Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 591
Dołączył: 02-11-2010
Post: #331
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Arturze masz rację. Nie policzyłem spadku napięcia na R5 od płynącego prądu poprzez R7 i R8. R5 należy zmniejszyć do wartości 470 om tak jak poprawione na czerwono na schemacie. R7 pozostawić bez zmian czyli 1k5. R8 zamienić na 39 lub 47 kom i taki sam rezystor wstawić pomiędzy bazą i emiterem Q6. Pozdrawiam, Janusz.
20-09-2015 11:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #332
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:48 przez SP3OSJ.)
20-09-2015 11:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
F6GWE Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 23-08-2015
Post: #333
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Hello friends

Zacząłem robić tulipan!

Używam tłumacza Google Polski <> francuski, mam nadzieję, że to zrozumiałe!

Dla mnie tłumaczenie działa dobrze

QRO 73

Patrick
20-09-2015 14:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #334
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witaj Patrick.
Wielkie dzięki Wszystkim za pomoc.
Przełącznik opanowany.Teraz mogę napisać,ze działa prawidłowo i stabilnie.
R5,R7,R10,R12 =2k2 , R8 i R (z bazy do emitera Q6) =47k
Mogę spokojnie zająć się cewkami.

Andrzej
20-09-2015 14:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #335
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:49 przez SP3OSJ.)
20-09-2015 16:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #336
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur,żeby układ przełączał bez rezystora BE to R8 musi być około 200k.
Przy tak wysokiej rezystancji Q6 zachowuje się bardzo niestabilnie.
Po wprowadzeniu rezystora BE=47k,rezystor R8 można było obniżyć do 47k.
Też mi to nie odpowiada,ale jest bardzo stabilne (nie ma zmian przypadkowych).
W załączniku moje ustawienia.
İmage

Andrzej
21-09-2015 21:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 224
Dołączył: 01-09-2014
Post: #337
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
4k7 nie wystarczy. Przy nieaktywnym RX/TX baza Q5 powinna być zatkana, co wystąpi przy ok 700 omach.
Można oba obwody rozdzielić diodami (zaoszczędzone ok. 15mA)
.pdf  W2.pdf (Rozmiar: 97.67 KB / Pobrań: 589)
(dotyczy postu #330)
Po analizie układu, korekta: diodę D1 przełożyć na bazę Q6

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2015 22:41 przez SP6LUN.)
21-09-2015 22:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #338
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Ten problem jest już rozwiązany.
Działa prawidłowo.Problemem jest zmieniać układ i dodawać elementy na pcb, ale wszystko jest dozwolone.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2015 8:01 przez SP6AUO.)
22-09-2015 7:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #339
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:49 przez SP3OSJ.)
22-09-2015 17:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #340
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur,obudowy ładne żeby nie napisać bardzo ładne.
Skoro już tu jesteś to napisz dwa słowa odnośnie Q4 i Q5.
Mam informację,żeby Q8 zamienić z BC857 na BC847.
Jakieś uwagi bardzo cenne.

Andrzej
22-09-2015 17:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości