Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #1061
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(16-04-2017 19:27)SP3OSJ napisał(a):  Co mi przychodzi do głowy, to fakt ze każde pasmo ma oddzielnie regulowana max moc. Wiec rozumiem że na 17m masz 100% mocy.
Tak Artur moc ustawiona na 100%. Czy robil ktos pomiary na poszczegolnych pasmach sygnalu ktory wchodzi z plytki posredniej ( PCB2 ) na plytke dolna (PCB1)?

Arek
K2KP
18-04-2017 3:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1062
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Arku, w pierwszej kolejności przywróć sterownik do ustawień fabrycznych z poziomu menu. To rozwiązuje wiele problemów. Nieraz takie nietypowe problemy pojawiają się po aktualizacji firmware.

Nie znam PCB wersji Artura i nie wiem co jest na którym złączu, więc sam musisz poszukać miejsca do przeprowadzenia pomiarów.

Sprawdź, co wychodzi z DSP na wyjściu filtra przy nadawaniu ( sygnał TONE ). Sygnał wychodzący z DSP w obu kanałach I oraz Q musi mieć jednakową amplitudę oraz być przesunięty względem siebie o 90 stopni. Jak nie masz oscyloskopu, to możesz użyć do tego celu kartę dźwiękową w komputerze i jakiś program oscyloskopowy. Sygnał z DSP jest w paśmie audio m.cz.

DSP "nie wie" na jakiej częstotliwości pracuje mieszacz, więc na wyjściu jest generowany taki sam sygnał, niezależnie od ustawionego pasma. Dopiero w mieszaczu sygnał m.cz z DSP jest mieszany z sygnałem DDS. Więc jeżeli na 80 metrach jest ok, to na pozostałych pasmach również musi być dobrze.

Jeżeli tak nie jest i z DSP wychodzi Ci na 17m coś innego (mała amplituda m.cz jednego lub obu kanałów I/Q) niż na pozostałych pasmach, to jedyne miejsce, które może na to wpływać znajdziesz w menu w kalibracji sygnałów I/Q. Być może, że właśnie dla 17m masz tam np. amplitudę jednego kanału zmniejszoną lub przesunięcie między I oraz Q jest zbyt duże. Ustawienia te, o ile mi wiadomo, nie są globalne ( jedne dla wszystkich pasm) tylko wykonuje się je dla każdego pasma.

Pamiętaj, że wychodzący sygnał z DSP aż do samego mieszacza jest w paśmie audio i nie potrzeba do tego zaawansowanego zaplecza pomiarowego. Wystarczy karta dźwiękowa w komputerze, jak nie masz oscyloskopu.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2017 9:59 przez SQ8MVY.)
18-04-2017 9:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #1063
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(17-04-2017 22:38)UA1ARN napisał(a):  AD9952 can be replaced to AD9951/54 in Тюльпан-DSP. Internal comparator not used...

Genadi,
Thank you for your answer.

Greg
18-04-2017 10:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1064
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam Szanowne Grono,

Co myślicie o zastosowaniu w BPF zamiast przekaźników diód PIN lub podobnie jak w M0NKA?

73
Wojtek
19-04-2017 16:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1065
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:10 przez SP3OSJ.)
20-04-2017 7:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1066
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
ojj,

Chodziło mi o przełączanie pasm ( filtrów pasmowych)zamiast przekaźnikami to diodami..

73
Wojtek
20-04-2017 12:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #1067
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(18-04-2017 9:29)SQ8MVY napisał(a):  Witam,

Arku, w pierwszej kolejności przywróć sterownik do ustawień fabrycznych z poziomu menu. To rozwiązuje wiele problemów. Nieraz takie nietypowe problemy pojawiają się po aktualizacji firmware.

Nie znam PCB wersji Artura i nie wiem co jest na którym złączu, więc sam musisz poszukać miejsca do przeprowadzenia pomiarów.

Sprawdź, co wychodzi z DSP na wyjściu filtra przy nadawaniu ( sygnał TONE ). Sygnał wychodzący z DSP w obu kanałach I oraz Q musi mieć jednakową amplitudę oraz być przesunięty względem siebie o 90 stopni. Jak nie masz oscyloskopu, to możesz użyć do tego celu kartę dźwiękową w komputerze i jakiś program oscyloskopowy. Sygnał z DSP jest w paśmie audio m.cz.

DSP "nie wie" na jakiej częstotliwości pracuje mieszacz, więc na wyjściu jest generowany taki sam sygnał, niezależnie od ustawionego pasma. Dopiero w mieszaczu sygnał m.cz z DSP jest mieszany z sygnałem DDS. Więc jeżeli na 80 metrach jest ok, to na pozostałych pasmach również musi być dobrze.

Jeżeli tak nie jest i z DSP wychodzi Ci na 17m coś innego (mała amplituda m.cz jednego lub obu kanałów I/Q) niż na pozostałych pasmach, to jedyne miejsce, które może na to wpływać znajdziesz w menu w kalibracji sygnałów I/Q. Być może, że właśnie dla 17m masz tam np. amplitudę jednego kanału zmniejszoną lub przesunięcie między I oraz Q jest zbyt duże. Ustawienia te, o ile mi wiadomo, nie są globalne ( jedne dla wszystkich pasm) tylko wykonuje się je dla każdego pasma.

Pamiętaj, że wychodzący sygnał z DSP aż do samego mieszacza jest w paśmie audio i nie potrzeba do tego zaawansowanego zaplecza pomiarowego. Wystarczy karta dźwiękowa w komputerze, jak nie masz oscyloskopu.

Pawel dziekuje za odpowiedz. Wszystko zrozumiale i oczywiste. W wersji od Arytura " problem " ( o ile tak to mozna nazwac ) polega na tym ze jest malo miejsca do wykonania pomiarow - wszystko jest na kanapke . Chyba musze zamowic zlacza ktore Artur rekomendowal w ktoryms z postow . Jezeli chodzi o pomiary to myslalem ze ktos zrobil takie pomiary na zlaczu (coax) pomiedzy plytkami. W latwy sposob mozna byloby porownac to i wtedy wiadomo gdzie szukac problemu ( na ktorej z plytek ). No nic zamowie zlacze -tasiemke i zrobie pomiary.

Pozdrawiam
Arek
20-04-2017 13:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1068
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:10 przez SP3OSJ.)
20-04-2017 17:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #1069
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur,
Tak uzywam ukladow POTATO. Jezeli chodzi o stopien koncowy to odlaczylem zlacze MMCX od PA i podalem na wejscie dolnej plytki ( PA ) sygnal z generatora sygnalowego. Moc uzyskalem na wszystkich pasmach zblizona ( oczywiscie taki sam sygnal sterujacy tylko inna czestotliwosc - rozne pasma ). Tak wiec problem nie jest w dolnej plytce ( PA ) . W weekend sprobuje zrobic dokladne pomiary co wychodzi od strony "DSP ". Tak na marginesie to raz zdarzylo mi sie ( w najnowszym firmware ) ze znikla moc na 10m - okazalo sie ze wartos power dla 10m bylo "101". Jak zaczalem zmieniac to wskoczylo -1 a poznije normalnie juz od 0-100 i moc wrocila. Bug? . Dodam ze to zdarzylo sie tylko raz.

Pozdrawiam
Arek K2KP
21-04-2017 14:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1070
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Załaduj do sterownika jakiś starszy stabilny firmware. Sprawdź, czy jest ok. Jak będzie ok, to nie ma co szukać przyczyny takiego zachowania na Twoim PCB.

Śledź temat Tulipana na rosyjskim forum, bo ostatnio wyszły 2 firmware. Jeden z jakimiś problemami, a zaraz za nim już poprawiony.

Podaj nazwę pliku z firmware jaki obecnie masz w sterowniku, bo to ważna informacja.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-04-2017 16:55 przez SQ8MVY.)
21-04-2017 16:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości