Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #671
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:04 przez SP3OSJ.)
12-02-2016 2:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Toral Offline
Olaf, SQ5NHC
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 18-10-2010
Post: #672
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Oczywiście miałem na myśli USB/ 28MHz/ od 100Hz do 2700 Hz, bez zalączonego tlumika oraz wzmacniacza/ kalibracja S-metra na 0Smile
U mnie jest -122dBm zaraz po włączeniu. Po minucie - dwóch zmienia się na -120 - -121dBm. To chyba nie najgorzej.
Po podłączeniu Avali jet o już -103dBm. Zastanawiam się czy te AD8676, które kupiłem od Chińczyka mają tyle wspólnego z Analogiem co ten napis na nich? Zrobię jeszcze pomiar samych kodeków oraz rozłączę mieszacz z Avalą.

Z innej beczki... Panowie - jak uruchomić dolny enkoder. Elektrycznie jest połączony ok. Mam go wkładanego w podstawkę także mogę zamieniać miejscami z górnym, a uparł się i nie chce działać. Przycisk owszem za którymś razem zaskakuje, ale to było już kiedyś opisane. Trzeba rezystor podmienić. Ale sam enkoder...hmm. Mam 4 Tulipany wszędzie to samo, więc albo gdzieś w menu się go uruchamia, albo trzeba inną wersję programu wgrać.
12-02-2016 10:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #673
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:04 przez SP3OSJ.)
12-02-2016 14:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Toral Offline
Olaf, SQ5NHC
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 18-10-2010
Post: #674
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Arturze, wszystko pomierzyłem i jest ok. Nie ma zwarć, połączenia między nóżkami procesora, a ścieżkami są. Rezystancja jest duża miedzy zewnętrznymi wyprowadzeniami a masą. Enkodery mogę zamieniać miejscami. Ten sam enkoder, który działa na górze, na dole przestaje. Dzieje się tak we wszystkich 4 egzemplarzach - dziwne Sad Wgranie świeższego oprogramowania niż te ze strony SP3OSJ nic nie dało.

Mam jeszcze taką prośbę do Ciebie Arturze jak i do kolegów. Sprawdźcie jaki jest poziom szumów i różnicę po odłączeniu przewodu między DDS, a mieszaczem. Gniazdo antenowe w "powietrzu" (oczywiście: USB/ 28MHz/ od 100Hz do 2700 Hz, bez załączonego tłumika oraz wzmacniacza/ kalibracja S-metra na 0).
U mnie jest przed odłączeniem -103dBm, a po odłączeniu -115dBm. Czyli, że mieszacz + Avala podnosi szum o 12dB??? Ciekawe jak jest u Was?

ps. Sprawdziłem jak się ma poziom sygnału wskazywany przez tulipana do rzeczywistości. W tym celu podłączyłem TRX do testera radiokomunikacyjnego. następnie skalibrowałem S-Meter na 9S/-73dBm i zacząłem podawać rożne poziomy sygnału z generatora. Od -105 do -20dBm (czyli do przesterowania odbiornika) poziom pokazywany na wyświetlaczu Tulipana zgadzał się co do dBm-a. Szczerze mówiąc takiego radia jeszcze nie widziałem Smile
12-02-2016 23:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #675
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:04 przez SP3OSJ.)
13-02-2016 1:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #676
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Kalibracja s-metra w menu -20,na ekranie S=1,wyłączona antena,wyłączony ATT na ekranie jest -119 dB.Po odłączeniu sygnału DDs jest -119 dB.Po odłączeniu +12Rx do Awali na ekranie rośnie do - 147 dB.
Dodam,że mam zastosowany w mieszaczu 74LVC4066.

Andrzej
13-02-2016 7:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #677
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(13-02-2016 7:13)SP6AUO napisał(a):  Dodam,że mam zastosowany w mieszaczu 74LVC4066.

Źródełko na 2 szt? Farnell nie ma...

73 Staszek SP2GNB
13-02-2016 9:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Toral Offline
Olaf, SQ5NHC
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 18-10-2010
Post: #678
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dzięki za info. Andrzeju. Wychodzi na to, że odłączenia DDs-a nie wpływa u Ciebie na poziom szumów. Tak jakby mieszacz ich w ogóle nie wnosił. Ciekawe jak u innych kolegów?

Arturze, wszystko pomierzone. Elektrycznie jest ok. Przy włączonych płytkach zmierzyłem napięcia na gnieździe enkodera we wszystkich 4 egzemplarzach. Na jednym z wyprowadzeń jest 3,2V, a na drugim jakieś miliwolty. Na górnym gnieździe enkodera na obydwu wyprowadzeniach jest 3,2V i tak jest prawidłowo. Pomyślałem, że wewnątrz procesora jedna nóżka nie jest podciągnięta do zasilania przez rezystor, więc postanowiłem to za symulować. Efekt - po wybraniu i zatwierdzeniu wielkości ekranu w menu powitalnym - czarny ekran. Zaczynam podejrzewać, że to sprawa programowa, ale nie samego programu tylko chyba złych ustawień programatora.

Andrzeju, sprawdziłem poziom szumów z Twoimi ustawieniami:
Kalibracja s-metra w menu -20,na ekranie S=0,wyłączona antena,wyłączony ATT na ekranie jest -124dBm. Po odłączeniu DDS spada na -137dBm. Mieszacz na PO14.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2016 18:47 przez Toral.)
13-02-2016 18:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #679
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:04 przez SP3OSJ.)
13-02-2016 18:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #680
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Toral,sprawdziłem napięcia na enkoderach.Potwierdzam 3,17V na 4 pinach.

Andrzej
13-02-2016 19:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości