Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SQ9RNV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 12-05-2017
Post: #731
RE: Transceiver wg. M0NKA
dobrze ale jak wgrac firmware za pomoca mchf-managera? Nigdzie nie umiem znalezc tutoriala. Na Yahoo grupe nie chciaolbym musiec sie zapisywac. Wszedzie widze tylko sposoby na wgranie firmware do wersji DF8OE...

---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2017 10:28 przez SQ9RNV.)
13-05-2017 10:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #732
RE: Transceiver wg. M0NKA
W tym wątku,gdzieś na początku opisałem jak instalujemy FW przez Dfu.
Ja mam bootloadera 0.9 i FW 2.2.0 od DF80e zainstalowane przez DFu.

Andrzej
13-05-2017 11:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RNV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 12-05-2017
Post: #733
RE: Transceiver wg. M0NKA
ok, dziękuje. Przejrzę watek Wink

---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
13-05-2017 11:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
MOSFET Offline
Jakub
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 06-05-2017
Post: #734
RE: Transceiver wg. M0NKA
Można też posłużyć się programatorem ST-Link. Tanie klony (pracujące nieco wolniej niż oryginał, ale przy jednorazowym programowaniu nam to nie przeszkadza) można kupić za 20zł na wiodącym portalu aukcyjnym.

W ogóle to jestem pod ogromnym wrażeniem poziomu przygotowania technologicznego tej konstrukcji. Elektronika, software (ze źródłami!!!!) i mechanika.

Kolego SP6AUO, czy kolego zamawiał kita, czy kupował elementy na własną rękę? która opcja wychodzi taniej? 260 funtów to grosz niechudy...

73!!

Uciekajcie szybko dzieci, gdy świetlówka sama świeci!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2017 12:32 przez MOSFET.)
13-05-2017 12:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RNV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 12-05-2017
Post: #735
RE: Transceiver wg. M0NKA
(13-05-2017 11:00)SP6AUO napisał(a):  W tym wątku,gdzieś na początku opisałem jak instalujemy FW przez Dfu.
Ja mam bootloadera 0.9 i FW 2.2.0 od DF80e zainstalowane przez DFu.

U mnie po podpięciu 3V na 26 pin nic sie całkowicie nie dzieje (twój tutorial jest na 2 stronie wątku). Bootloader wgrywalem za pomoca 28 pinu i 5V plus pin 30GND i tym samym sposobem udaje mi sie wlaczyc trx, trzymając pwr i Band+ wejsc w test przyciskow. Wg instrukcji trzymajac pwr i band- podajac zasilanie miga mi jedynie zielona dioda, radio nie startuje. Przy normalnym wlaczaniu radio startuje, windows 7 wykrywa mchf ale automatyczny sterownik instaluje sie z wykrzyknikiem. Po probie instalacji recznej sterownika system go odrzuca.

Co do Kit-a - dokupić musisz jeszcze drivery i głośnik a te 260 funtów jest bez vat-u... po doliczeniu mi wyszło niemal 400€.

Kolega SP6AUO składał od podstaw, widac ze nie czytałeś tego wątku Wink

---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2017 12:56 przez SQ9RNV.)
13-05-2017 12:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #736
RE: Transceiver wg. M0NKA
Kolego Mosfet.
Ja już składam trzeciego M0nka tylko dla tego,że zostały mi części,które zakupiłem tu i tam do pierwszego M0nka.
Tylko po co kupować St-linka.

Tak wygląda instalacja FW.
Podłączamy kabel USB 2.0 - USB mini
Uruchamiamy m0nka do zapisu (band- i power)
Uruchamiamy program mcHFManager
Zrzut nr1 İmage ,
Sprawdzamy czy jest widoczny nasz procesor
uruchamiamy klawisz Detect
zrzut 2
İmage ,
Uruchamiamy klawisz z kropkami
wstawiamy ścieżkę dostępu do naszego FW
İmage
Klikamy Update i jak się wgra to sam się włączy.
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2017 14:26 przez SP6AUO.)
13-05-2017 14:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
MOSFET Offline
Jakub
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 06-05-2017
Post: #737
RE: Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO, a jakby kolega mógł przeprowadzić pobieżne rachunki, wychodzi taniej organizować samemu, czy kupić kit? Da radę kupić wszystko w Farnellu i TME, czy trzeba jakichś bardziej egzotycznych dostawców?

ST-Link może rzeczywiście nie mieć sensu, bo nie widzę wyciągniętego SWDIO (single wire debug in/out). ST-Link wbrew pozorom się przydaje. Czasem można tak namieszać, że po DFU nie wstaje.. ale mało kto będzie się brał za grzebanie w FW.

Postanowiłem, że będzie to moje pierwsze radio KFowe, będzie więcej radochy niż kupować gotowe. Warunki antenowe na moim QTH to 20m long wire, więc szału nie ma. QRP wydaje się rozsądne, żeby sąsiadom do sprzętu HiFi nie wchodzić... A widziałem na YT jak ludzie robią na M0NK'u DXy przez Atlantyk.

Uciekajcie szybko dzieci, gdy świetlówka sama świeci!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2017 15:56 przez MOSFET.)
13-05-2017 15:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #738
RE: Transceiver wg. M0NKA
(13-05-2017 12:56)SQ9RNV napisał(a):  Co do Kit-a - dokupić musisz jeszcze drivery i głośnik a te 260 funtów jest bez vat-u... po doliczeniu mi wyszło niemal 400€.

Panowie, jeżeli miałbym wydac 400€ na M0NKA, to wolałbym te pieniądze przeznaczyć w Tulipana wg Artura Sp3osj. Mam m0nka, Husarek DSP oraz Tulipana, wiem co mówię. Tulipan z tych 3 radio to jest to co chcecie. U mnie na 80M, przy wszystkich plazmach włączonych w bloku da się słuchać tylko na Tulipanie, i słychac bardzo mięciutki szum. Polecam!

Pozdrawiam
13-05-2017 16:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #739
RE: Transceiver wg. M0NKA
Nigdy nie liczyłem ile trzeba wydać.Zawsze kupuję x+1.Bywa,że trzeba kupić 30szt,bo te 30szt jest tańsze od jednej sztuki w znanym miejscu.Na temat kupowania można napisać książkę.
Ja do budowania trx podchodzę tak:potrzeba 2szt,kupuję 3szt i nie patrzę ile to kosztuje.
Podam tak.Na płycie UI przy zasilaniu LM386 w m.cz są dwa rezystory 2R2 1206.
Zamówiłem 6szt w cenie 2pF,a za transport zapłaciłem coś 130pF.
To kupowanie tu i tam tak wygląda.
Żeby nie wyrzucić do śmieci nadwyżki,zakupiłem PCB ver05 i ją montuję.
Też mi się wydaje 400E dużo,ale chyba wydałem więcej a może nie.
Dodam,że czeka już zestaw do montażu o nazwie Tulipan kanapkowy i Husarek DSP.
Moja opinia.Gdyby autor M0nka zastosował tłumik chociaż 10dB to to radio było by nie do pobicia w swojej grupie.Największa radocha to jak już zrobimy pierwsze włączenie
i można coś odebrać i posłuchać.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2017 17:01 przez SP6AUO.)
13-05-2017 17:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
MOSFET Offline
Jakub
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 06-05-2017
Post: #740
RE: Transceiver wg. M0NKA
Może dałoby radę wcisnąć tam tłumik i wysterować go z programu, który jest dostępny jako kod źródłowy?

Chyba kupię kita, rzeczywiście typowe problemy w takich sytuacjach, czyli ilości minimalne i koszty wysyłki mogą spowodować, że zapłacę więcej niż te 1k5.
Drivery do PA dokupię, jak zdobędę pozwolenie radiowe, żeby mnie nie kusiło Smile Chociaż Kenwood na 2m szumi sobie wesoło i jakoś nie kusi, żeby wciskać PTT Big Grin

A radość z uruchamiania konstrukcji podzielam Smile Bo za 2k to już jakieś przechodzone Yesu na KF mógłbym kupić.

Uciekajcie szybko dzieci, gdy świetlówka sama świeci!
13-05-2017 18:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości