebna dla 10 pasm.Może ktoś z kolegów to potwierdzi.
Dziękuję Andrzeju SP6LUN za pomoc.

Wojc!o
05-02-2017 17:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 18-10-2011
Post: #407
RE: HUSAREK DSP
Janusz czy mogę Cię prosić (a pewnie i wielu użytkowników także by chciało wiedzieć ) o jakiś komentarz do postów #395 i #398 odnośnie alternatywnej wersji oprogramowania?
09-02-2017 10:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5DPD Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 13-03-2011
Post: #408
RE: HUSAREK DSP
...
Witam
Ponieważ jak widze częśc kolegów ma problem z określeniem jaki typ SI570 kupić (sam też się zastanawiałem)
podaje strone Silicon labs gdzie po wpisaniu typu podane zostaną pełne dane
jak i również I2c adres danego SI570.............
przykładowo:
http://www.silabs.com/tools/pages/timing...BC000121DG
09-02-2017 15:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #409
RE: HUSAREK DSP
Na schemacie VFO z #9 jest SI570 LVDS więc zgodnie z tym co napisał wcześniej kolega Janusz SP5BMP o wszelkich informacjach na schematach to chyba pasuje każdy układ SI570 LVDS.Tak przynajmniej przypuszczam,ale pewności nie posiadam.
Warunek,musi być koniecznie wersja LVDS a nie np.CML.Takie też są w sprzedaży np. w sdr-kits.Więc uwaga przy zakupach.CML to nie LVDS.
Link podawany już wcześniej przez jakiegoś kolegę przy temacie adresowania I2C i przypomniany teraz przez kolegę SP5DPD pozwala jednak na sprawdzenie nie tylko adresowania ale mówi nam np. o stabilności układu.Parametr wyrażony w jednostce ppm.Układy si570 w wersji cmos mają ten parametr o sporo większej liczbie jak lvds.Pewnie dlatego jest info na forum,że CMOS jest gorszy czy może LVDS lepszy.Nie mam pojęcia jak w praktyce da się odczuć te zmiany,ale na papierze czy raczej w dokumentacji elektronicznej liczby robią ogromne wrażenie.
Mnie osobiście trochę zastanawia coś innego.Układy LVDS mają różny Startup Frequency.Nie wiem jak ważny jest to parametr przy budowie VFO do Husarka DSP ale myślę sobie,że chyba kompletnie nie ważny skoro Autorzy tego nie sygnalizowali.
Ma być SI570 LVDS i tyle.Reszta to kwestia indywidualnego wyboru i zasobności kieszeni.
Załączam przykładowe pdf-y z trzema układami LVDS i jednym CMOS do szybkiego porównania kilku parametrów.


Załączone pliki
.pdf  SI570CAC000141DG.pdf (Rozmiar: 62.29 KB / Pobrań: 835)
.pdf  SI570BBC000507DG.pdf (Rozmiar: 62.07 KB / Pobrań: 553)
.pdf  SI570BBC000141DG.pdf (Rozmiar: 62.24 KB / Pobrań: 550)
.pdf  SI570BBB000141DG.pdf (Rozmiar: 62.23 KB / Pobrań: 567)

Wojc!o
09-02-2017 20:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QBL Offline
Marek
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 30-12-2009
Post: #410
RE: HUSAREK DSP
Witam na znanym portalu jest UKŁAD SI570 LVDS 280MHz HUSAREK DSP

Marek
11-02-2017 1:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości