Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SQ7BFS Offline


Liczba postów: 9
Dołączył: 04-01-2011
Post: #651
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
ok
@sq8mvy
a jakie powinny być sygnały / napięcia na tej pamięci w działającym egzemplarzu ??
sprawdziłem masę - masa jest.
/Łukasz
06-02-2016 22:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #652
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Napięcie zasilające pamięć ram takie jak na STM-ie czyli 3.3V.

Sprawdź sobie zasilanie na wyjściu obu stabilizatorów. Powinno być 3.3V.
Zobacz również jakie masz napięcie na pinach zasilających w złączu LCD (są to 1,2 - gnd, 2,3 -Vcc)
Jak będzie niższe to LCD nie wystartuje, a STM i owszem - wstanie poprawnie.

Pozdrawiam

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2016 23:35 przez SQ8MVY.)
06-02-2016 23:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BFS Offline


Liczba postów: 9
Dołączył: 04-01-2011
Post: #653
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
jest 3,28V
07-02-2016 0:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #654
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Ale to jest napięcie z podpiętym LCD ? Na obu stabilizatorach jest takie samo ? 3.28V jest ok.

Jakim wsadem został zaprogramowany STM w sterowniku ? Weryfikacja przebiegła prawidłowo ?

Pozdrawiam

73 Paweł
07-02-2016 1:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Toral Offline
Olaf, SQ5NHC
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 18-10-2010
Post: #655
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam. Mam na imię Olaf. Od kilku miesięcy buduję od razu 4 Tulipany dla siebie i swoich kolegów. Jestem świeżo po uruchomieniu odbiornika dzięki nieocenionej pomocy Artura SP3OSJ (dzięki Arturze). Mam kilka spostrzeżeń:
1. Używam generatora do DDSa 100MHz w obudowie SMD. Ten generator daje ok. +5,5dBm. Według datasheetsa DDS znosi poziom od -15 do +3 dBm (optymalnie 0 dBm). Problem rozwiązałem włączając w szereg między generatorem, a DDS rezystor 510-560 om.
2. Bardzo ważna sprawa to kondensatory w filtrach 23/9 KHz. Nie tyle wartości (dokładne jak na schemacie) ile symetryczność tych wartości w obu torach. Czyli wysypujemy 100 kondensatorów, miernik pojemności i dobieramy w pary. W przeciwnym razie nie będzie można np. zlikwidować "lustra".
3. Zauważyłem, że po jednej stronie płytki są elementy filtra 23kHz,a po drugiej stronie jest umieszczony stabilizator, który się mocno nagrzewa. Nagrzewa się tak mocno, że nie można dłużej utrzymać palca na układzie NE5532 znajdującym się po drugiej stronie płytki. Układzie, który znajduje się w torze filtra 23kHz.

Co do wyświetlacz to może po prostu nie kontaktuje tasiemka łącząca płytkę z wyświetlaczem. Miałem ten sam problem i takie same objawy. Spróbuj jeszcze uruchomić układ bez baterii podtrzymującej pamięć.
Pozdrawiam
07-02-2016 16:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3GOK Offline
Robert
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 12-04-2012
Post: #656
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dzieki pomocy Pawła SQ8MVY, ruszyło Smile

Wina moja Smile cóż, człowiek się uczy całe życie. Przy LM2575, dałem diodę, ale zamiast cewki, dałem zworkę i ot problemy Smile

Wywaliłem LM2575, dałem 5V na płytkę i ruszyło Smile

@Paweł, jeszcze raz, dzięki Smile

@Łukasz, do boju !!


Załączone pliki Miniatury
İmage
07-02-2016 19:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #657
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:03 przez SP3OSJ.)
07-02-2016 19:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
UA6VAE Offline
Alexey
*

Liczba postów: 36
Dołączył: 19-12-2015
Post: #658
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Cześć przyjaciele.
Jak mogę sprawdzić moją PCB2 (DSP) działa i zmontowane dobrze?
_____
Hello, friends.
How can i test my PCB2 (DSP) is working and assembled well?
08-02-2016 0:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #659
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

W związku z licznymi pytaniami o to, czy się da i w jaki sposób podpiąć LCD 8 cali postanowiłem zamieścić opis jak to zrobić.

LCD pobiera znaczne ilości prądu, więc należy zasilić go napięciem 5V.
W tym celu z płytki sterownika usuwamy stabilizator 3.3V dla LCD i wstawiamy zworkę, jak na poniższym zdjęciu:

İmage

Wyświetlacz LCD również należy przystosować do zasilania 5V rozlutowując zworkę J8:
Przy okazji rozlutowujemy zworkę J15 oraz zwieramy zworkę J16 - zabieg ten sprawi, że sterowanie podświetleniem będzie brane z wyjścia RA8875

İmage

Jako, że złącza na sterowniku i LCD mają różną ilość pinów, należy LCD z PCB sterownika spiąć poprzez zwykłe gniazdo goldpin. Sygnały na pinach 1 do 30 pokrywają się, natomiast na LCD piny 31 do 40 zostają nie podpięte. U siebie w LCD mam wlutowane gniazdo 2x20, można oczywiście wlutować 2x15. Poniższe zdjęcia powinny wszystko wyjaśnić

İmage

Oraz widok od tyłu z zaznaczonymi numerami pinów:

İmage

Jak widać podpięcie dużego LCD dotyczy się oryginalnej wersji PCB sterownika.


Pozdrawiam

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2016 11:51 przez SQ8MVY.)
08-02-2016 11:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #660
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Poproszę o podpowiedź jak wykonać transformatorek na rdzeniu BN 43-302 (najbardziej czego nie trawię to właśnie tych trafo Sad )
Na schematach widzę 2x po 10 zwojów drutu 0.3 mm, natomiast na zdjęciach widzę grubszy drut (o ile mnie wzrok nie myli).
Czy te pojedyncze zwoje też są z 0,3 mm??
08-02-2016 18:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości