Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 18-06-2009
Post: #761
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(18-03-2016 3:15)SP3OSJ napisał(a):  pasmo 17m nie chodzi, wystarszy lekki ruch gałka + - i juz się laduje na generatorze
Jeżeli po wybraniu pasma 17m (lub każdego innego) po ruszeniu gałką strojenia zmienia Ci się pasmo na pasmo Generatora to spróbuj wykonać poniższą procedurę:
Po wciśnięciu przycisku klawiatury F manual (ręczne wprowadzanie częstotliwości) otworzy Ci się okno umożliwiające wprowadzenie częstotliwości (np. głównym enkoderem i przyciskiem jednego z pozostałych enkoderów) dla wybranego banku pamięci i pasma.Jeżeli masz wybrane pasmo Generatora to w otwartym oknie zmień częstotliwość na leżącą poza pasmem 17m.Być może trzeba będzie tak zrobić dla wszystkich trzech banków pamięci.
Następnie wybieramy pasmo 17m i przyciskając klawisz pasma wybieramy po kolei banki pamięci i sprawdzamy jakie częstotliwości są wpisane w banki pamięci .W razie konieczności zmieniamy te częstotliwości na takie,które będą w interesujących nas wycinkach pasma (w sposób opisany powyżej).
Powyższą procedurę w razie potrzeby można zastosować też dla innych pasm.
18-03-2016 10:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RX9CIM Offline
Георгий
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 01-05-2015
Post: #762
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur, on rus-sdr.ru loaded source code of firmware HiQSDR for Tulip. Problem that you say now can be decide with some process:
1) with jumpers between pins of DSP and FPGA (like your picture on cqham)
2) by means of modification of DSP software;
3) by means of modification of FPGA firmware;
The first process is obviosly simple at now.
I do not have PCB of HiQTRX or your PCB and how i may to check software of DSP or FPGA firmware?
In future when i get PCB of HiQTRX and check software of DSP or FPGA firmware this problem will be decide, but not now.
SP5TAA - if you say about problem AM and FM in Tulip DDC/DUC then it was decide in last firmware for DSP http://rus-sdr.ru/wp-content/uploads/fil...ip_DDC.zip
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2016 10:22 przez RX9CIM.)
18-03-2016 10:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 214
Dołączył: 24-03-2009
Post: #763
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(18-03-2016 3:15)SP3OSJ napisał(a):  Dzieki za informacje, ale i pasmo 17m nie chodzi, wystarszy lekki ruch gałka + - i juz się laduje na generatorze. To wyglada tak jakby 17m mialo tylko jedna czestotilwosc bez możliwosci przestrajania. Wiem Witek że przymierzasz sie do wersji hiqtrx.

Cześć,
nie do końca tak, tzn, ja zabrałem się za HIQSDR i najpierw uruchomię jego a dopiero potem połączę go do Controllera by R6DAN i DSP by RX9CIM...
nie spodziewam się problemów bo widzę, że kilku kolegów to już zrobiło...

Ja uważam że autor zrobil tam blad i pomieszal wyprowadzenia łaczace STM-a DSP z Cyclone (FPGA). Autorzy Tulipana nie przyjeli tego z radoscia udowadniajac ze sa to programowalne wyprowadzenia. I mają rację - pewnie wytrawny programista obróciłby ten układ o 180 stopni i tak przeprojektował firmware ze TRX dalej by pracował poprawnie.

powiem tak, ja jestem software`owy laik ale myślę, że koledzy zajmujący się Tulipanem są dobrzy w tym co robią...nie robi błędów tylko ten kto nic nie robi...

Problem w tym że ja nie mogłem znaleść oprogramowania które chciałoby poprawnie pracować z tak pozmienianymi wyjsciami. Jak przeanalizowalem jak laczone sa przewodami oddzielne plytki Control, Dsp, i Hiqsdr na stronie autorów i dopiero wtedy cały układ ruszył. Dlatego zalecam duza ostrożność i wnikliwe czytanie (miedzy wierszami) to co piszą Rosjanie.

...z j. rosyjskim radze sobie całkiem całkiem i myślę, że nie ma tam jakichś ukrytych podtekstów...
Tak przy okazji(lub BTW, jak niektórzy wolą), kiedyś gdy zabierałem się za PicaStar to najpierw wszystko czytałem wiele razy zanim zrobiłem pierwszy ruch z lutownicą w ręce i nie miałem żadnych problemów z uruchomieniem go...myślę, że teraz z Tulipanem będzie podobnie, tyle że szybciej, hi...
Powodzenia.

Witek, SP5TAA


SP5TAA - if you say about problem AM and FM in Tulip DDC/DUC then it was decide in last firmware for DSP http://rus-sdr.ru/wp-content/uploads/fil...ip_DDC.zip

Привет Георгий,
да, да, Bы правы, я пришел к этому немного позже, другое прочтение сообщений на форуме ..
Удачи.
Витек
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2016 12:02 przez SP5TAA.)
18-03-2016 11:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #764
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:08 przez SP3OSJ.)
20-03-2016 22:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 214
Dołączył: 24-03-2009
Post: #765
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Cześć,
no, no. trochę mnie to martwi co usłyszałem...ja na razie bede uruchamiał wersję HIQSDR w połączeniu z PC a potem jak go opanuję(jeśli?) to dopnę do niego controller i DSP. Niedługo sie przekonam jak to bedzie w moim przypadku- dotarły już elementy od Mouser`a, tylko trzeba czasu na obsadzenie ich na płytkę, a potem?...potem- wołanie o pomoc, hi...mówiłem przecież ze jestem sotware`owy laik.
Ciekawi mnie jak wygląda poziom tła bez anteny w HIQSDR? jeśli można spytać nieśmiało.
Powodzenia

Witek.
21-03-2016 0:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #766
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:08 przez SP3OSJ.)
21-03-2016 0:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 214
Dołączył: 24-03-2009
Post: #767
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
No to nie jest źle przy tych -125db...
Jesli idzie o to płaczenie z pc to faktycznie tego sie boje...Z tymi literami faktycznie tak jest jak mówisz, kojarzę ze była o tym mowa kilku krotnie gdy koledzy uruchamiali swoje hiqsdr`y...nie wiem tylko czy to dotyczyło jedynie gdy chodziło o konfigurację w quisk czy również z innymi programami...
Co do tego oscylatora, to nie musi być tak precyzyjnie(choć im bliżej tym lepiej), wielkość odstrojenia decyduje o wielkości błedu f na wyświetlaczu...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2016 2:53 przez SP5TAA.)
21-03-2016 2:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RX9CIM Offline
Георгий
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 01-05-2015
Post: #768
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur, you use last firmware for dsp and controller?
On video I can suggest that problem in input amplifier of hiqsdr, but not sure.
What the audio crackling I do not now.
21-03-2016 7:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #769
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:08 przez SP3OSJ.)
21-03-2016 10:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RX9CIM Offline
Георгий
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 01-05-2015
Post: #770
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
In main menu exist sub menu "bpf configuration" - you write there right frequencys?
I do not remember, may by cyclone do not have RX/TX signal for hiqsdr, need view sheme on rus-sdr.ru
Link on tulip with good RX:
http://m.youtube.com/watch?v=BZF0KL30lvY
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2016 10:44 przez RX9CIM.)
21-03-2016 10:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości