Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #581
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:00 przez SP3OSJ.)
09-01-2016 14:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PD0RBO Offline
Remi
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 11-11-2015
Post: #582
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Tnx.

Do you also have link for 10Mhz SPXO 10MHz size: 5x3.2 on PCB2?

Wybacz mój język , pisać i czytać mi z nim za pomocą Google Translate
09-01-2016 15:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #583
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:00 przez SP3OSJ.)
09-01-2016 16:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PD0RBO Offline
Remi
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 11-11-2015
Post: #584
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
The Tantalum capacitors, do you also source them from Aliexpress?

Wybacz mój język , pisać i czytać mi z nim za pomocą Google Translate
09-01-2016 20:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #585
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:00 przez SP3OSJ.)
10-01-2016 15:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ArturVSS Offline
wiecznie żywy
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 17-01-2011
Post: #586
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(05-01-2016 20:49)SP3OSJ napisał(a):  Firmware Tulip SDR: PCB Control is free!
Firmware Tulip SDR: PCB DSP is free!

Wlasnie zaczynam projektować Tulipana DDC/DUC.
Ta sama obudowa, ale płytki inne też 3 sztuki (jedna czterowarstwowa).

Czy będzie szansa zakupić od Ciebie płytki ??

Albo zadam inaczej pytanie: Czy można gdzieś kupić komplet płytek złożonych lub nie aby poskładać ten trx ? Na stronie www jest dostępna tylko jedna płytka.

Pozdrawiam
Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-01-2016 11:04 przez ArturVSS.)
15-01-2016 11:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8NTY Offline
Waldek
*

Liczba postów: 48
Dołączył: 20-08-2009
Post: #587
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
"SP8NTY, без ключа Контроллер и DSP не работают в DDC версии."

Odpowiedz autora że bez wykupienia klucza kontroler i DSP w wersji DDC nie pracuje.

Język przyjazdny to tylko rosyjski, angielski to translator.
15-01-2016 19:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #588
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Uruchamiam moduł DSP (klasyczna PCB modułu DSP) , wszystko pracuje na początku OK, ale i tu zaskoczenie. Po ok.10 - 15min przestaje pracować.
Badam temp.procesora i kiedy osiągnie ok. 30-31st. przestaje DSP pracować. Sprawdzam zegar 10MHz (SMD 3V3) jest 3,5Vpp(po korekcie R120). Procesor to STM32F407VGT6 na programatorze po długim czasie pracy (nagrzany) jest rozpoznawany i prawidłowo weryfikuje wgrany soft. Badanie oscyloskopem sterowania kodekiem po I2S pokazuje, że po osiągnięciu temp.31st. procesor przestaje sterować kodek (syg. MOSI). Sygnały sterujące wraz ze wzrostem temperatury pojawiaja sie ze znaczym opóźnieniem , aż całkowicie znikają (tep.32st.). pobór prądu przez moduł ok.190 - 200mA. Po chłodzeniu wentylatorem do tem. 25st. moduł DSP pracuje OK.
Czy procesor do wymiany jeżeli na programatorze pokazuje OK ??

Ryszard 73
16-01-2016 13:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #589
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Ja obstawiam zimne luty. Przeglądnij dokładnie pod lupą nóżki.
Te 3.5Vpp mierzone było bezpośrednio na wyjściu generatora, czy na nóżce stm-a ? Sygnał z generatora idzie na dzielnik rezystancyjny, a następnie wchodzi do STM-a. Jeżeli te 3.5Vpp jest bezpośrednio na nóżce STM-a to jest troszkę za wysokie ( jeżeli dobrze pamiętam to wejście taktujące STM-a nie jest typu 5V tolerant). STM pracuje w logice 3.3V


Jaki masz pobór prądu przez DSP jeżeli po osiągnięciu tej temperatury przestanie pracować ??

Co do sygnałów MOSI idących do kodeka po I2S. W stosunku do czego są opóźnione ?

73 Paweł
16-01-2016 14:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #590
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dziękuję za zainteresowanie.
Pisałem 3,5Vpp jest na pinie STM , jest to dokładnie 3Vpp, a reszta to przewotowanie na zboczu narastającym , była korta R120 dla gen.SMD zasil. 3,3VDC.Pobór prądu BEZ zmiany jak wyżej do 200mA nawet jak przestaje sterować.
Sygnał MOSI jest nie okresowy, trudny do pomiaru bez analizatora, ale można powiedzieć, że jeżeli w określonym stałym przedziale czasu mamy np. 10 impulsów MOSI to wmiarę podnoszenia się temp powyżej 29st. ta ilość maleje do zera.
Drugi objaw tego to zwolniona reakcja po wybraniu przycisku TON, opóźnone wł. i wyłącz., aż do braku wł./wył.
Na ekranie LCD pojawia się 150dB (tak jak przy wyłączonym module DSP ) po wył. i włącz. serownika z modułem DSP("gorącym").

Ryszard 73
16-01-2016 14:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości