Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #291
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Używam magnetycznego enkodera Copal RMS20-250 - bez zarzutu...

73 Staszek SP2GNB
20-08-2015 10:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #292
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Staszku,to jest wiadomość nie do pobicia.
A teraz moje postępy.Też mam pik,ale po prawej na ekranie.
Uruchomiłem płytę dsp i tor Rx.Jestem przy uruchamianiu Avali Rx.
İmage

Andrzej
23-08-2015 12:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #293
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Pamiętać tylko trzeba, że enkoder pracuje z +5V. W nowej wersji SDR już nie ma problemu...

BTW:
W perspektywie widzę M0NKĘ, jak skończyła się Twoja walka z białymi ekranami, bo u mnie loteria ze wskazaniem na moją przegraną...

73 Staszek SP2GNB
23-08-2015 13:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #294
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Andrzeju, ten pik to są śmieci 50 Hz. Przy tych ustawieniach jest po prawej stronie. Ale jak przełączysz wstęgę to znajdzie się po lewej stronie. Wniosek z tego taki, że wraz ze zmianą wstęgi następuje też odwrócenie wyświetlanego widma (wodospadu) co chyba nie powinno mieć miejsca. Widocznie taka specyfika obróbki sygnału przez DSP.

U mnie ten pik znika całkowicie, jak połączę dodatkowo masy sterownika, lcd oraz dsp, choć masy są spięte poprzez tasiemki sygnałowe. Płytki ( oryginalna rosyjska wersja) oczywiście leżą jeszcze luzem na stole.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2015 14:06 przez SQ8MVY.)
23-08-2015 14:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #295
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:46 przez SP3OSJ.)
24-08-2015 11:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #296
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Pierwszy nasłuch.
İmage

Andrzej
26-08-2015 2:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #297
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:46 przez SP3OSJ.)
26-08-2015 8:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #298
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(24-08-2015 11:29)SP3OSJ napisał(a):  Ja mam taki problem, po podłączeniu "Cali" z "kalibrowką" wariuje przekaźnik od Kalibracji w TRX Avala. Czym bym nie ruszył to przekaźnik ten na chwile się przełącza i wraca na swoje pierwotne położenie, nawet w czasie przestrajania TRX-a.

Załaduj do sterownika najnowszą wersję firmware z 10.08.2015 i sprawdź.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-2015 10:16 przez SQ8MVY.)
26-08-2015 9:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #299
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:46 przez SP3OSJ.)
26-08-2015 9:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #300
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

O rzeczywiście, nie wiem jak, ale nie zwróciłem uwagi kto jest autorem, więc najmocniej przepraszam za wprowadzenie zamieszania.

Arturze nie mam jeszcze płytki komutacji uruchomionej, na chwilę obecną zajmuje się remontem i czasu brak na cokolwiek. Wsadź najnowszy firmware do sterownika i zobacz jakie będzie zachowanie.

Też chciałem się zarejestrować u nich na forum. Również poległem na odpowiedzi na jakieś dziwne pytania. A z rosyjskim u mnie bardzo krucho.

73 Paweł
26-08-2015 10:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości