Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
SP9IZM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 18-12-2009
Post: #131
RE: Synteza Oleg 9
Stanisław
Pisząc o pinie nr 1 myślałem o płytce syntezy i jego tam oznaczeniu - wyświetlacze mogą mieć różny ukł. pinów. pod łączyć należy je jednak zgodnie z tym co wychodzi z płytki. Na schemacie ozn. CON

73 Jurek
12-12-2011 13:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BFS Offline


Liczba postów: 9
Dołączył: 04-01-2011
Post: #132
RE: Synteza Oleg 9
Witam serdecznie !!!
Czy w najnowszej wersji softu dla Oleg9 (2_20_564) jest pomiar SWR ???
On powinien być widoczny na wyświetlaczu w trybie TX bez konieczności dodatkowego ustawiania czegokolwiek ?? Czy trzeba coś gdzieś ustawić / włączyć / przełączyć ??
Będę wdzięczny za każdą informację.

Dzięki !! 73 !!
/Łukasz sq7bfs
08-02-2012 9:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #133
RE: Synteza Oleg 9
Witam
W ostatnim oprogramowaniu i w poprzednich jest pomiar SWR po wbudowaniu odpowiedniego mostka. Podłączenie mostka należy robić bardzo ostrożnie żeby nie przekroczyć napięcia 5V ! które podawane jest na procesor grozi to uszkodzeniem procesora.
Jedyną wadą pomiaru SWR jest opóźnienie wyświetlenia się informacji .
Pozdrawiam SP5AQT Roman.
08-02-2012 14:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BFS Offline


Liczba postów: 9
Dołączył: 04-01-2011
Post: #134
RE: Synteza Oleg 9
Dzięki Romku,
to w takim razie muszę tu posprawdzać o co chodzi.
Wersja podobno ostatnia a pomiar SWR nie wyświetla się...
Jest tylko pomiar siły sygnału po przełączeniu klawiszem "9".

W weekend wgram najnowszą wersję i wtedy zobaczę.

Pozdrawiam i dziękuję za informację.
/Łukasz
08-02-2012 17:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BFS Offline


Liczba postów: 9
Dołączył: 04-01-2011
Post: #135
RE: Synteza Oleg 9
Romku,
jak długie jest to opóźnienie wyświetlania informacji dla pomiaru SWR ??
w weekend pograłem do syntezy dwie wersje oprogramowania ( synt_877av2_20_564 oraz synt_877av2_13_654) i nic się nie wyświetlało. Również podczas normalnej rozmowy - czyli kiedy nadawanie trwało kilkadziesiąt sekund - nic się nie wyświetliło w dolnej linijce. Tylko literki TX po lewej stronie, nic więcej.
Co o tym myślisz, Romku ??
Będę wdzięczny za każdą pomoc i góry dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie,
/Łukasz
13-02-2012 11:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #136
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Jeżeli wszystko jest poprawnie podłączone i napięcia z mostka SWR są prawidłowe to informacja o SWR po naciśnięciu klucza w pozycji CW informacja pojawia się po ~1.5s.
Roman SP5AQT.
14-02-2012 16:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 18-06-2009
Post: #137
RE: Synteza Oleg 9
Napis "SWR" i pomiar swr na lcd wyświetli się tylko wówczas kiedy piny gniazda XP4 dds-a(PTT) są zwarte a do gniazda pomiarowego swr XP8 dds-a doprowadzone są napięcia z mostka swr.
Waldek sp2jjh
15-02-2012 17:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BFS Offline


Liczba postów: 9
Dołączył: 04-01-2011
Post: #138
RE: Synteza Oleg 9
chyba tal próbowałem. ale zerknę raz jeszcze.
dziękuję Waldku. dam znać.
/Łukasz

Jest nowa obserwacja...
Wczoraj, podczas qso, w trakcie kilkudziesięciosekundowych wypowiedzi pojawiał się z opóźnieniem kilku sekund napis "swr". Bez cyferek. Tylko te 3 literki.
Byłem w trybie SSB, naciśnięte PTT, zwarte piny w XP4, do gniazda XP8 doprowadzone napięcie z mostka. jeszcze jedno... napięcia z mostka to wartości od 1V do 4V. a napięcie podawane na gniazdo XP8 to dziesiąte części wolta (po dzielnikach).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2012 14:33 przez SQ7BFS.)
16-02-2012 13:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #139
RE: Synteza Oleg 9
Witam

Mam do Was pytanie czy ktoś może stosował tą klawiaturę do syntezy oleg9 , jeśli tak to proszę o opinie. Sama klawiatura wygląda ok i cena jest korzystna poniżej link.

http://allegro.pl/klawiatura-numeryczna-...58449.html

pozdrawiam

Andrzej
04-03-2012 11:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #140
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Ta klawiatura nie nadaje się do syntezy Olega. Są tam któreś klawisze zablokowane mechanicznie
Pozdrawiam Roman SP5AQT.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2012 13:06 przez SP5AQT.)
04-03-2012 13:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: SQ8LUV, 9 gości