Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1001
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witaj,

Zdejmij stabilizator 3.3V zasilający STM-a i sprawdź, czy szyna 3.3V nie jest przywarta do masy.

Może jeden z kondensatorów na szynie 3.3V ma zwarcie, lub jest odwrotnie wlutowany... Ostatecznie można nogi VCC STM-a podnieść - tylko trochę to mozolna praca będzie
.
Co do rewizji krzemu, jeżeli dobrze pamiętam, tyczyło się to mniejszych obudów, takich jak w module DSP.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2017 15:09 przez SQ8MVY.)
20-03-2017 15:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1002
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam Artur, Paweł
Wymieniłem LM2575 na LM2576s, no i oczywiście dławik 330uH na 47uH.
Pobór prądu spadł o jakieś 50mA.
Spadła również wyraźnie temperatura dławika oraz samego układu LM.
Nie jest to ogromna zmiana , ale jednak.
Oczywiście po zamianie trzeba zrobić małą modyfikację układu.

73
Wojtek
20-03-2017 16:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 62
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1003
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Wylutowałem stabilizator 3,3 V i cały czas mam zwarcie pomiędzy ścieżkami (wyjściem stabilizatora i masą ) , poodpinam wszystkie kondzioły z lini zasilającej i zobaczę co będzie ( jak na razie ciężko mi je zlokalizować) , może tak jak mówisz jakiś przywiera do masy i jest kicha na tej gałęzi zasilania STM-a
Pozdrawiam


(20-03-2017 15:09)SQ8MVY napisał(a):  Witaj,

Zdejmij stabilizator 3.3V zasilający STM-a i sprawdź, czy szyna 3.3V nie jest przywarta do masy.

Może jeden z kondensatorów na szynie 3.3V ma zwarcie, lub jest odwrotnie wlutowany... Ostatecznie można nogi VCC STM-a podnieść - tylko trochę to mozolna praca będzie
.
Co do rewizji krzemu, jeżeli dobrze pamiętam, tyczyło się to mniejszych obudów, takich jak w module DSP.


Fotka pcb sterownika , sądzę , że wszystko na niej OK, ale mogę się mylić
Pozdrowienia


(20-03-2017 14:33)SQ8MVY napisał(a):  Witaj

A dobrze wlutowałeś STM-a ? Nóżka nr1 do pinu nr1 na pcb ? Tu bardzo łatwo popełnić błąd. Też mam STM-a z rewizją 1 i jest ok.

Wrzuć zdjęcie płytki od strony STM-a.


Załączone pliki
.jpg  pcb3.jpg (Rozmiar: 165.01 KB / Pobrań: 1073)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2017 17:29 przez SP1EZC.)
20-03-2017 17:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1004
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:12 przez SP3OSJ.)
20-03-2017 17:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1005
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witaj Adam,

Jeżeli po wylutowaniu stabilizatora masz dalej zwarcie to chyba mógłbyś przed wyrzuceniem STM-a tak jak Paweł powiedział podnieść nogę na którą idzie zasilanie w STM-ie. Myślę jednak że chyba nie obejdzie się bez wymiany.
Proponuje po wylutowaniu starego a jeszcze przed wlutowaniem nowego procesora abyś wlutował kondensatory i podał napiecie aby sprawdzić czy masz te 3.3V

73
Wojtek
20-03-2017 17:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 62
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1006
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witajcie,
Dzięki za wszelkie info , niestety wszystko wskazuje na to, że STM jest upalony , i muszę gorącym powietrzem go potraktować , nie wiem od czego to się stało , bo nie spinałem płytek ze sobą , jak na razie mam tylko tą złożoną, może to ładunki z ręki czy lutownicy.
Starałem się żeby tego nie zrobić a jednak trafiło.
Tylko boję się jak wlutuje nowego żeby nie trafiło bo ponownie.
I chyba nie jest to do przewidzenia , póki nie będzie wlutowany.
73
Adam
20-03-2017 20:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1007
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Adam,

Ja już wiele procków wlutowałem i nigdy nie traktowałem ich inaczej jak opornik czy tranzystor i nigdy nic się nie stało.
Tak więc nie martw się tak bardzo.

73
Wojtek
20-03-2017 20:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1008
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(20-03-2017 20:10)SP4EBI napisał(a):  Ja już wiele procków wlutowałem i nigdy nie traktowałem ich inaczej jak opornik czy tranzystor i nigdy nic się nie stało.
Tak więc nie martw się tak bardzo.

Zgoda, ale ja najpierw lutuję i uruchamiam zasilanie, łącznie ze sprawdzeniem, czy dociera tam gdzie powinno (schemat)...

73 Staszek SP2GNB
20-03-2017 20:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 62
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1009
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dzięki Wojtek ,
Spróbuje tak jak mówisz nie przejmować się , ale tak jak powiedziałeś w poprzednim poście ,żeby przed wlutowaniem nowego STM-a sprawdzić poprawność napięcia zasilającego scalczek.
Nie podnosiłem jeszcze nogi tego upalonego procka , czy zwarcie zniknie , jak mi się uda podnieść to dam znać jakie efekty.
73
Adam
20-03-2017 20:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1010
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:12 przez SP3OSJ.)
20-03-2017 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości