Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #301
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:46 przez SP3OSJ.)
26-08-2015 11:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #302
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Tu przetwornik audio nie ma aż tak dużego znaczenia. On pracuje tylko jako D/A dla wyjścia m.cz audio oraz A/D dla wejścia m.cz mikrofonu/liniowego.

Ważne są parametry przetwornika na wejściu w.cz, bo to on bezpośrednio sampluje ( po drodze oczywiście filtry, wzmacniacz itp...) pasmo radiowe (tu od 0 do 30MHz ) podane przez wejście antenowe. W tej konstrukcji nie ma mieszacza. Cała obróbka robiona jest w fpga.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-2015 11:21 przez SQ8MVY.)
26-08-2015 11:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #303
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:46 przez SP3OSJ.)
26-08-2015 14:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 289
Dołączył: 02-02-2010
Post: #304
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Pierwszy test odbiornika. Antena wpięta bezpośrednio do Avali.


(26-08-2015 14:27)SP3OSJ napisał(a):  Chyba trzeba będzie się wziąść za przeprojektowanie tej płytki DDC i DSP na potrzeby przenośnego Tulipana. Problem w tym że jest to zawsze druk czterowarstwowy, za to potem same plusy - mniej elementów i brak strojenia.

Rosjanie już robią te płytki, wersja RA4CJQ.
İmage
İmage

73! Zbyszek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-2015 18:13 przez SP6LTP.)
26-08-2015 14:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #305
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:46 przez SP3OSJ.)
26-08-2015 19:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #306
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Tak wyglądają 40m i 20m po dołączeniu "avali"
İmage İmage

Andrzej
29-08-2015 8:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #307
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:47 przez SP3OSJ.)
29-08-2015 22:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 18-06-2009
Post: #308
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Arturze odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz tutaj http://www.cqham.ru/forum/showthread.php...ost1106846
Ponieważ numery postów na CQ.Ham ulegają zmianie i link po czasie może być nieaktualny cytuję autora rozwiązania RA9QBA:
"Na pcb Avala przy braku napięcia na cewce przekaźnika jest włączony przedwzmacniacz na wzm.operacyjnym. Wyłącza się po podaniu +12V. Przy włączeniu PRE 2 przez kontroler, otwarty kolektor ULN 2003 (Q2 16pin) otwiera tranzystor Q8, zasilanie podawane jest na wyłączenie wzmacniacza Avala. Będę zmieniał tranzystor na n-p-n i dobiorę R9 i R11. I jeszcze jedno,na pcb komutatora nominał R8 koniecznie należy zwiększyć do 100-200kΩ, ponieważ Q5 otwarty jest przez R8 Q6.
Postawiłem tranzystor npn BC847. Oporność R9 postawiłem 1k, a R11 zostawiłem 10k. Przy ON na przekaźniku +1V a przy OFF +11V. Kolektor i emiter Q8 zamieniamy miejscami.Wszystko pracuje jak powinno."
30-08-2015 8:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #309
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:47 przez SP3OSJ.)
30-08-2015 10:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 289
Dołączył: 02-02-2010
Post: #310
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
R6DAN pisze na rosyjskim forum, że zmiany w sofcie są możliwe ale nie będzie to prawidłowe. Sterownik nie jest napisany pod Avale , możliwe że pod HIQSDR jak sugeruje Artur. Avala została tu wykorzystana jako opcja, nie najlepsza. Wybór w menu dla HC595 też nie będzie dodany by nie zaśmiecać i tak już rozbudowanego menu.

İmage

73! Zbyszek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2015 17:35 przez SP6LTP.)
30-08-2015 14:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości