Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #341
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:49 przez SP3OSJ.)
22-09-2015 18:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #342
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(22-09-2015 18:15)SP3OSJ napisał(a):  Scieżkę nalezaloby rozciac miedzy R6 a 12 nogę Q3,
i ten R6 w tym miejscu połaczyc z pinem 12 kontrolera
(złącze rezerwowe).

Troszkę precyzyjniej? dopiero rozpoznaję ...

73 Staszek SP2GNB
22-09-2015 18:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #343
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:49 przez SP3OSJ.)
22-09-2015 19:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 18-06-2009
Post: #344
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Pod adresem http://ut3qi.at.ua/load/proehkty_v_diptr...sp/1-1-0-5 Kolega UT3QI udostępnił schematy i projekty pcb PA, BPF,LPF,DDS i Komutacji w programie DipTrace.
A zatem kto posługuje się DipTrace może nanieść poprawki.Smile
22-09-2015 21:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 270
Dołączył: 02-02-2010
Post: #345
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Z opisu złącza XS9 wynika, ze sterowanie odbywa się stanem wysokim "1". To może lepiej przeciąć ścieżkę do pinu 5 Q3 i podać w to miejsce sygnał z 12 pinu XS9. Nie trzeba będzie zmieniać Q4.

73! Zbyszek
22-09-2015 21:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 18-06-2009
Post: #346
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Kolega RV3DLX podczas korzystania z mikrofonu pojemnościowego zaobserwował dobrze słyszalny brum. Przyczyną okazała się zbyt duża wartość napięcia zasilającego mikrofon i jego słaba filtracja. Poniżej schemat zaproponowanych przez niego zmian,które można wprowadzić bez cięcia ścieżek -dodatkowy rezystor 10k przylutować w miejsce zworki a kondensator tantalowy 22uf na "kanapkę" razem z kondensatorem C82.
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2015 23:50 przez SP4JJH.)
22-09-2015 23:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #347
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:50 przez SP3OSJ.)
23-09-2015 20:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 270
Dołączył: 02-02-2010
Post: #348
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Rezystory tłumika 50-60dB na płytce Avali:
R2-71к, R3,R4-51Ом,
Można dać za R2 82k i też będzie dobrze.

73! Zbyszek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2015 7:16 przez SP6LTP.)
24-09-2015 7:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
F6GWE Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 23-08-2015
Post: #349
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam wszystkich!
Mam pytanie, (będę miał dużo więcej!)
Jestem teraz buduje mobilną Tulip Artur i mam wątpliwości co do koderów. Mają przełącznik, czy nie? Ponieważ odnośnik wskazuje na płycie odpowiada kodera bez łącznika, w schemacie jest przełącznik wydaje!
Mam nadzieję, że tłumaczenie jest jasne!
dziękuję

73
Patrick
25-09-2015 12:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 908
Dołączył: 20-09-2009
Post: #350
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Tak oba enkodery mają przełączniki.
İmage İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2015 13:15 przez SP6AUO.)
25-09-2015 13:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości