Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP8BAI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 66
Dołączył: 31-10-2009
Post: #331
RE: HUSAREK DSP
Tu: http://www.akcesoria-cnc.pl/?menu=grupa&kat1=18 masz impulsatory Copal, czy to drogo? Gdzieś jeszcze widziałem stronę z takimi samymi impulsatorami jeszcze tańszymi, bodajże 45zł? Proponuje googla do przeszukania.
Powodzenia w budowie
Jacek
15-01-2017 10:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #332
RE: HUSAREK DSP
Witam,
Zastosowałem enkoder home made oparty o schemat i PCB opisany w tym wątku:

http://sp-hm.pl/thread-91-post-9444.html#pid9444

Sprawuje się świetnie w Husarku DSP.

Pozdrawiam
G
15-01-2017 14:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #333
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję koledzy.Jacku,ponad 100zł z przesyłką to dość drogo za enkoder.Radio Husarek DSP jest i tak kosztowne w budowie,dlatego zamiast wydawać na drogi enkoder w to miejsce można nabyć np. przetwornicę izolowaną i układy LT6221.Temat enkodera z linku kolegi GREG jest bardzo ciekawy,ale wymaga zdolności mechanicznych.Zdecydowanie wolałbym stosować enkodery dostępne za kilka złoty.Mają też zalety,może nie takie jak Copal ale jednak.Wszędzie dostępne,łatwe w montażu mechanicznym,cena rewelacyjna a jakość wcale nie jest zła.Z tym że są różne wykonania,różne ilości impulsów na obrót i zapewne wymagają odpowiednio napisanego softu do ich obsługi.
Jestem po pierwszych testach dwóch enkoderów mechanicznych.Obydwa miały 24imp/obr.Jeden kosztował 3.50zł a drugi około 6zł.Ceny bez przesyłek.Ten drugi nabyłem w firmie Piekarz,ale aktualnie nie widzę ich w ofercie.Jak dobrze pamiętam to był to enkoder Panasonica.Ma naprawdę dobre wykonanie mechaniczne a masa w tym przypadku musi być jednak podawana na skrajną nogę enkodera.Najpierw podpiąłem tańszy enkoder.Efekt taki,że kręcąc w prawo miałem zmianę impulsów o 3 czyli przy 100Hz najmniejsza zmiana to 300Hz, przy 10Hz było 30Hz itd.Kręcąc w lewo były to już dużo większe skoki.Wszedłem w meni SSB i zmieniłem ustawienie z 3 na 1.Teraz kręcąc w prawo wszystko pracowało jak należy.Przekręcając jeden impuls w prawo na kroku 1kHz zmieniało się o 1kHz,na kroku 10Hz o 10Hz itd. W lewo było dużo gorzej,zmiany sięgały nawet 5 impulsów.Raz jest dobrze czyli jeden impuls a za chwilę potrafi przeskoczyć 4-5 impulsów.Ustawienie kroku na 100Hz i pokręcenie gałką w lewo zmienia nam raz częstotliwość o 100Hz a za chwilę może to już być 400Hz czy 500Hz.Dodałem 2x100nF na pinach wejścia enkodera do masy.Zauważalnie lepiej pracuje LCD,cyfry tak nie drżą przy zmianie częstotliwości enkoderem.Jednak zmiany na danym kroku są takie same.
Zmieniłem enkoder na Panasonic.W meni SSB pozostał STEP na 1.Efekt jest lepszy.W prawo jest bardzo dobrze czyli każde pokręcenie daje zmianę o jeden impuls na danym kroku.Na 1Hz o 1Hz,na 100Hz o 100Hz itd.W lewo są jednak niekontrolowane przeskoki o 2-3 impulsy.Czyli na kroku 100Hz czasem przeskoczy o 200Hz lub 300Hz.Tak więc sam typ enkodera ma tu też znaczenie.Jednak głównym problemem w przypadku enkoderów mechanicznych jest zapewne obsługa ich przez soft.Myślałem,że zmiana w meni SSB STEP pomiędzy 1 3 5 daje możliwość stosowania różnego typu enkoderów,ale to nie to.To jest wybór zmiany pojedynczego impulsu przy kręceniu gałką.Tak naprawdę nie wiem po co to jest zastosowane,bo chyba nikt nie chce bez względu na typ impulsatora mieć zmiany na kroku 10Hz o 30Hz czy 50Hz,na kroku 100Hz o 300Hz czy 500Hz.Zdecydowanie lepiej byłoby w/g mnie aby w meni nie zmieniać ustawień ilości impulsów 1 3 5 a można było wybierać różne typy enkoderów.Coś takiego jest zastosowane w sterowniku kolegi SP2FET,który został zastosowany w radiu Skorpion opracowanym przez Pawła SP2FP.Skoro tam się dało umieścić stosowny kod do obsługi różnych enkoderów to pewnie i w programie do Husarka DSP też jest taka możliwość.Tu prośba do Autora softu kolegi Tomasza K. o ewentualne zmiany z tym związane w przyszłych wersjach oprogramowania.Szkoda aby tak nowoczesna konstrukcja obsługiwała poprawnie tylko enkodery magnetyczne skoro może też niewątpliwie współpracować także z mechanicznymi.Może Paweł SP2FP piszący na sphm podpowie coś w temacie.
W każdym razie nadal będę budował Husarka DSP.Jacku SP8BAI dziękuję pięknie za życzenia.

Wojc!o
15-01-2017 18:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #334
RE: HUSAREK DSP
Cytat:.Przekręcając jeden impuls w prawo na kroku 1kHz zmieniało się o 1kHz,na kroku 10Hz o 10Hz itd. W lewo było dużo gorzej,zmiany sięgały nawet 5 impulsów.Raz jest dobrze czyli jeden impuls a za chwilę potrafi przeskoczyć 4-5 impulsów.Ustawienie kroku na 100Hz i pokręcenie gałką w lewo zmienia nam raz częstotliwość o 100Hz a za chwilę może to już być 400Hz czy 500Hz.
Twierdzę jednak że Kolega niewłaściwie podłączył ten encoder. Środkowy pin powinien być na masie, a skrajne piny to A i B.
Rysio!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-01-2017 20:07 przez SP6IFN.)
15-01-2017 20:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SGA Offline
Adam
***

Liczba postów: 110
Dołączył: 10-02-2014
Post: #335
RE: HUSAREK DSP
Tanie impulsatory mechaniczne bywają nasmarowane smarem
który po pewnym czasie zasycha i ogranicza kontakt na stykach.
Powoduje to nieraz samoczynne podawanie impulsu jeśli styk
nie łączy na 100%. Chwilową pomocą na takie niedomagania
jest wstrzyknięcie płynu rozpuszczającego smar.
Może to być czysta benzyna ekstrakcyjna albo kontakt do potencjometrów.
Pomaga skutecznie do ponownego zaschnięcia smaru.

Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
15-01-2017 20:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #336
RE: HUSAREK DSP
Kolego SP6IFN zaręczam,że wszystko podłączyłem jak należy.Inne podłączenie dotyczyło enkodera Panasonica a inne tego za 3.50zł.Ten tańszy miał masę na środkowym pinie.Panasonic miał masę na bocznym pinie,jak dostał na środek to nie działał praktycznie wcale.Teraz pobawiłem się jeszcze trochę modułem DISCO z podłączonym impulsatorem Panasonica i okazuje się,że te niekontrolowane przeskoki przy kręceniu w lewą stronę mają na ogół tylko dwa impulsy.Więc nie jest tak źle.Wiadomo,że lepiej jakby zawsze było tak jak przy kręceniu w prawo,ale tu już raczej tylko zmiana softu pomoże.W prawo zawsze jak na razie jest OK.

İmage İmage

Wojc!o
15-01-2017 21:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 31-05-2011
Post: #337
RE: HUSAREK DSP
Silniki drukarek atramentowych i starych igłowych ( sterujące głowicami ) mają wbudowane przeważnie enkodery optyczne .Trzeba z osi silnika zdjąć wirnik i skrócić korpus. Enkodery wykonane w ten sposób są równie dobre jak COPALE. Mają 200-250 impulsów i są ułożyskowane.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage
16-01-2017 0:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4BK Offline
Karol
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 09-12-2010
Post: #338
RE: HUSAREK DSP
(16-01-2017 0:57)SP5CGI napisał(a):  Silniki drukarek atramentowych i starych igłowych ( sterujące głowicami ) mają wbudowane przeważnie enkodery optyczne .Trzeba z osi silnika zdjąć wirnik i skrócić korpus. Enkodery wykonane w ten sposób są równie dobre jak COPALE. Mają 200-250 impulsów i są ułożyskowane.

Napisz z jakiej drukarki pochodzi twój enkoder. W atramentowych HP które widziałem impulsatory były bez obudowy ( w postaci tarczy i czujnika zamocowane bezpośrednio na wałku silnika).
16-01-2017 7:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 31-05-2011
Post: #339
RE: HUSAREK DSP
Było to dość dawno , ale najprawdopodobniej były to drukarki EPSON i wczesna HP.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2017 11:24 przez SP5CGI.)
17-01-2017 11:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,248
Dołączył: 28-06-2009
Post: #340
RE: HUSAREK DSP
(15-01-2017 21:46)SPO3O2OL napisał(a):  Teraz pobawiłem się jeszcze trochę modułem DISCO z podłączonym impulsatorem Panasonica i okazuje się,że te niekontrolowane przeskoki przy kręceniu w lewą stronę mają na ogół tylko dwa impulsy.

Większość enkoderów mechanicznych ma tzw "grzechotkę". To ona wymusza stan styków przy pokręcaniu. Po jej usunięciu enkoder zazwyczaj pracuje poprawnie.
17-01-2017 11:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości