Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #631
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:02 przez SP3OSJ.)
01-02-2016 10:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
UA6VAE Offline
Alexey
*

Liczba postów: 36
Dołączył: 19-12-2015
Post: #632
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur, about 14n capacitor(PCB2).
What nominal from you combine it?
I chose 8200p and 5600p, but it still not exactly 14n in parallel.
03-02-2016 19:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #633
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
......
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:02 przez SP3OSJ.)
04-02-2016 0:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3GOK Offline
Robert
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 12-04-2012
Post: #634
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Koledzy, pytanie: Płyta wyświetlacza złożona, zaprogramowana. (PCB od SP3OSJ).

1. Podczas programowania muszę STM-a trzymać palcem, bo inaczej się nie chce zaprogramować. Wiem, że to nie jest normalny objaw, ale co może być powodem ? (Generalnie STM jest widziany ładnie w programie, tylko podczas programowania samego wymaga "dotyku).
2. Po wgraniu wsadu, po włączeniu zasilania płyty, mam pobór 100mA, dopiero po 2s rośnie do 150mA. To normalne ?
3. Podłączam wyświetlacz i nic Smile Ani mrugnie, a co najlepsze pobór prądu spada do 20-30mA Smile

Czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcie LCD 5" jak ma zworki na całości PCB, porównałbym ze swoim.

Edit: Na stronie Artura, są dwa zdjęcia, generalnie zworki są OK, tylko Artur, na zdjęciu przy podłączaniu do PCB3 widać na wyświetlaczu zworkę:

İmage

@Artur, za co ona odpowiada ??

z góry dziękuję za odpowiedzi Smile

Robert / SQ3GOK
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2016 17:29 przez SQ3GOK.)
06-02-2016 17:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #635
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

ad 1. Przelutuj STM-a, bo masz gdzieś zimne luty

ad 2. Tak, wzrost prądu jest zjawiskiem normalnym przy starcie oprogramowania w STM-ie. Związany jest z prawidłową konfiguracją wewnętrznych zegarów taktujących rdzeń oraz peryferia.

ad 3. Jeżeli pobór prądu spada do 20-30 mA oznacza to, że STM nie startuje w ogóle. Sprawdź luty na druku oraz, czy gdzieś nie masz mikropęknięć, które mogą się ujawniać pod różnym naprężeniem PCB.

Punkt 1 oraz 3 ma ze sobą bardzo dużo wspólnego.

Czym programujesz ? Przez USB, czy STLink-iem ?

Ważne jest również by sprawdzić przebieg na kwarcu zegarkowym. Jeżeli nie będzie tam przebiegu (32 768 Hz), to oprogramowanie nie pozwoli na uruchomienie sterownika.

Pozdrawiam

73 Paweł
06-02-2016 17:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3GOK Offline
Robert
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 12-04-2012
Post: #636
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
@Paweł, dziękuję za odpowiedzi.
Tak się domyślałem, że coś z lutami, chociaż sprawdzaliśmy dokładnie lupą pod USB i wszystko wygląda OK.
Programuję STM-em, zdjęcie błędu jako załącznik.

Przelutowanie dopiero w poniedziałek, bo nie mam dostępu do sprzętu w weekend.

/Robert
SQ3GOK


Załączone pliki Miniatury
İmage
06-02-2016 17:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #637
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Na płycie wyświetlacza LCD 5" ma być J15 rozwarte(rozlutowane) i J16 zwarte(zlutowane) !
Pozdrawiam

Ryszard 73
06-02-2016 17:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #638
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:03 przez SP3OSJ.)
06-02-2016 18:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #639
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

W okienku z komunikatem błędu masz podpowiedź.
Wejdź z górnego menu do Target -> Settings i w zakreślonym okienku "Mode" ustaw typ połączenia na Connect Under Reset. Może pomoże. U mnie jest tam ustawione "Normal"

W zakreślonym okienku "Port" ma być zaznaczone SWD oraz frequency ustaw sobie na 480 KHz

Pozdrawiam

73 Paweł
06-02-2016 18:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3GOK Offline
Robert
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 12-04-2012
Post: #640
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
@Ryszard, tak mam J15 rozwarte, J16 zwarte.

@Artur, ok, rozumiem.

@Paweł, ten błąd miałem, przed "dotknięciem" palcem STM-a. Ustawienia mam tak, jak napisałeś.

Podobny problem z brakiem wyświetlania ma Łukasz SQ7BFS, nie wiem jak u niego z poborem prądu.
Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł z pustką na wyświetlaczu ? Albo jak się zachowuje wyświetlacz, jak STM nie ma wgranego wsadu ? Działa np. podświetlenie ??

/Robert
06-02-2016 18:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości