Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #661
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:03 przez SP3OSJ.)
08-02-2016 19:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #662
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dzięki ARTUR za podpowiedź, widocznie nie jest to ściśle określona średnica.
Znalazłem podobne rozwiązanie, drut środkowy DNE1mm, zwoje z pojedynczej żyły skrętki komputerowej.
09-02-2016 22:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #663
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:03 przez SP3OSJ.)
10-02-2016 15:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
UA6VAE Offline
Alexey
*

Liczba postów: 36
Dołączył: 19-12-2015
Post: #664
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
11$, wow, maybe Chinese replica. Better solder and try, it is always Russain roulette.
Artur, what i should do with variable potenciometers on PCB2?
10-02-2016 17:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #665
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:03 przez SP3OSJ.)
11-02-2016 14:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
UA6VAE Offline
Alexey
*

Liczba postów: 36
Dołączył: 19-12-2015
Post: #666
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Yes, i saw it on your web site.
But i'm talking about this (see picture)


Załączone pliki Miniatury
İmage
11-02-2016 15:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Toral Offline
Olaf, SQ5NHC
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 18-10-2010
Post: #667
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Jaki powinien być poziom szumu na wyświetlaczu w dBm-ach przy odłączeniu wejść filtrów 23Khz (oczywiście po ustawieniu kalibracji S-metra na 0)???
11-02-2016 16:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #668
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

To zależy jaka jest ustawiona szerokość filtra, czy w sterowniku masz załączony tłumik lub wzmacniacz ( wartość poziomu sygnału jest obliczana przez oprogramowanie).

U mmnie przy domyslnych ustawieniach (2700 Hz, bez zalączonego tlumika oraz wzmacniacza) pokazywalo -105dBm. Nie mialo znaczenia, czy mialem wlutowane same kodeki, czy jak wlutowałem filtr 23kHz. Tyle , że mam na razie płytki porozrzucane po stole bez żadnego ekranowania.

Pozdrawiam.

73 Paweł
11-02-2016 18:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #669
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:04 przez SP3OSJ.)
11-02-2016 19:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 18-06-2009
Post: #670
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam.
Po odłączeniu Avali mam u siebie -123dB.Na pcb dsp Tulipana zastosowałem rezystory o tolerancji 1%,kondensatory dobrane z dokładnością 1%,wartości do 22nF są typu NPO,pozostałe X7R i Y5V. Układy to firmowe NE5532.Z pewnością obniżenie szumów pcb DSP jest możliwe przez zastosowanie układów o mniejszych szumach i pracujących przy zasilaniu 5V w stopniu poprzedzającym kodek (zasilam te układy napięciem 5V-podniesienie zasilania na te układy do 12V może uszkodzić kodeki).Na przykład na AD8652, takie zastosował UT3QI, przy, których zauważył,że prążki przesterowania na display-u pojawiają się dopiero przy 60mV na wejściu trx (przy NE5532 to poziom 38mV)
Po podłączeniu Avali ścieżka szumów podnosi się do -117dB(przy układach w Avali Ne5532).
Po zamianie w torze Rx Avali pierwszych dwóch układów po mieszaczu na AD8599,ścieżka szumów opadła do -120dB (warunki pomiaru jak w poprzednim moim poście http://www.sp-hm.pl/thread-2339-post-277...l#pid27790
Osobna sprawa to jak słusznie zauważył Artur, filtracja zasilania.U siebie zasilanie mam filtrowane w wielu punktach.Zasilanie na pcb jest podane skrętką,której końce z dwóch stron przechodzą przez małe tulejki ferrytowe.Kable sygnałowe są wszystkie ekranowane a ekran tych kabli jest również z dwóch stron połączony do płytek przez tulejki ferrytowe.
Każda płytka Tulipana jest oddzielnie ekranowana-chassis podzielone na boksy.
Z ustawieniem progu AGC trzeba się pobawić w menu i wybrać ustawienie najodpowiedniejsze dla siebie.Ja mam ustawiony próg na 2.
Odbiornik bardzo przyjemny w odsłuchu i eksploatacji.Stacje dx słychać bardzo czysto.Dokładne pomiary wykonam po całkowitym zakończeniu montażu Tulipana.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016 0:36 przez SP4JJH.)
11-02-2016 23:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości