Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
UA6VAE Offline
Alexey
*

Liczba postów: 36
Dołączył: 19-12-2015
Post: #741
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(12-03-2016 2:24)SP3OSJ napisał(a):  You have a set: Menu/global ...../Band to 74HC595N -> ENABLE?

Yes. It was first i had made Smile


It turned out to be my own fail, i used jumpers instead of coils in BPF to speed up diagnostic and have not looking at scheme... and made REAL short.
Now it's fine, but lot of shame Big Grin


What to do with this spike? It persist in receiving mode and transmitting as well, together with modulated signal always hearable tone. Like DDS frequency is leaking to transmit tract. Is it resolve with shielding (ecraning) PO* IC's?

Also, i'm not mistake with thoughts that BPF mapping in control circuit not match with software settings by default? Because when 40m diapason selected, not right relays are turned on.
test
test
test


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2016 4:06 przez UA6VAE.)
12-03-2016 5:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #742
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:07 przez SP3OSJ.)
14-03-2016 12:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
UA6VAE Offline
Alexey
*

Liczba postów: 36
Dołączył: 19-12-2015
Post: #743
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Thank you, i have figured this out.
But what about those spike? Shielding problem?

Also, how much thick is metal plate are you used for shielding between PCB's and onboard shielding?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2016 13:28 przez UA6VAE.)
14-03-2016 13:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #744
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,
Mój problem z ekranem:
Do dziś wszystko OK. Delikatnie, bez jakichkolwiek naprężeń zamontowałem do obudowy i dostałem efekt jak w załączniku. W pierwszej chwili sądziłem, że z niewiadomych przyczyn wzrósł prąd podświetlenia, ale zasilacz tego nie wykazał. Wygląda na problem z kontrastem, jasność mam fabryczną 110. Ekran połączony ze sterownikiem złączem szpilkowym, bez taśmy. Klawisze zrobiły się jasnoszare, białe napisy prawie nieczytelne...
Ktoś z Was takie coś trenował?

Czy możecie przypomnieć mi opcje przy zamawianiu ekranu? (Nie pamiętam, sorry)

İmage

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2016 14:02 przez SP2GNB.)
14-03-2016 14:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #745
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Sprawdź, czy LCD reaguje na zmianę jasności podświetlania z poziomu ustawień sterownika.

Pozdrawiam

73 Paweł
14-03-2016 14:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #746
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Reaguje...Bez problemu, w ogóle sterownik działa...

73 Staszek SP2GNB
14-03-2016 14:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #747
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:07 przez SP3OSJ.)
14-03-2016 19:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #748
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Jeszcze dziś spróbuję. Przypomnijcie mi jak zamawia się ekran... Tak na wszelki wypadek...

73 Staszek SP2GNB
14-03-2016 20:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
UA6VAE Offline
Alexey
*

Liczba postów: 36
Dołączył: 19-12-2015
Post: #749
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(14-03-2016 20:17)SP2GNB napisał(a):  Jeszcze dziś spróbuję. Przypomnijcie mi jak zamawia się ekran... Tak na wszelki wypadek...

http://www.buydisplay.com/default/5-inch...serial-spi
8080 parallel and 3v3 dc supply, touchscreen as desired.
14-03-2016 20:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #750
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Podejrzewam, że przez przypadek coś się Ci zwarło przy włączaniu. Kontrast nie jest ustawiany programowo, tylko sprzętowo.

Odpowiada za to pin VCOM (nr 46) na tasiemce panela TFT( ta co łączy wyświetlacz TFT z RA8875). Z dokumentacji wynika, że powinno być tam napięcie typowo 4.4V ( min. 3.4V, max. 5.4V). Ustawiane jest przez dzielnik rezystancyjny. Napięcie na ten dzielnik idzie z przetwornicy zasilającej tor analogowy panela TFT (pin 43) -typowo 10.4V.
Do sprawdzenia jeszcze napięcia VGH (pin 41) - typowo 16V, oraz VGL (pin 42) - typowo -7V (minus 7 volt).

Wszystkie napięcia podałem z noty katalogowej panela TFT 8 cali, użytego w tym LCD.

Przy zamawianiu ważny jest interfejs - 8080, panel dotykowy rezystancyjny.

Pozdrawiam

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2016 21:23 przez SQ8MVY.)
14-03-2016 21:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości