Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1411
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur,
C94 jest na mojej płycie.
Już sobie poradziłem.
Generalnie poszedłeś w dobrym kierunku z tym "orłem"
Ale to tylko moja ocena.
Jestem na poziomie ver.06 i myślę:
albo zmontować klona,albo przerobić drivery w m0nka na OPA2674

Eksploatuję m0nka ver.05 z BL0.0.0.9 i FW D2.9.11
Po usunięciu złych nastaw programowych w menu, jestem zadowolony.
M0nka ver05 ma się dobrze.

Żeby nie było,że wstałem lewą nogą zamieszczam cały plik
menu m0nka i nie tylko,to co udało mi się pozyskać.
Myślę,że spora część jest na czasie.

.doc  m0nka1_Standard Menu.doc (Rozmiar: 250.5 KB / Pobrań: 420)

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2018 17:01 przez SP6AUO.)
01-03-2018 12:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 08-03-2010
Post: #1412
RE: Transceiver wg. M0NKA
Kolejna płytka czerwona, tym razem nie odpuściłem, uruchomienie LCD w trybie równoległym plus dotyk bez odlutowania wyświetlacza. . Nóżki podniesione przy procku.


Załączone pliki Miniatury
İmage

http://sq8aqx.blogspot.com/
01-03-2018 16:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1413
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wygląda na to,że wszystkie UI zmontowane działają prawidłowo (mam ich trzy :czerwoną, ver05 i ver06)
Brakuje dobrej pcb RF.
RF 05 i 06 mają źle rozwiązany projekt PA.
Najlepsze rozwiązanie PA jest na PCB czerwonej z BFG591 w driverach.
W tym modelu można na wszystkich pasmach ustawić 14W przy 12V zasilania.
Ja co prawda eksploatuję RF 05 ale moc wygląda tak:
10m-3W
80m-20W mam ustawione na 12W, żeby nie przekraczać skali w m0nku.

Przydałby się Ktoś, kto ogarnie ten problem i zaprojektuje PCB RF z dobrym PA
w wymiarach ver05.

Andrzej
03-03-2018 16:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1414
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,

Testując oprogramowanie 2.9.12 zauważyłem, że o ile regulacja "Scope Div." w opcji Scope działa prawidłowo, to w opcji Dual nie działa i jest ustawiana na największą czułość, co jest denerwujące... A może coś jeszcze trzeba ustawić?

73 Staszek SP2GNB
03-03-2018 23:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1415
RE: Transceiver wg. M0NKA
Mam to samo na dual jakby brakuje regulacji.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2018 23:43 przez SP6AUO.)
03-03-2018 23:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1416
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,

A tak wygląda skończony SDR EAGLE:

İmage

I drobna prośba do programistów o usunięcie pozostałości po helperze przy zmianie CW => SSB:

İmage

Full radocha, podoba mi się to radyjko, że o oprogramowaniu nie wspomnę...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2018 12:52 przez SP2GNB.)
04-03-2018 12:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1417
RE: Transceiver wg. M0NKA
Będzie duża zmiana w najbliższym czasie to spróbuje to posprzątać przy okazji bo też mnie to denerwuje. To zjawisko występuje w obu dostępnych rozdzielczościach.
A przy okazji jak widzę dekoder CW, jakiś czas temu był widoczny przypadkowy znak poniżej linii tekstu CW (początek nowej linii) czy u kogoś wystąpiło to zjawisko ponownie dla FW >2.8.0 ?

73 Sławek
05-03-2018 15:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1418
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witajcie,

Chcę się podzielić moimi spostrzeżeniami o SDR Eagle po intensywnej eksploatacji zarówno przed włożeniem do obudowy, jak i po zamknięciu w obudowie. A zatem:
1 - Odbiornik. Jest słyszalne obniżenie szumu tła po założeniu ekranu i zamknięciu obudowy. Wydaje mi się, że zniknęły również, występujące w niewielkiej ilości sygnały, do których i tak nie można było się dostroić. Podobny efekt występował w M0NKA w czarnej obudowie. Nie widzę żadnej różnicy w odbiornikach M0NKA i Eagle w trakcie odbioru, pod warunkiem stosowania takiej samej wersji lub zbliżonej wersji oprogramowania. (No cóż, mamy coraz efektywniejszy software). Zdziwienia nie ma, bo w gruncie rzeczy to bardzo zbliżone konstrukcje. Nadal do odbiornika SDR Tulipan tej konstrukcji brakuje. Porównania prowadziłem w sposób organoleptyczny, w tej samej konfiguracji, w tym samym czasie, przełączając antenę.

2 - Nadajnik. No jest duża różnica na korzyść SDR Eagle. Zastosowanie wzmacniacza scalonego w miejsce drivera usunęło praktycznie wszystkie bolączki poprzednika. Nie ma problemu z prądem zerowym tranzystorów drivera, bo ich nie ma, charakterystyka wzmocnienie vs częstotliwość zrobiła się ewidentnie płaska, efektem czego jest bezproblemowe osiąganie wymaganych mocy. Próba dwutonowa bez zarzutu. Na jedną rzecz chciałbym zwrócić uwagę. Mianowicie na BPF. Wlutowałem wartości zgodne ze schematem i wyszło poprawnie. Istnieje możliwość dopracowania pasma BPF od dołu na zakresie 1,8 MHz i od góry na zakresie 28 MHz.

3 - Obudowa. Od Artura SP3OSJ. Nowa koncepcja w porównaniu z czarną M0NKA. Pomimo "pływających" klawiszy montaż jest prosty i jednoznaczny. Zwracam uwagę na konieczność usunięcia eloksalu z "sanek" i pola pod tranzystorami. Eloksal i sito bez zarzutu.

4 - Ergonometria. No cóż, jest Pocket Radio i z tego faktu wynika takie, a nie inne rozmieszczenie klawiszy, czy też gałek... Dla mnie osobiście zbyt blisko siebie umieszczono klawisze pod gałką strojenia, zarówno z lewej, jak i z prawej strony. Odsunięcie klawiszy Band+ i Band- w lewo, w prawo i do góry byłoby dobrym krokiem. Przykręcane nóżki są dobrym rozwiązaniem.

5 - Podsumowanie. Radio warte zachodu. Polecam.

Kolegom składającym to radio polecam stronę Artura: http://sp3osj.kooikerhondje.com.pl/eagle/index.html

Wszystko co powyżej to moje subiektywne odczucia...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2018 11:50 przez SP2GNB.)
08-03-2018 11:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1419
RE: Transceiver wg. M0NKA
(08-03-2018 11:49)SP2GNB napisał(a):  Istnieje możliwość dopracowania pasma BPF od dołu na zakresie 1,8 MHz i od góry na zakresie 28 MHz.
Witaj,
To co napisałeś dotyczy także LPF.
Tego nie zrobisz bez dodatkowej gałęzi filtra dla 160m, poszerzenie pasma dolnego filtra spowoduje tylko że będziesz miał przy nadawaniu na 160m harmoniczne na 80m a przy odbiorze na 80m zakłócenia ze 160m... Poza tym SI570 źle pracuje na tak niskiej częstotliwości (lub wogóle nie chce, mam 2 kostki z tej samej serii i jedna chodzi a druga nie). Trzeba zmienić konstrukcję tego radia aby to miało sens. Tulipan ma więcej zakresów z osobnymi filtrami dla każdego.

73 Sławek
08-03-2018 12:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1420
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:29 przez SP3OSJ.)
08-03-2018 13:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 10 gości