Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 598
Dołączył: 02-11-2010
Post: #921
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Przemku, dziękuję za odpowiedź. Intencją moją było tylko to , że chciałem porównać szybkość odpowiedzi na sygnał. Zarówno Tulipan jak i Husarek DSP co do zasady działania są to podobne urządzenia. Różnią się natomiast softem. Tulipan posiada dużo więcej funkcji i ustawień. Dziękuję za to i gratuluję kolegom Vładimirowi RD6DAN i Georgiemu RX9CIM. Janusz sp5bmp.
03-11-2016 17:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #922
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Janusz oczywiście z całym szacunkiem dla kolegów RD6DAN i RX9CIM, ale ja jako rodowity Polak, lubię tak jak Nikoś Dyzma - Wszystko co polskie, bo po zagranicznym mam kaca Smile
03-11-2016 18:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 21-05-2010
Post: #923
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam Wszystkich ,
Którzy budują i którzy zbudowali Tulipana , ja dopiero zaczynam swoją przygodę z budową Tulipanka ,wg pcb Artura SP3OSJ, , na początek składam pcb 3 sterownika i właśnie gdzieś doczytałem, że mam złe CPU STM-y które mogą nie pracować poprawnie , STM większy już mam wlutowany w płytę a ten mniejszy od DSP jeszcze nie.
W załącznikach foty procków , czy możecie określić czy są to prawidłowe scalaki ? , czy szukać poprawnych.
Pozdrowienia


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
06-11-2016 12:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #924
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witaj,

Wlutuj śmiało. Będą działać. Sam mam takie z "1" wlutowane.

Problem niekompatybilności tyczył się obudów 100 pinowych w czasach prehistorycznych, kiedy na rynek zostały wypuszczone STM-y z rewizją krzemu "Z"....

73 Paweł
06-11-2016 13:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 21-05-2010
Post: #925
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Cześć,
Paweł dziękuje ci bardzo za odpowiedz , to mnie uspokoiłeś, gdybym miał teraz wylutować ten większy to byłby problem bez hotair a i pcb też by dostała.
Pozdrowienia
06-11-2016 15:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #926
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witaj,

Jak nie masz Hot-a, to zawsze opalarką można się posłużyć ( jak masz). Ale trzeba się zręcznie nią posługiwać przy takich zastosowaniach.

73 Paweł
06-11-2016 17:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 250
Dołączył: 24-03-2009
Post: #927
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,
dotarł do mnie wyswietlacz(7inches resistive touch) i przyszła pora na uruchomienie kontrolera wg R6DAN i tutaj mam pytanie, czym należy sie posługiwać przy pierwszym uruchomieniu przy wyborze typu wyświetlacza i czym ten wybór zatwierdzać...coś kojarzę, że to był główny encoder i któryś ze słyczy encodera pomocniczego.
Nie bardzo mi to wychodzi bo encoder główny nie działa(Copal250 kupiony na Aledrogo-pewnie ,,trafiony")..
Może ktoś pamieta gdzie jest o tym mowa.
Z góry dziekuję za podpowiedzi.

Witek SP5TAA.

Tak przy okazji, spytam czy tego Copala można podłączyć w 1:1 do kontrolera, czy trzeba odpiąć te dwa rezystory podziągające przy złączu ecodera?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2016 20:19 przez SP5TAA.)
08-11-2016 20:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
***

Liczba postów: 147
Dołączył: 04-11-2016
Post: #928
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Zatwierdzasz to enkoderem jednym z tych co sa wlutowane w PCB z lewej strony , wciskając ośkę o , chyba górnym ...
08-11-2016 21:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 250
Dołączył: 24-03-2009
Post: #929
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Czesc,
tak, tak juz to przetrenowałem...dzieki podpowiedzi znalazłem to w poście 176 tego tematu...okazało sie, że copal był padnięty.
teraz pora na wydatek na klucz do HIQSDR`a.
Mam pytanie do kolegów, którzy budują Tulip`ana, może któryś z Was ma w nadwyżkach STM`a do kontrolera...
w moim nie działa port do którego są podłączone switche encoderów 1 i 2.
Byłbym wdzięczny gdybym mógł odkupić. Docelowo mam to wszystko zaprząc do HIQSDR`a DDC?DUC.
Z pozdrowieniami.

Witek, SP5TAA.

Mam pytanie do kolegów, którzy budują Tulip`ana, może któryś z Was ma w nadwyżkach STM`a do kontrolera...
w moim nie działa port do którego są podłączone switche encoderów 1 i 2.
Byłbym wdzięczny gdybym mógł odkupić. Docelowo mam to wszystko zaprząc do HIQSDR`a DDC?DUC.
Z pozdrowieniami.

Witek, SP5TAA.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2016 23:05 przez SP5TAA.)
08-11-2016 23:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #930
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Dzięki pomocy Kolegów z Forum (Waldka SP4JJH, Artura SP3OSJ, Andrzeja SP6AUO i wielu innych) ukończyłem Tulipana. Stwierdzam, że jest to świetne radio.

İmage İmage İmage

73 Staszek SP2GNB
13-11-2016 16:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości