Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1311
RE: Transceiver wg. M0NKA
Zainstalowałem przez dfu BL0.0.9 FW D2.7.72 do pcb 06.
Występuje problem migającej diody czerwonej przy nasłuchu.
Mam to samo na PCB ver05 i pcb ver06.
Czy może Ktoś to potwierdzić ?

Andrzej
31-01-2018 8:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Online
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1312
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Andrzeju,
czerwona dioda sygnalizuje pracę dekodera CW lub działanie noise blockera. Zapytam czy można to wyłączyć.

Edit: To jest funkcjonalność potrzebna do ustawienia działania noise blockera i dekodowania CW. Na razie nie ma możliwości wyłączenia.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2018 14:29 przez SP9BSL.)
31-01-2018 14:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1313
RE: Transceiver wg. M0NKA
W ver06 jest taka sytuacja:
Podczas odbioru skala s-metr od 1 do 9 w takt mowy zmienia się z białego w czerwony.
dioda czerwona się uspokoiła.
BL ver0.0.9 i FW D2.7.72 bez udziału dotykowego.
Możliwe,że trzeba ten dotyk uruchomić za którym nie przepadam.
Problem rozwiązany.
Zła nastawa RX Codec Gain (8)



[/quote]

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2018 17:31 przez SP6AUO.)
31-01-2018 17:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Online
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1314
RE: Transceiver wg. M0NKA
- skala na czerwono to przester przetwornika ADC w kodeku - masz za duży sygnał w zakresie 48kHz, nie tylko w miejscu w którym masz filtr ustawiony i odbierasz S9. Podejrzewam że masz wlutowany R39 na płytce RF.

- dotyk został napisany całkowicie od nowa przed świętami i aby teraz działał (dużo lepiej niż kiedyś) to trzeba go skalibrować. W tym celu uruchamiasz radio przytrzymując ekran wciśnięty. Postępujesz zgodnie z poleceniami na ekranie a potem gdy radio się uruchomi to zapisujesz przez wciśnięcie i przytrzymanie przycisku MENU.
Wczoraj dodałem komunikat o braku kalibracji na ekranie startowym, powinieneś go widzieć w wesji 2.7.74.

ps. dziś już były 2 nowe wersje firmware, i w obecnej chwili mamy już 2.7.80! Dzisiaj została m.in. dodana poprawka (usunięcie błędu) rysowania markerów w RTTY.

73 Sławek
31-01-2018 17:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1315
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tak,mam wlutowany R39.
Zaraz go usunę.
Pozdrawiam

Andrzej
31-01-2018 19:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RNV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 12-05-2017
Post: #1316
RE: Transceiver wg. M0NKA
(29-01-2018 14:38)SP9BSL napisał(a):  Rafał, musisz poszukać po połączeniach USB, jak sam widzisz druga sztuka Ci działa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Od wersji 2.7.73 został zunifikowany driver wyświetlacza (jeden plik dla wszystkich wspieranych rozdzielczośći: 320x240 i 480x320). Od tej chwili mamy 3 pliki:

- mcHF 512kB (usunięta FreeDV, stare czcionki wyświetlacza częstotliwości)
- mcHF >512kB (pełna funkcjonalność)
- OVI40 (pełna funkcjonalność)

zapraszam do testowania.

Dziękuję Sławku, problem zdiagnozowany.- gniazdo mini usb mialo wgiety pin masy do wewnątrz i wtyk nie wchodzil do konca. Aktualizacja wykonana. Teraz kolejny problem - dotyk nie dziala chociaz skalibrowany, po restarcie ekran wykrywa dotyk lecz nic nie zmienia. Slychac jedynie kliknięcie. Ekran 2.8".

Edit: kontroler dotyku nie dziala, kalibracja go nie wykrywa...????

---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2018 23:56 przez SQ9RNV.)
31-01-2018 23:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Online
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1317
RE: Transceiver wg. M0NKA
Czy jest wykryty to można sprawdzić w System Info. Powinieneś mieć:
Touchscreen XPT2046.
Jeśli nie ma to znaczy że nie wykrywa kontrolera dotyku.
Jak skalibrowałeś bez działającego kontrolera?

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2018 8:36 przez SP9BSL.)
01-02-2018 0:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RNV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 12-05-2017
Post: #1318
RE: Transceiver wg. M0NKA
Przy kalibracji dzialal, kalibracje przeszedl ale w systemie tylko wykrywal nacisk. Zrobilem kolejne kilka kalibravji i to samo. Teraz juz dostaje blad przy kalibracji ze kontroler nie wykryty. Pewnie wymiana lcd mnie czeka, a dopiero co na stale wlutowany...

---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
01-02-2018 11:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1319
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,
Gdyby w nowych FW dołożyć po 1 pikselu między cyframi (w sumie 5) byłoby miodzio. Chyba, że się mnie mieści...

73 Staszek SP2GNB
01-02-2018 11:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Online
Sławek
****

Liczba postów: 732
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1320
RE: Transceiver wg. M0NKA
(01-02-2018 11:19)SQ9RNV napisał(a):  Przy kalibracji dzialal, kalibracje przeszedl ale w systemie tylko wykrywal nacisk. Zrobilem kolejne kilka kalibravji i to samo. Teraz juz dostaje blad przy kalibracji ze kontroler nie wykryty. Pewnie wymiana lcd mnie czeka, a dopiero co na stale wlutowany...
!! nie rób tego! Tak montują chińskie klony bo żal im 5 centów na gniazda. Twoja obudowa wymusza lutowanie?


Staszek: trzeba przedefiniować fonty żeby takie coś zrobić. Tam jest po prostu ciasno, może faktycznie przesadziłem przy definicji czcionek - pomyslimy...

73 Sławek
01-02-2018 11:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości