Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1081
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja lubie TME i Farnell'a bo nie płacę za przesyłkę a mam to na następny dzień no i ceny też inne niż na stronie.

73 Sławek
03-11-2017 10:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1082
RE: Transceiver wg. M0NKA
To prawda, u chinioli trzeba długo czekać. Na lcd czekalem ponad 2 tyg.

Pozdrawiam
Wojtek
03-11-2017 10:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1083
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:43 przez SP3OSJ.)
03-11-2017 17:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1084
RE: Transceiver wg. M0NKA
Na razie zamieszczam tu binarkę do mcHF'a z nowym wyświetlaczem, tylko dla testu że połączenie działa. Andreas potwierdził działanie SPI i trybu równoległego w OVI40 i mcHF więc możemy przejść dalej. Niestety nadal nie mam generacji plików DFU, więc trzeba zaopatrzyć się w programator (nie pamiętam czy bootloader obsługuje .bin).
.zip  fw-mchf.zip (Rozmiar: 298.09 KB / Pobrań: 291)

73 Sławek
03-11-2017 23:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1085
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzęki Sławku,

właśnie lutuję lcd...
Nic nie świeci...

Sławek czy nie trzeba podać 3.3V?
Trx pracuje ale lcd świeci na biało...program się załadował z dysku usb

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2017 2:23 przez SP4EBI.)
04-11-2017 0:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1086
RE: Transceiver wg. M0NKA
Nie podłączaj 3.3V, wyświetlacz ma swój stabilizator. Musisz mieć podłączone wszystkie wyprowadzenia SPI + reset + RS oraz 5V. Na wyświetlaczu 2.8" powinieneś mieć dokładnie opisane wyprowadzenia, zwróć uwagę na to bo schematy Chrisa są nieintuicyjne co do orientacji złącz, są po prostu obrócone (ja narysowałem schemat zgodnie ze schematem Chrisa żeby nie mieszać). W najgorszym wypadku sonda oscyloskopowa w łapkę i szukaj gdzie nie ma sygnału...

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2017 8:56 przez SP9BSL.)
04-11-2017 8:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1087
RE: Transceiver wg. M0NKA
No niestety, tylko biały ekran.
Próbowałem już różnych podłączeń, nawet Sławku podłączyłem
wzorując się na Twojej płytce drukowanej i kicha.

Pozdrawiam
Wojtek
04-11-2017 22:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1088
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jutro spróbuje wgrać ten program przez pendrive. Zobaczymy może coś jest z tym plikem. Rozumiem że dotychczasowy LCD 2.8" działa bez zarzutu na normalnym programie czy tak?

73 Sławek
05-11-2017 0:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1089
RE: Transceiver wg. M0NKA
Sławek,

Dotychczasowy to ja miałem ten 3,2" od Andreasa.
Działa ok.
Nie jestem pewny podłączeń bo na lcd 2.8" są inne nazwy i na lcd 3.5 inne.
Radio działa tylko nic nie widzę.

Powiedz mi proszę które mają być razem:

Pozdrawiam
Wojtek
05-11-2017 0:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1090
RE: Transceiver wg. M0NKA
Połączenia:

LCD (mój schemat który zamieściłeś) -> UI (nazwy z HY28)
LCD_DI->LCD_SDI
TP_DO->LCD_SDO
LCD_RS->RS
LCD_RST->LCD_RST
SCK->LCD_SCK
TP_IRQ->TP_IRQ
TP_CS->TP_CS
LCD_CS->LCD_CS

CS ze schematu który kiedyś zamieściłem został przeniesiony z D11 na LCD_CS (CSA na schemacie od Chrisa). Mówiliśmy o tym, być może przeoczyłeś, sprawdź.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2017 12:23 przez SP9BSL.)
05-11-2017 12:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości