Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #121
RE: HUSAREK DSP
Proszę o pomoc w ustaleniu adresu SI570.
Pełnie oznaczenie SI570CAC000141G, fotka w poście 59.
VFO po włączeniu generuje 56,319MHz
Pozdrawiam Marek
23-10-2016 12:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7ROH Offline
Maciek
*

Liczba postów: 45
Dołączył: 12-03-2010
Post: #122
RE: HUSAREK DSP
(23-10-2016 12:41)SQ7HJB napisał(a):  Proszę o pomoc w ustaleniu adresu SI570.
Pełnie oznaczenie SI570CAC000141G, fotka w poście 59.
VFO po włączeniu generuje 56,319MHz
Pozdrawiam Marek

Odpowiedź jest w tym linku:

http://www.silabs.com/products/clocksosc...AC000141DG

Pozdrawiam

Maciek
-=-
23-10-2016 13:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #123
RE: HUSAREK DSP
Dzięki.
Wpisywałem uparcie oznaczenie bez literki D i wyszukiwarka nic nie mogła znaleźć.
Pozdrawiam Marek

Nie mam 3,3V na złączu I2C. Złącze na module radiowym nie ma połączenia z 3,3V.
Z modułu vfo również nie wychodzi napięcie 3,3V.
Na płytce adaptera mam 3,3V tylko na wyprowadzeniu enkodera.
W jaki sposób powinno być zasilanie I2C.
Pozdrawiam Marek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-10-2016 15:34 przez SQ7HJB.)
23-10-2016 14:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 30-06-2009
Post: #124
RE: HUSAREK DSP
Z plytki VFO, która ma stabilizator 3,3V a zasilana jest z 12V.
Cała magistrala i2c z tego miejsca pobiera 3,3V. Chodzi o separacje galwaniczną od zakłóceń z DISCO

73 Piotr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-10-2016 18:01 przez SP9SNC.)
23-10-2016 18:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #125
RE: HUSAREK DSP
Dzięki Piotr.
Muszę dorobić brakujące połączenie na pcb VFO.
Pozdrawiam Marek
23-10-2016 18:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 30-06-2009
Post: #126
RE: HUSAREK DSP
Na wyjściu JP3 są dwa elektrolity 1000uF zwrócone do siebie poprzez cewkę głośnika + wyprowadzeniem.
Czy to prawidłowe podłączenie i wartości kondensatorów? Nie spotkałem się nigdy z taką separacją składowej stałej dlatego pytam.

73 Piotr
23-10-2016 18:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #127
RE: HUSAREK DSP
Piotrze, wzmacniacz małej częstotliwości w module Discovery pracuje w układzie mostkowym. Układ będzie pracował bez tych kondensatorów. Ja je dałem aby zabezpieczyć wyjście w przypadku zwarcia do masy.

Proszę pamiętać że gniazdo głośnikowe, czy też słuchawkowe nie może mieć połączenia z masą.

73, Janusz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-10-2016 18:50 przez SP5BMP.)
23-10-2016 18:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #128
RE: HUSAREK DSP
Moje VFO już działa.
Moduł radiowy ukończony w 99,9%.
Brakuje tylko BFQ19. Ale zaraz będzie u mnie na biurku.
Na czas prób podłączyłem zwykły mechaniczny enkoder.
https://drive.google.com/open?id=0B76vi6...2hkejN1SkE
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-10-2016 18:59 przez SQ7HJB.)
23-10-2016 18:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,260
Dołączył: 28-06-2009
Post: #129
RE: HUSAREK DSP
(23-10-2016 18:01)SP9SNC napisał(a):  Z plytki VFO, która ma stabilizator 3,3V a zasilana jest z 12V.

Rozsądniej będzie zasilić to ze stabilizatora 5V. Lepsza stabilizacja, mniejszy spadek napięcia, a co za tym idzie, mniej ciepła rozpraszanego na płytce VFO.
24-10-2016 9:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #130
RE: HUSAREK DSP
Piotrze, zobacz w poście #9 jak i w #94 jak jest zasilana płytka VFO. Dostaje ona napięcie w granicach 5V.
24-10-2016 10:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 12 gości