Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #391
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Problem ten występował u mnie na wyświetlaczu, który pochodził z polskiej dystrybucji na niebieskim PCB. Jakość samego panela dotykowego jak i również odwzorowanie kolorów pozostawia wiele do życzenia.

Z wyświetlaczami z BuyDisplay 7 cali oraz 8 cali ten problem u mnie nie wystąpił ani razu. Dotyk prawidłowo działa.

Czy na pewno wybrałeś dobry wyświetlacz na startowym ekranie konfiguracyjnym ? Dla pewności wyjmij bateryjkę na chwilę - zresetują się ustawienia w pamięci ram podtrzymywanej bateryjką, w której między innymi trzymane są ustawienia typu wyświetlacza.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2015 23:09 przez SQ8MVY.)
29-10-2015 23:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #392
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Paweł, problem właśnie w tym, że mam dwa wyświetlacze z buydisplay jeden działa prawidłowo a drugi nie...
29-10-2015 23:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #393
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Więc miernik w dłoń i datasheet RA8875 Ci się przyda. Najpierw sprawdź sobie tasiemkę od panela dotykowego - czy jest dobrze wpięta.

Teraz interesować Cię będzie napięcie na nóżce ADC_VREF ( 71pin układu RA8875). Ma być na nim 1/2 napięcia zasilania układu RA8875.

Następnie sprawdź, czy masz rezystor między VDD a pinem YP (73 pin RA8875). Jeżeli dobrze pamiętam to ma wartość 47K.

Sprawdź - porównaj rezystancje obu paneli na tasiemce.

Możesz jeszcze przepiąć panele dotykowe. Tzn podpiąć ten LCD, który ma problem z dotykiem , wypiąć z niego tasiemkę panelu dotykowego i wpiąć tasiemkę panelu dotykowego z LCD, który prawidłowo reaguje na dotyk.

Będziesz wiedział wówczas, czy problemem jest sam panel dotykowy, czy RA8875.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2015 23:30 przez SQ8MVY.)
29-10-2015 23:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #394
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Ja w zeszłym tygodniu to pytanie zadałem twórcy DSP.
Георгий odpowiedział mi tak:
Можно использовать оба. "1" работает, но заметил что с "1" были случаи когда не работало. С Z проблем нет.
Pytałem dlatego że zostały mi tylko jedynki, Jeszcze nie uruchomiłem tej wersji - dopiero ją składam.

[/quote]
Dziękuje za odpowiedź.
Może to problem jakiejś serii w określonej dacie produkcji. Ja mam "1" z datą 513 t.j. Kwiecień 2015r. SOUTH KOREA.
Jaką Ty masz datę (w 4-tym wierszu ostatnie 3 cyfy).

Najgorsze, żeby to sprawdzić trzeba potem robić wylutownie, a to nie jest miłe.

Ryszard 73
30-10-2015 15:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #395
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Ja mam ver 1 stm32 VET6 w DSP i działa bezproblemowo. A co do daty to u mnie jest 444 ( kwiecień 2044 ? ) produkcja Korea.

Tutaj należy się przy tych problemach przyjrzeć nodze numer 99 w obudowie 100 nóżkowej - czyli tej stosowanej w DSP. Ciekawe jest to o tyle, że wczesne rewizje krzemu na tej nodze miały wystawiony sygnał PDR_ON. Służyła ona do włączania wewnętrznych stabilizatorów napięcia jak i również automatyki reset.
STM podaje, że funkcja nogi 99 w rewizji Z krzemu została usunięta i jest tam GND.

Z moich obserwacji wynika, że ta zmiana zaszła już we wcześniejszych rewizjach krzemu.

Na oryginalnym PCB do DSP ścieżka nogi 99 połączona jest na stałe z masą. Jeżeli będzie wlutowany stm z aktywną funkcją PDR_ON na pinie 99 to się po prostu nie uruchomi.
Można spróbować miernikiem sprawdzić na wylutowanym STM-ie, czy noga 99 ma przejście do innej nogi oznaczonej jako GND.

Jeżeli ma się już wlutowanego STM-a a on nie chce wystartować to spróbować podnieść nogę 99 i poprzez rezystor 10K podpiąć do VCC stm-a.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2015 19:40 przez SQ8MVY.)
30-10-2015 17:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #396
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
To chyba jest dobre wyjaśnienie sprawy "1". Już sprawdziłem. TAK JEST w moim pin.99 masa jest połączony z pinem 10 masa (VSS). Rozumiem więc że ten STM bedzię dobry. Dziękuję za wyjaśnienie.

PS. Data produkcji jest określona nr. tygodnia tj. 44 tydzień roku 2014.

Pozdrawiam .

Ryszard 73
30-10-2015 18:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #397
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:52 przez SP3OSJ.)
30-10-2015 22:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #398
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Pytanie do Artura.
Oglądam tą piękna PCB i jestem ciekawy czy zastosowane kondensatory ceramiczne w aktywnej części filtrów 24kHz i 9kHz o wartościach 180nF i 330nF są z materiału COG (NPO) tak jak to wskazują noty aplikacyjne kodeka CS.
Te wartości z mat. COG są prawie nieosiągalne.

Pozdrawiam.

Ryszard 73
30-10-2015 22:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #399
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

(30-10-2015 22:27)SP3OSJ napisał(a):  Ja mam pytanie do Pawła bo nie wszystko jest dla mnie jasne. Czy STM zastopowany w DSP i w Kontrolerze to jest ten sam układ ze zwiększonymi peryferiami w wersji pin144. Inaczej mówiąc czy rezygnując z i tak nie wykorzystywanych peryferii w kontrolerze można po przeprojektowaniu PCB wsadzić tam wersje 100nozkowa z DSP? Nota układu wrzuciła wszystkie te wersje do jednego dokumentu. Jeden zasilany jest z 10MHz drugi z 16MHz, czy można wstawiać tam wyższe takty tak jak kiedyś w PC-tach zwiększało sie mnożniki by komputer szybciej pracował?

Arturze, tak rdzeń w jednym i drugim jest ten sam. Różnią się ilością wbudowanych peryferii. W tym projekcie nie da się w sterowniku zastosować tego samego modelu stm-a co w DSP. Nawet jak dostępny byłby kod żródłowy sterownika. Wynika to z tego, że ta wersja w obudowie 144 pin ma bardzo ważny blok - FSMC, którego nie ma w wersji 100 pin. Używany jest on w tym projekcie do sprzętowej komunikacji z LCD oraz pamięcią SRAM. Bez tego trzeba by programowo obsługiwać komunikację oraz generować sekwencje sygnałów potrzebnych do odczytu/zapisu/wyboru z i do pamięci/lcd.

Co do taktowania. Można bezproblemowo przetaktować układy, konfigurując odpowiednio wewnętrzne pętle PLL taktujące rdzeń oraz peryferia.

STM w sterowniku jest przetaktowany - gdzieś autor projektu o tym wspominał.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2015 23:23 przez SQ8MVY.)
30-10-2015 23:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #400
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:52 przez SP3OSJ.)
31-10-2015 0:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości