Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #201
RE: Synteza Oleg 9
Dzięki Romanie. Utwierdziłeś mnie w moich wczorajszych rozmyślaniach na temat przejechania styków goldpinów drobnym papierem ściernym. Też zauważyłem, że czasem (a ostatnio coraz częściej) bez skrobania to nawet cyna nie chce się ich ,,imać"

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2012 13:42 przez SP4LVC.)
31-12-2012 13:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #202
RE: Synteza Oleg 9
Witam Wszystkich

Mam taki mały problem, a mianowicie synteza oleg9 mam podłączony enkoder jest cały metalowy - gała aluminiowa i jak dotknę ręką mam ładunki elektrostatyczne to potrafi się synteza zawiesić myślicie że powinno pomóc połączenie obudowy enkodera grubszym przewodem z masą zasilania co prawda połączyłem ale cieniutkim przewodem i nic nie daje. Chyba że to jest to co kiedyś Zdzisław SP4HKQ opisałem że AD9951 - pochodne potrafią się wieszać od zakłóceń z lutownicy z góry dziękuje za pomoc i pomysły.

Pozdrawiam

Andrzej
31-12-2012 16:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #203
RE: Synteza Oleg 9
Moja synteza ma na wyjścu około 1,5V. Czy to nie jest za mało, aby wysterować Piilgrima SMD?

Pozdrawiam
Grzegorz
17-01-2013 22:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUM Offline
Jacek
**

Liczba postów: 73
Dołączył: 13-12-2009
Post: #204
RE: Synteza Oleg 9
Czy miał ktoś problem z "kwadratami" na wyświetlaczy, przy niby zaprogramowaneym i poprawnie zweryfikowanym mikrokontrolerze? Jakie ustawienia stosowaliście przy programowaniu?
Próbowałęm już wielu ustawień, łącznie ze zmianą szybkości transmisji portu, ustawieniami opóźnienia w IC-Prog (wersja 1.06C) i dalej fiasko. Używam programatora domowej roboty JDM i przejście "na pająka" na 40 nóżek 16F877A.
17-02-2013 19:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,362
Dołączył: 29-01-2010
Post: #205
RE: Synteza Oleg 9
sprawdź czy zwyczajnie nie masz przerwy w przewodach do wyświetlacza lub czy nie ma zmienionej kolejności wyprowadzeń np. duże wyświetlacze "lubią" mieć najpierw 15 i 16 a później od 1 do 14
17-02-2013 20:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUM Offline
Jacek
**

Liczba postów: 73
Dołączył: 13-12-2009
Post: #206
RE: Synteza Oleg 9
Rafał, próbowałem na dwóch różnych małych wyświetlaczach, efekt ten sam, ale sprawdzę jeszcze połączenia. Płytkę mam z soldermaską i opisem, fabryczna, powinno być ok.
17-02-2013 20:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #207
RE: Synteza Oleg 9
Witam a w jakiej wersji masz procesor z literką A czy bez powinien być z A bo też może to być problem.
Pozdrawiam

Andrzej
17-02-2013 21:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUM Offline
Jacek
**

Liczba postów: 73
Dołączył: 13-12-2009
Post: #208
RE: Synteza Oleg 9
Oczywiście że z literką A Smile
17-02-2013 23:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #209
RE: Synteza Oleg 9
Podłącz pin 7 wyświetlacza do masy. Linia RW.

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2013 1:28 przez SQ9RFC.)
18-02-2013 1:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUM Offline
Jacek
**

Liczba postów: 73
Dołączył: 13-12-2009
Post: #210
RE: Synteza Oleg 9
Płytka ta ma już tą poprawkę, pin 7 jest zwarty do masy. Chyba myszę spróbować u kogoś innego zaprogramować mikrokontroler...
18-02-2013 15:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości