Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
F6GWE Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 23-08-2015
Post: #351
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(25-09-2015 13:00)SP6AUO napisał(a):  Tak oba enkodery mają przełączniki.

Dziękuję bardzo, Andrzej

Patrick
26-09-2015 12:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #352
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,
Zabrałem się do pomiarów czerwonej płytki v.1 LPF+BPF+PA. Na razie bez PA... Płytką steruje szeregowy sterownik na Arduino z podglądem wysłanego pakietu na LEDach. Założona zworka na RX:
İmage
Pomierzyłem filtry i przedstawiam jeden z nich (4_8 MHz). Przebieg "czysty":
İmage
Włączony tłumik 10dB Tulipana:
İmage
Włączony tłumik 20dB Tulipana:
İmage
Włączone obydwa tłumik sumują dokładnie tłumienie. I na koniec włączony preamplifier Tulipana 12 dB po włączeniu tłumika 20 dB w NWT7:
İmage
Oglądam filtr 15_30 i chyba będę miał pytania, ale to później...

EDIT: Przebiegi RX i TX są takie same...
Nie zdążyłem się załapać na edit - sorry za post pod postem...

Cd filtrów. Zabrałem się za filtry 15_30 MHz od gniazda antenowego do wyjścia z płytki (BPF+LPF). i oto wynik:
İmage
Sam filtr wygląda nieźle, natomiast okolice 45 MHz sugerują albo mimo wszystko coś z filtrem (kondensator?) albo wzbudzenie , albo coś z NWT7. Włączyłem zatem tłumik 10 dB w NWT i dostałem taki przebieg:
İmage
Żadnych wniosków... Wyłączyłem tłumik NWT i włączyłem tłumik 10 dB Tulipana:
İmage
No i zdziwienie. Co Wy na to? Jakieś sugestie i podpowiedzi mile widziane...
Sprawdziłem sam LPF - czysto...
Coś edytor żyje własnym życiem... Ostatni rysunek to NWT=-20dB, i preamlifier Tulipana...


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2015 18:35 przez SP2GNB.)
27-09-2015 22:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
F6GWE Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 23-08-2015
Post: #353
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam wszystkich!
Nie będzie tam gdzieś schematy albo .pdf lub z komentarzem w języku angielskim?
Schematy są .jpg nie mogę przetłumaczyć rosyjskich komentarzy.
Niektóre z nich są oczywiste, ale nie wszyscy!
dziękuję
73 Patrick
04-10-2015 14:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #354
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:50 przez SP3OSJ.)
07-10-2015 14:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #355
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam.
Udało mi się zaprogramować STM-a za pomocą DFU i USB.
Co dziwne pomimo zaprogramowania prąd pobiarany przez płytkę wyświetlacza się nie zmienił i zarówno przed jak i po wynosi 20mA.
Po podpięciu wyświetlacza wzrasta to około 130mA ale na ekranie brak obrazu Sad
Gdzie może być problem?
Nie mam podłączonych żadnych przycisków, encoderów, etc...
Może po podaniu zasilania płytka się sama nie włącza i trzeba jej coś zewrzeć?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-10-2015 22:04 przez SP9KN.)
11-10-2015 22:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #356
Tongue RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:50 przez SP3OSJ.)
12-10-2015 3:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #357
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur, ten wyświetlacz ma chodzić jako 6080 czy 8080 ?
8080- J6,J9,J12,J13,J15 Short and J7,J10,J11,14,J16 Open: 8080 Interface R1~R3=0R,R39~R42=0R
6800 - J7,J9,J12,J13,J15 Short and J6,J10,J11,14,J16 Open: 6800 Interface R1~R3=0R,R39~R42=0R ,R35~R38 NC

Mam oczywiście ten: http://www.buydisplay.com/default/color-...serial-spi
12-10-2015 5:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 270
Dołączył: 02-02-2010
Post: #358
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(16-08-2015 23:59)SQ8MVY napisał(a):  
(16-08-2015 21:10)YL2GL napisał(a):  Witam Paweł

1. Proszę wymienić wszystkie osiem parametrów 8-calowy wyświetlacz na stronie.
2. Rezystancyjne matrix pracy? Potrzebna jest dodatkowa kalibracja?
3. Numeracja kontakty 5 cali i 8 cali to samo?
Dziękuję!

73! Valerij YL2GL

Ad. 1.
Power Supply (Typ.) - 3.3V lub 5V
Accessory for Interface - 8080 Parallel Interface
8 inch Touch Panel - Resistive Touch Panel

Pozostałe według uznania

Ad. 2
Panel dotykowy działa prawidłowo.

Ad. 3

Złącza tasiemki FCC na LCD 7 cali oraz LCD 8 cali nie są kompatybilne ze złączem FCC na sterowniku.

Na zdjęciu jest przedstawiony LCD 7 cali. LCD 8 cali podpina się tak samo.

(16-08-2015 18:29)SP3OSJ napisał(a):  Zdaje się że są też 9calowe LCD które tez powinny pasować:
http://www.buydisplay.com/default/9-inch...pi-arduino

Powinien, ale zwróć uwagę na parametr dotyczący jasności podświetlenia - 230cd/m2. O 120 cd/m2 mniej od 8 calowego, a to już troszkę jest.

Kolega nie zapoznał się z całością postów w temacie. SQ8MVY pisał o tym w postach 271-281.

73! Zbyszek
12-10-2015 6:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #359
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Zapoznał się zapoznał....
Wyświetlacz zamówiony zgodnie z tym co pisał MVY, czyli 8080; 3,3;...W dokumentacji samej tej widzę że ma być 8080.
Dlatego zdziwiło mnie to co pisze Artur o zamianie zwór.
12-10-2015 8:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #360
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Interfejs LCD ma byc ustawiony jako 8080.
Należy rozlutować zworkę J15 a zalutować J16 na LCD.
Zworka ta odpowiada za wybór źródła PWM który steruje podświetleniem. Przy zwartej zworce J15 PWM brane jest z pinu złącza równoległego. A że sterownik nie wystawia na tym pinie PWM-a to i podświetlenie nie świeci. Gdy natomiast zworka J16 jest zwarta to PWM brany jest z wyjścia kontrolera LCD, a ten już programowo jest sterowany przez sterownik.

Po zaprogramowaniu stm-a pobierany prąd MUSI skoczyć do 100-120mA (nie licząc prądu pobieranego przez LCD). Tem skok pobieranego prądu spowodowany jest zmianą taktowania ( chyba na 210 Mhz, tak stm w tej aplikacji jest lekko przetaktowany) wewnętrznych pętli PLL. Jeżeli tak się nie stanie znaczy to , że mikrokontroler został źle zaprogramowany lub problem jest z zewnętrznymi kwarcami. Na kwarcach MUSZĄ być obecne przebiegi (oczywiście po prawidłowym zaprogramowaniu) 16 Mhz oraz 32768 Hz.
Jeżeli braknie tylko przebiegu 32768 Hz to program w STM-ie nie pozwoli na uruchomienie sterownika.

Ważne jest również ustawienie na LCD ( wersja 8 cali) zworki odpowiadającej za wybór zasilania (3.3v lub 5v).
Jeżeli zworkę będziesz miał ustawioną na zasilanie 3.3v (zwarta) i podepniesz LCD pod 5v to się z nim pożegnasz. Zasilanie będzie szło bezpośrednio na LCD
Jeżeli zworka będzie ustawiona na 5v (rozwarta) i podepniesz LCD pod 3.3v to się nie uruchomi. Napięcie bedzie szło przez stabilizator 3.3v
Najlepiej wstaw zdjęcie swojego LCD od strony zworek. Będzie wtedy wszystko wiadome.

Oczywiście do programowania bezpośrednio poprzez USB ( tryb dfu) trzeba STM-a wprowadzić w tryb bootloadera za pomocą zworki BOOT na złączu sterownika.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2015 8:44 przez SQ8MVY.)
12-10-2015 8:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości