Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
SP2JH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 18-06-2009
Post: #111
RE: Synteza Oleg 9
Witam.
Kilka godzin pracy i efekt końcowy gwarantowany.Wyświetlacz BIG LCD robi wrażenie Tongue


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
01-08-2010 8:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #112
RE: Synteza Oleg 9
(31-07-2010 16:38)sp9ezq napisał(a):  Na 14 padzie przerzutnika przed jego wlutowaniem występowało napięcie 5,0V a po wlutowaniu - 3,91V co odbiega od wartości podanej przez Adama - ok. 4,7V ale nie mniej niż 4,6V.

Stanisław,
układ AC74 jest zasilany poprzez rezystor R27=51 om, dlatego napięcie zasilania spadło po wlutowaniu układu. Jeśli układ pobiera 10mA * 51 daje to spadek 510mV. U mnie zasilanie AC74 wynosi 4,26V co świadczy, że układ pobiera około 15mA, to zależy od technologii wykonania układu i producenta. U Ciebie AC74 musi pobierać około 20mA, dużo ale dopuszczalne dla układów AC. Według mnie procesor będzie pracował bez problemu przy poziomach zegara około 4V (tak jak u Ciebie). Gdyby okazało się, że są problemy zmień rezystor 51 na 39 om co spowoduje podniesienie napięcia zasilania układu do około 4,2V. Proponuję włączyć układ z LCD oraz procesorem i sprawić czy działa poprawnie.
Układ DDS lutujemy dopiero po sprawdzeniu działania procesora. Po wlutowaniu DDS koniecznie musimy umyć układ i sprawdzić pod lupą czy nie ma zwarć pomiędzy pinami. Jeśli jest OK lutujemy "termopad".

Warto uważnie obejrzeć płytkę Waldka SP2JJH w poprzednim poście (mocne dławiki na zasilaniu, radiator na 7805, złącza z zamkiem).
Dławik na zasilaniu +5V musi być solidny ze względu na duży prąd pobierany przez podświetlanie LCD.

73 Adam
01-08-2010 11:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #113
RE: Synteza Oleg 9
Zaprogramowanie jest bardzo proste (postępuj zgodnie z opisem w instrukcją syntezy), a do tego możesz to zrobić jeśli nie masz programator na płytce syntezy wykonując prosty przewód/interfejs który też jest w instrukcji (ten z diodami).
(01-08-2010 11:00)sp5fcs napisał(a):  Dławik na zasilaniu +5V musi być solidny ze względu na duży prąd pobierany przez podświetlanie LCD.

Myślisz, Adamie że taki na 0,9A wystarczy? (Mam jeszcze na większe natężenie ale tylko 20uH)

Trochę zrobiłem, się z dławikami na 100nF (w układzie filtra z DDS-a) kupiłem 0805 (v2 płytki), później dopiero zauważyłem że "placki" są większe i spokojnie mogły być 1206.
Złożyłem swoją syntezę, ale niestety nie mam sygnału z DDS-a.

Co mogę sprawdzić, aby stwierdzić czy kość DDS-a jest sprawna?

Sprawdziłem już, takie oczywiste rzeczy jak lutowanie, połączenia, zwarcia na nogach, napięcie dochodzą i mają wartości tak jak powinny sygnał zegarowy też jest (80MHz)

Co jeszcze można sprawdzić, aby nie wymieniać przypadkiem sprawnego układu?
01-08-2010 16:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCI Offline
Piotr
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 20-06-2009
Post: #114
PIC w syntezie
Witam

czy można zastosować, może ktoś próbował 16F877 zamiast 16F877A ???

Pozdrawiam Piotr SP5FCI
17-10-2010 11:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #115
RE: Synteza Oleg 9
Piotrze, w instrukcji syntezy jest wyraźnie zapisane, że koniecznie A.

--= SWL SP6-01-396 =--
18-10-2010 5:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #116
RE: Synteza Oleg 9
Witam!
Trochę z innej beczki. Czy może na forum rosyjskim jest coś napisane o możliwości wpisania pośredniej. Tak żeby można było wykonać transwerter np na 50 Mhz lub 144MHz. Wprawdzie to już nie 100% homodyna ale można zyskać dodatkowe pasma.
Pozdrawiam
20-12-2010 23:20
Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,495
Dołączył: 23-08-2009
Post: #117
RE: Synteza Oleg 9
Oleg9 swego czasu napisał, że nie ma i nie będzie.
21-12-2010 8:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6OUJ Offline
Arek
**

Liczba postów: 57
Dołączył: 16-03-2010
Post: #118
RE: Synteza Oleg 9
Mam skończoną syntezę. Czy wystartuje bez podłączenia enkodera i klawiatury? Pobór prądu ok. 150mA ale na wyświetlaczu nie wyświetla się częstotliwość. Czy trzeba wszystko podłączyć aby zaskoczyła?
13-02-2011 21:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #119
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Podłączenie klawiatury potrzebne jest do prawidłowego skonfigurowania syntezy ustawienia częstotliwości zegara oraz szeregu innych funkcji. Trzeba popatrzeć na informacje o syntezie.
Pozdrawiam Roman SP5AQT.
Jeżeli byłyby problemy zapraszam na "SKYPA".


Załączone pliki
.pdf  Piligrim_synteza_obsluga_pl.pdf (Rozmiar: 341.7 KB / Pobrań: 2192)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2011 22:22 przez SP5AQT.)
13-02-2011 22:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNO Offline
Piotr
*

Liczba postów: 33
Dołączył: 15-01-2011
Post: #120
RE: Synteza Oleg 9
Witam, właśnie dostałem gratisa od kolegi automatyka enkoder Omron E6C2-CWZ6C 360 impulsów na obrót. Czy ktoś z kolegów może wesprzeć moją ubogą wiedzę i wyrazić opinie czy moge go zastosować do syntezy kolegi Oleg
07-05-2011 12:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości