Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1351
RE: Transceiver wg. M0NKA
Robert,
to ciekawe, jakieś komunikaty błędów? Podaj rodzaj procesora (typ), nr wersji firmware, albo lepiej zrób fotkę ekranu w momencie zwisu.

73 Sławek
18-02-2018 14:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1352
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja na tej czerwonej UI to trochę się nasiedziałem.
Dopiero jak zastosowałem LCD typ A to wszystko zaczęło
śmigać.Ta płyta z FW 0_219_26_4 jako tako pracuje z lcd"B"
Żadna FW od DF8OE z LCD B nie pracuje.Nie chodzi o program
ale PCB ma polikwidowane pady pod pewne rezystory,czyli ma
pozwierane niektóre ścieżki.Wina takiej sytuacji leży na PCB UI.
Dlatego wcześniej pytałem z ciekawości.
Płyta jest pod LCD 28A

Andrzej
18-02-2018 15:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1353
RE: Transceiver wg. M0NKA
HY28A od HY28B różni się wyprowadzeniami portu SPI i brakiem portu równoległego (też odrobinkę programowo, ale to jest uwzględnione w firmware). Czy nie lepiej porównać schemat płytki "czerwonej" ze schematem płytki UI mcHF i zrobić przeróbki zgodnie z zalecanymi poprawkami na stronie wiki UHSDR?

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2018 15:30 przez SP9BSL.)
18-02-2018 15:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1354
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja to tylko ustaliłem.
Niektóre ścieżki są zwarte pod procesorem.
Jak Ktoś chce je przeciąć to niech próbuje.
Ja wstawiłem HY28A i mam spokój.
No trochę ekran przesunięty względem przycisków.
Mnie to zadowala.
Dodam jeszcze,że czerwona płyta RF to dla tego urządzenia dopiero może zadowolić.
Zwłaszcza PA.Rozwiązanie całego toru Pa to "majstersztyk"
Na wszystkich pasmach 16W.

Andrzej
18-02-2018 15:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1355
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:30 przez SP3OSJ.)
18-02-2018 16:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 184
Dołączył: 08-03-2010
Post: #1356
RE: Transceiver wg. M0NKA
(18-02-2018 15:30)SP9BSL napisał(a):  HY28A od HY28B różni się wyprowadzeniami portu SPI i brakiem portu równoległego (też odrobinkę programowo, ale to jest uwzględnione w firmware). Czy nie lepiej porównać schemat płytki "czerwonej" ze schematem płytki UI mcHF i zrobić przeróbki zgodnie z zalecanymi poprawkami na stronie wiki UHSDR?
Nie mam schematu płytki czerwonej, może ktoś posiada i podeśle.
Wcześniejsze softy DF8OE - biały ekran, ale czytając ostatnie zmiany w oprogramowaniu wgrałem i przynajmniej coś wyświetla - logo startowe.

(18-02-2018 15:40)SP6AUO napisał(a):  Zwłaszcza PA. Rozwiązanie całego toru Pa to "majstersztyk"
Na wszystkich pasmach 16W.
Jaką masz wersje PCB, ja mam 1.1 i nie tak łatwo było mi okiełznać to PA, za duże wzmocnienie na Q4a i Q4b....

http://sq8aqx.blogspot.com/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2018 18:55 przez SQ8AQX.)
18-02-2018 18:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1357
RE: Transceiver wg. M0NKA
To znaczy że to nie problem wyświetlacza (to urządzenie cyfrowe i albo działa albo nie). Wstaw zdjęcie to sprawdzę na czym może się zatrzymywać, może coś poradzimy.

------------------
Artur: masz schemat tej płytki??

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2018 19:08 przez SP9BSL.)
18-02-2018 18:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1358
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:31 przez SP3OSJ.)
18-02-2018 19:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 184
Dołączył: 08-03-2010
Post: #1359
RE: Transceiver wg. M0NKA
I tak wisi na ekranie startowym.


Załączone pliki Miniatury
İmage

http://sq8aqx.blogspot.com/
18-02-2018 20:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1360
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzięki, poszukam. Możesz jednocześnie wcisnąć F1, F3, F5 i uruchomić zasilanie? To powinno ustawić wartości domyślne.

73 Sławek
18-02-2018 20:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 16 gości