Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP5BEF Offline
Michał
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 01-08-2009
Post: #391
RE: HUSAREK DSP
Witam układy si570 będą do nbycia w DW-ELECTRONICS pozdrowienia Michał SP5BEF
04-02-2017 18:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #392
RE: HUSAREK DSP
Witaj Paweł.Układy Silicon Labs kupisz na ebay lub sdr-kits.
Jednak są różne wersje jak słusznie zauważył kolega Jacek SQ2EER.
Są dostępne w wersji cmos jak i lvds z różnymi zegarami.Podobno do Husarka DSP można stosować dwa typy si570.Jeden to cmos a drugi lvds z tym,że do cmos trzeba dać inny transformator na płytce VFO ze względu na inne napięcie out.Układy w wersji cmos są sporo tańsze od lvds ale lvds podobno lepsze.Tak było napisane w którymś poście o Husarku DSP.W czym konkretnie lepsze jak na razie nikt nie wyjaśniał.Widać w opisach,że fmax dla lvds do Husarka DSP to 280MHz a cmos 210MHz.Na sdrkits ceny są podane bez vatu,dopiero jak wejdziesz w konkretny produkt to strona wyświetla ceny z vat.Na ebay od razu ceny są z vat.Na ebay płacisz systemem paypal a na sdr-kits chyba tylko kartą.Jeśli jednak DWRADIO będzie miało w ofercie układy si570 to może warto poczekać.Szkoda,że Michał SP5BEF nie napisał kiedy to będzie i jaka wersja si570,ale może uzupełni informacje.Z drugiej strony teraz Funt jest poniżej 5zł więc warto może kupić prosto z GB.Linki już koledzy podawali.

Koledzy Husarkowcy DSP,montuję właśnie nowe pcb adaptera z DWRADIO.
Na rysunku z linku http://www.sp-hm.pl/attachment.php?aid=12242
jest jeden nie oznaczony element nad którym się zastanawiam.Porównywałem płytkę i rysunek ze schematami Janusza oraz Maćka ale nie udało się nic namierzyć.
Podobno schemat najważniejszy więc chyba to drobny błąd w druku ale wolę zapytać czy trzeba tam jednak coś lutować czy nie?
Element widoczny jest w lewym dolnym rogu na ścieżce od plusa złącza zasilania do złącza CN6 pin5.

Wojc!o
04-02-2017 21:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 30-06-2009
Post: #393
RE: HUSAREK DSP
To zworka na rezystor 0. Wtedy 5V z przetwornicy można wpiąć wprost do adaptera za pomoca złącza KK .

73 Piotr
04-02-2017 21:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #394
RE: HUSAREK DSP
(04-02-2017 21:29)SP9SNC napisał(a):  To zworka na rezystor 0. Wtedy 5V z przetwornicy można wpiąć wprost do adaptera za pomoca złącza KK .

73 Piotr

Piotr.Dziękuję za expresową odpowiedź.Zastanawia mnie jednak czy 5V idzie na 5pin złącza CN6 modułu adaptera i do Discovery?Na schematach adaptera ten pin jest wolny.Nic z niego nie wychodzi ani nie dochodzi tam jakieś napięcie.Jeśli dam zworkę to podam na ten pin 5V i pójdzie do modułu Discovery.Może ja źle piny liczę.Od dołu licząc to 5 a od góry złącza CN6 licząc to 4.Spojrzałem jeszcze teraz na plik pokazujący elementy na pcb SP7ROH i tam ten pin jest wolny.Chodzi o dokładnie ten element na zdjęciu.
İmage

Przeanalizowałem jeszcze raz schematy adaptera SP5BMP i SP7ROH.Nie ma tam informacji,że ze złącza zasilania 5V na CN6 pin5 ma dochodzić 5V.Jednak na pcb od DWRADIO na drugiej stronie płytki przy pinie5 złącza CN6 jest naniesiony opis 5V i to mnie teraz zastanowiło.Przewertowałem dodatkowe zdjęcia z modułem Discovery i tam też opis pcb pokazuje 5V na pin5 CN6.Dodatkowo przeanalizowałem schematy blokowe Janusza i Maćka.Łącząc to wszystko w całość wraz z podpowiedzią Piotra na temat zworki chyba doszedłem o co chodzi.Pewności nie mam.
Jeśli damy zworkę RO to moduł Discovery prawdopodobnie nie musi dostawać zasilania na JP2 lub USB a jedynie zasilanie 5V podajemy tylko na sam adapter.Dalej 5V poprzez wspomnianą przez Piotra zworę w postaci rezystora smd O zostanie podane do Discovery na 5pin CN6 i w ten sposób prawdopodobnie zasili cały układ Discovery.Mam nadzieję,że o to właśnie chodzi z tym nie opisanym na pcb elementem i brakiem widocznego połączenia między 5V a CN6 pin5 na schematach adapterów.Proszę Piotrze SP9SNC o potwierdzenie lub skorygowanie tej informacji.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2017 23:16 przez SPO3O2OL.)
04-02-2017 22:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 18-10-2011
Post: #395
RE: HUSAREK DSP
Janusz a czy bez uszczypliwości i odsyłania do schematu #9 na którym oprócz napięcia 3V3 i że jest to wersja LVDS podać dokładny symbol układu Si570?
Cenę którą podałeś wyżej obstawiam, że jest to typ: BBC000141DG LVDS (280 MHz Max), ale proszę potwierdź bo sam tego nie wiem.

Janusz proszę także o podanie jakie są różnice pomiędzy softem dostępnym na forum a softem odpłatnym, bo oprócz tego że jest też nikt nie wie na temat jego zalet.
Jeśli możesz udziel proszę odpowiedzi tutaj na forum, myślę że z chęcią koledzy przeczytają i zdecydują się na ten soft, ale jeśli będą wiedzieć co kupują.
04-02-2017 22:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 252
Dołączył: 01-09-2014
Post: #396
RE: HUSAREK DSP
Na płytce modułu radiowego nóżki 12 i 13 układu 74AC175 (U2) wiszą w powietrzu.
Brak również miejsca na jeden z elementów L2 R14.

İmage

Andrzej
05-02-2017 2:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #397
RE: HUSAREK DSP
Przemku widzę, że jesteś dobrze zorientowany odnośnie Si570 . Dalej potwierdzam i proponuję Si570 LVDS 3,3V. Można zastosować BBC000141DG a czemu nie stosować np. BBC000507D tak jak i wiele innych ? Układ BBC000507D mam w swoim Husarku. Można również zastosować CMOS i to już tu było poruszane. Opublikowany program husarekDSP_18012017A jest wersją stabilną. Autor dalej pracuje nad jego rozwojem i zmiany już tu były poruszane na Forum. Od tamtego czasu dodany został pomiar WFS i equalizer w torze Txa. Kilku kolegów otrzymało go do testów.
Andrzeju, cewka L2 dodana została po oddaniu dokumentacji do produkcji. Służy ona do zwiększenia wzmocnienia dla wyższych częstotliwości. Nie ma problemu aby ją wlutować. Zamieszczam fragment płytki z tym elementem. Pozdrawiam wszystkich budujących, Janusz.


Załączone pliki Miniatury
İmage
05-02-2017 9:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 18-10-2011
Post: #398
RE: HUSAREK DSP
Janusz super, dziękuję za odpowiedź jak zwykle.

Janusz, co do softu to albo są jakieś przekłamania albo ktoś gdzieś nie do końca odpowiedział. Ponoć jest wersja softu A dla wszystkich i wersja softu B (odpłatna) wyposażona w dodatkowe funkcje. O to mi chodziło pisząc na forum, a sądząc po rozmowach to wielu kolegów tak zrozumiało.
05-02-2017 10:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7F Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 19-09-2013
Post: #399
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Poczekamy na ofertę z DW. Zakup w GB, jest faktycznie bardzo opłacalny, ale przy 10 sztukach jednorazowo.
Przy 1 sztuce, nie wiem czy będzie warto.

W najbliższym czasie będę zamawiać moduł Discovery. Kilku kolegów pisało do mnie na priv, że są również zainteresowani zakupem.
Znalazłem jeszcze tańsze źródło w farnellu.

http://de.farnell.com/stmicroelectronics...nsku=false

Przy 2-3 sztukach, będą niższe koszty wysyłki. Będę w kraju 25 lutego i mogę zabrać je ze sobą i odesłać do Was. Oczywiście, ze względu na duży koszt zakupu kilku sztuk, proszę o zastanowienie i poważne podejście do tematu.

Pozdrawiam budujących
73's
05-02-2017 12:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KLIMA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 15-09-2010
Post: #400
RE: HUSAREK DSP
(05-02-2017 12:31)SP7FI napisał(a):  Znalazłem jeszcze tańsze źródło w farnellu.

http://de.farnell.com/stmicroelectronics...nsku=false

Przy 2-3 sztukach, będą niższe koszty wysyłki. Będę w kraju 25 lutego i mogę zabrać je ze sobą i odesłać do Was. Oczywiście, ze względu na duży koszt zakupu kilku sztuk, proszę o zastanowienie i poważne podejście do tematu.

Pozdrawiam budujących
73's

To nie ma sensu. W Farnellu zamówienia powyżej 199 zł netto wysyłane są bezpłatnie. A ponieważ koszt tej płytki to dziś 196zł netto:

http://pl.farnell.com/stmicroelectronics...nsku=false

,to trzeba dorzucić cokolwiek za kilka zł (choćby jakieś cewki lub układy scalone) i przesyłka do domu jest za darmo.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2017 14:17 przez KLIMA.)
05-02-2017 14:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości