Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 187
Dołączył: 08-03-2010
Post: #121
RE: Synteza Oleg 9
(13-02-2011 21:35)sp6ouj napisał(a):  Mam skończoną syntezę. Czy wystartuje bez podłączenia enkodera i klawiatury? Pobór prądu ok. 150mA ale na wyświetlaczu nie wyświetla się częstotliwość. Czy trzeba wszystko podłączyć aby zaskoczyła?

Wystartuje bez klawiatury i enkodera, jedynie trzeba dobrać rezystory od kontrastu.

Posiadam układy MAX9113 - chętni prosze pisać na PW.

http://sq8aqx.blogspot.com/
27-07-2011 15:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 311
Dołączył: 02-02-2010
Post: #122
RE: Synteza Oleg 9
Witam.
Mam problem z poprawnością wyświetlania znaków na wyświetlaczu. Po włączeniu zasilania wszystko jest wyświetlane poprawnie. Ruszenie enkoderem lub przyciskami na klawiaturze powoduje wyświetlanie przypadkowych znaków.
Po przyciśnięciu kilkukrotnym jakiegoś przycisku wyświetlanie jest poprawne.
Procesor zaprogramowany zgodnie z opisami. Wyświetlacz jest typu L1692.
Czy kupić jakiś nowy sprawdzony wyświetlacz czy pozmieniać coś w bitach konfiguracyjnych procesora?


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

73! Zbyszek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-08-2011 10:45 przez SP6LTP.)
05-08-2011 9:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 311
Dołączył: 02-02-2010
Post: #123
RE: Synteza Oleg 9
Zaprogramowałem procesor jeszcze 3 razy. Wszystko niby prawidłowo. Zostaje podstawić jeszcze inny wyświetlacz, ale mam tylko dwa takie same.
Cytat:>.Verify......
>> User ID ID0:FF ID1:FF ID2:FF ID3:FF
>>FIG:3FFFH Oscillator Type:RC WDT:Enable Block Protect:Disable /PWRTE :Disable
>>Verify OK!
>>.Prog Config......
>>FIG:3F72H Oscillator Type:HS WDT:Disable Block Protect:Disable /PWRTE :Enable

>>Prog Config OK!
>> 33.91Sec
----------------------------!

73! Zbyszek
05-08-2011 17:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 311
Dołączył: 02-02-2010
Post: #124
RE: Synteza Oleg 9
Po wymianie wyświetlacza na taki jaki zastosował kolega Paweł SQ6OXK, synteza działa wyśmienicie.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73! Zbyszek
14-08-2011 19:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #125
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Mam zmontowaną syntezę bez wlutowanego DDS,a. Opierałem sie na uwagach doświadczonych kolegów i na instrukcji monażu opracowanej przez Adama SP5APU.
Nadszedł etap programowania procesora. I tu jest problem, bo w tym temacie jestem "noga". Mam zewnętrzny programator JDM. Nie bardzo rozumiem fragmentu instrukcji Adama - tu cytat. "Na JDMie ustawiamy zasilanie ciągłe procka czyli +5V. Wkładamy procek w podstawkę programatora, podłączamy do PCta przez łącze COM i dopiero podłączamy zasilacz do programatora" - koniec cytatu. Mój programator podaje zasilanie z PCta a więc w momęcie podłączenia do COM, bez zewnętrznego zasilacza. Pisałem do Adama na maila ale nie odpowiada. Proszę Kolegów o wyjaśnienia w tym temacie
Pozdrawiam
Stanisław
18-10-2011 21:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #126
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Zwracam się do wszystkich Kolegów którzy zbudowali lub budują syntezę Oleg9 do Piligrima. Ostatnio nastała w tym temacie cisza, a ja mam włśnie problem.
Zmontowałem syntezę (bez AD9954) na fabrycznej płytce z LCD ABC016002C34 kierując się instrukcją Adama SP5APU. Procesor programował mi Kolega z forum. Pomiary napięć są identyczne z podanymi przez Adama poza napięciem pinu 14 przerzutnika (wlutowanego) - +3,9V. Generator 80Mhz działa. Pomiar częstościmierzem (oscyloskop tylko do 30MHz) pokazuje wynik 80.001Mhz. Na wyświetlaczu (bez podłączonego enkodera i klawiatury) widzę tylko w górnej części mozaikę 16 prostokątów z maksymalnym kontrastem, a wg Adama powinno się wyświetlić "1.000.000 ssb L" w górnym rzędzie a w dolnym po prawej - RX. Co jeszcze mogę mierzyć aby znaleźć problem? Proszę o pomoc, tym bardziej że obsadzam elementami płytkę główną a bez działającego DDS,a odchodzi mi na to ochota.
Stanisław SP9EZQ
11-12-2011 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #127
RE: Synteza Oleg 9
Witam

Stanisławie wygląda to na źle zaprogramowany procesor tzn źle ustawione fusy, lub złe podłączenie LCD ale to najmniej prawdopodobne. Na jednej z pierwszych stron tego wątku jest wzmianka o fusach jakie powinny być ustawione no chyba że problem jest jeszcze inny. Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy problem z sygnałem taktującym procesor 74AC74 pracuje nie prawidłowo. Problemy poziomów napięć opisuje na stronie 12 Post: #113 Adam SP5FCS co należy zrobić aby zaskoczyło gdy są problemy.

Pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2011 21:49 przez SQ1GYQ.)
11-12-2011 21:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #128
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Diękuję za szybką odpowiedź.
Jeśli chodzi o procesor to nie wiem czy jest dobrze zaprogramowany bo ja go nie programowałem bo nie potrafię a więc sprawa fusów to dla mnie czarna magia. LCD powinien być dobrze połączony bo płytka jest w wersji na "kanapkę " z LCD połączona listwą goldpinów. Jeśli chodzi o poziomy napięć , to post 113 Adama znam bo jest właśnie dla mnie. Próbowałem zmienić rezystor 51om na 39om co podniosło mi napięcie do 4,06V ale to nic nie dało. Będę próbował jeszcze podnieść to napięcie. O rezultacie napiszę.
Stanisław SP9EZQ
Podniosłem napięcie do 4,29V, bez rezultatu.
Stanisław
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2011 23:06 przez SP9EZQ.)
11-12-2011 22:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9IZM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 18-12-2009
Post: #129
RE: Synteza Oleg 9
Stanisław
w syntezie sprawdź dwa punkty:
- częstotliwość na nodze 13 procesora ( zegar - powinno być Fg/2 lub Fg/4 ) w zależności od miejsca wlutowania rez 470 om.
- napięcie na pinie 1 złącza wyświetlacza - można prowizorycznie wlutować PR i po ustawieniu żądanego kontrastu zmierz napięcie i wlutuj obliczone rezystory stałe.

73 Jurek
12-12-2011 7:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #130
RE: Synteza Oleg 9
Witaj Jurek
Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście wykonam pomiary i dam znać o rezultacie. Jeśli chodzi o wyświetlacz to w mojej wersji syntezy jest wyświetlacz ABC016002C i jego układ pinów jest inny
Pin1 - LEDK
2 - LEDA
3 - VSS
4 - VDD
5 - Vo
6 - RS
7 - R/W
8 - E
9-16 DB0-DB7
Stanisław
12-12-2011 10:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości