Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP9AWP Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 96
Dołączył: 22-10-2015
Post: #141
RE: HUSAREK DSP
Franta zobacz tu http://sp-hm.pl/thread-2795-page-2.html?...%C5%82ytki

73 Wojtek
28-10-2016 8:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #142
RE: HUSAREK DSP
Witam!
Mój odbiornik Husarka DSP uruchomiony. Na razie bez pierwszego przedwzmacniacza i bez separacji zasilania. Na czas pierwszego uruchomienia moduł disco zasilany z usb. Pozostałe moduły z zasilacza. Antena delta w/g SP7LA wpięta bezpośrednio w płytkę modułu radiowego.
Pasmo 40m - cw
Pasmo 40m - ssb
Pasmo 20m - ssb
Pozdrawiam Marek
29-10-2016 10:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #143
RE: HUSAREK DSP
Gratuluję Marku. Do pełnego uruchomienia zostało jeszcze trochę pracy . Nie masz filtrów wejściowych, słychać zakłócenia z komputera jak i głośnik jest malutki i bez obudowy. Ale odbiornik już pracuje . To ważne. Pozdrawiam, Janusz.
29-10-2016 11:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #144
RE: HUSAREK DSP
Tak do zrobienia jest jeszcze dużo. Ale już wiem, że nie popełniłem żadnego błędu przy montażu płyty radiowej. Może w ten dłuższy weekend uda mi się odsłuchać sygnał nadajnika. Nie powinno być problemu w odebraniu sygnału z modułu radiowego na odbiorniku kontrolnym. Później separacja zasilania, filtry, PA, obudowa. Muszę pomyśleć jak rozwiązać wyjście sygnału z vfo. Z pewnością zmiana rdzenia. Zastosowałem z materiału 43 ale ten nie pozwoli na pracę w pasmie 50MHz. Silnie tłumi sygnał. Widać to fotkach, które wcześniej umieściłem na forum.
Z pewnością potwierdzam opinię Piotr, że notch i automatyką pracują bardzo dobrze.
Dzięki za udostępnienie materiałów i wszelką pomoc w trakcie uruchamiania.
Pozdrawiam Marek
29-10-2016 14:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Online
Piotr
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 30-06-2009
Post: #145
RE: HUSAREK DSP
Gratulacje!!
Marek zrób sobie kawałek deski do prototypowania. Będzie łatwiej i bezpieczniej. Powodzenia i wytrwałości.

73 Piotr


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
29-10-2016 14:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #146
RE: HUSAREK DSP
Mam pytanie. W emiterze tranzystora - wzmacniacza w.cz. siedzi element opisany jako 1 zw. Jak to wykonać. Czy to jakiś FB klasyczny, czy na jakimś specjalnym rdzeniu?

Bogdan
30-10-2016 17:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #147
RE: HUSAREK DSP
Szanowni koledzy. Dokonałem w dniu wczorajszym kalibracji Smetru. Wskazania poprzednie różniły się ponieważ były wykonane na przypadkowym BPFie. Obecne filtry posiadają bardzo niewielkie tłumienie i stąd wynikła potrzeba korekcji. Korekcja polegała na zamianie 2 szt. rezystorów. Są one zaznaczone na schemacie kolorem czerwonym. Zamieszczam wskazania na wyświetlaczu dla wartości:
Bez sygnału, na wejściu 50 om.
S3
S5
S7
S9
S9+20dB.
Jako źródło sygnału wykorzystałem generator Rhode & Schwarz typ SMK.

PS. Kolego Bogdanie, transformator posiada 3 uzwojenia.

Pozdrawiam, Janusz.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2016 20:19 przez SP5BMP.)
30-10-2016 20:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6RLH Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 13-03-2010
Post: #148
RE: HUSAREK DSP
Witam.
Od samego początku przeglądam watek z budowy Hesarka DSP.
Mam pytanie w #66 była wzmianka odnośnie zamówienia płytek PCB w firmie ale nie ma wzmianki o dystrybucji tych płytek.
No właśnie czy ktoś ma taka wiedzę jak będą te płytki dostępne.
Pozdrawiam 73!
Jarek de sp6rlh
01-11-2016 20:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9AWP Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 96
Dołączył: 22-10-2015
Post: #149
RE: HUSAREK DSP
(01-11-2016 20:10)SP6RLH napisał(a):  Mam pytanie w #66 była wzmianka odnośnie zamówienia płytek PCB w firmie ale nie ma wzmianki o dystrybucji tych płytek.
tu jest odpowiedź http://sp-hm.pl/thread-2795-post-30791.html#pid30791

73 Wojtek
01-11-2016 20:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6RLH Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 13-03-2010
Post: #150
RE: HUSAREK DSP
Ok ... dzięki za info.
01-11-2016 21:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości