Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #711
RE: Transceiver wg. M0NKA
(06-05-2017 13:53)SP5SMK napisał(a):  Proponuję sprawdzić 1) czy oba tranzystory w PA pracują, jeśli jeden nie przewodzi to będzie połowa prądu, 2) czy napięcie na wejściu regulatora biasu zmienia się w zakresie od 0 do 3,3V i czy na wyjściu jest o 1,25V więcej.

Dzięki za odpowiedź,
Regulacja biasu OK, sterowanie mam do 3,17V, wyjście do 4,37 V. Zmartwiłem się tranzystorami, jak sprawdzić? Moc mam na dolnych pasmach >10W, na 28 =5W. Czy to wskazuje, że tranzystory są OK?

73 Staszek SP2GNB
06-05-2017 15:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #712
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja mam nastawę PA Bias 40 i wer FW 1.5.8
I to daje 2,4V na bramkę i około 200mA prąd
spoczynkowy tranzystorów.
Bias 115 daje około 4,5V. Prądu spoczynkowego
nie namierzyłem bo mój cyfrowy miernik szaleje.
To znaczy pokazuje 5A.

Udało mi się zainstalować FW ver 2.2.0

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2017 19:06 przez SP6AUO.)
06-05-2017 16:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #713
RE: Transceiver wg. M0NKA
I jeszcze nowa ciekawostka:
Próba dwutonowa z wykorzystaniem dostępnej opcji. Moc 5W i bez rezystora R83b, co i tak okazało się bez znaczenia.
Pasmo 40m:
İmage
Pasmo 30m:
İmage
i zupełnie niezłe pasmo 20m (wyższe pasma też niezłe):
İmage

Jakieś wzbudzenie? Co Wy na to?
Poniżej próba jednotonowa na 40m... Widać korelacje...

Edit:
Dla mocy < 5W zjawisko to nie występuje.
Płytki połączone tasiemką o dł. ok. 20cm.

Edit:
Wczytałem BL 3.2.0 - możliwość wczytywania FW albo z pen driva, albo za pomocą dfu.
Nowy FW 2.2.0 nie poprawił regulacji MIC, za to doszło trochę do ustawiania w menu...
Zabieram się za modernizację (usunę 4xLM) i wrócę do problemu wzbudzeń(?)...


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2017 21:39 przez SP2GNB.)
06-05-2017 17:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #714
RE: Transceiver wg. M0NKA
Staszek, a z kim skonsultowałeś usunięcie 4xLM.
Właśnie zamierzam uzupełnić te 4xLM w ver PCB 05.
Bez tych LM-Ów moc wy na poziomie 2-3W na maksa.
Podam jeszcze napięcia przy ustawieniu PA FULL Adjust =55:
na R3=we T5=1.86Vp-p
na wy T5= we C91=0.68Vpp
na Q3 lub Q4=C99 lub C100=3.25Vp-p
Taka amplituda na bramkach RD16 nie da na końcu nawet 50Vpp.
50Vpp=6W
Jak wyrzucisz 4LM-y to musisz tą amplitudę czymś skompensować .
To wszystko na temat zestawu ver05.

Teraz opiszę zestaw 03 z kompensatą, czyli piątym tranzystorem w Tx Power.
Mam na stole drugiego M0nka w ver czerwonej krajowej(chyba ver na poziomie 03)
W tym zestawie jest dołożony BFQ19s na wejściu Tx Power.Układ bez 4xLM.
Ten jeden tranzystor podnosi amplitudę o około 3 razy.
I tak PA FULL Adjust =55:
na R3=0.580Vpp (czyli dużo mniej niż w poprzednim,ale to wynika z innej przyczyny.
na kolektorze BFQ19= 1.8Vpp
W M0nku ver 05 tranzystory pierwszej pary to DXT3150.
A w Monku czerwonym BFG591.Te tranzystory nie mają kłopotów pogonić RD16 na 20W,a na pewno na16W
na BN43-202 1szt bez rurek i bez ekranów na wszystkich pasmach( na pierwotnej 2x1zwój, na wtórnym 4zwoje średnica drutu 0.6mm
Piszę 16W bo mam ustawiony PA Full Adjust na 30 z uwagi na kiepski radiator.
16W to pokazuje na TONE.
Na lsb moc wyjściowa kiwa się do 10W.Tyle ile ma skala na ekranie.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2017 14:26 przez SP6AUO.)
07-05-2017 14:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #715
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju, wziąłem pod uwagę Twój post #709 oraz uwagi Chrisa (http://www.m0nka.co.uk/Home) i postanowiłem:
1. zdemontować LMy:

İmage

2. Dodać preamplifier na MMIC HMC482ST89E (taki zasugerował Chris).

Na razie w pełni potwierdzam Twoje pomiary bez LM-ów. Moc spadła jak u Ciebie, mam 5W do 20m włącznie, 3W na 15m i 1W na 10m. Mam nadzieję, że podciągnę moc na tym preamplifierze. Podpatruję zmiany w ver.06. Zostanę na razie z DXT3150. Rozglądam się za MMIC, ale zakup trochę potrwa, a może ktoś ma do odstąpienia?
Mam schemat od Artura, to w m-czasie ulepię piąty tranzystor i zobaczę...

Pomiary na bramkach RD i 5W Adjust:
3,5 - 5,0 Vpp; 20
7 - 5,4 Vpp; 35
14 - 4,52 Vpp; 55
21 - 3,28 Vpp; 55
29 - 2,93 Vpp; 55

Kolejna ciekawostka: jak podłączę sztuczne obciążenie przez skrzynkę antenową, to przy delikatnym odstrojeniu (minimalnie SWR do góry na ok.1,5) sygnał jest idealny. To będzie kolejny temat, a w międzyczasie poekranuję niektóre bloki.

Dziękuję za informacje - jak coś wymyślę to się odezwę.

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2017 15:25 przez SP2GNB.)
07-05-2017 15:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #716
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dodam,że w ver04 i niżej układ U11 SN74AC74DR jest zasilany z 3V.
Wielkość 4 sygnałów to amplitudy po 3Vpp.(przebieg prostokątny)
W ver05 U11 jest zasilany z 5V i amplitudy są na poziomie 5Vpp
Dlatego U12 i U13 zostały usunięte.
Z rozpędu w ver03(czerwonej), usunąłem U9,U12,U13,4xLM386.
Dlatego na R3 w ver03 mam sygnał 0.580Vpp.
A w ver05 na R3 mam 1.8Vpp też bez tych układów jak wyżej
i przy nastawach na PA FULL Adjust =55:
Przy okazji wymieniłem R67 na C=100n i usunąłem
elementy R69,R70,RFC4,C89,C90.

Andrzej
08-05-2017 11:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #717
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dziękuję Andrzeju - siadam do analizy tego co napisałeś...
Być może za parę dni będę miał MMICa, to spróbuję preamplifier wg Chrisa.
Nie bardzo wiem jak zwiększyć PABias, mam w setupie 115 i 300mA w końcówce, trochę mało. Układ PABiasu na płytce pracuje OK...
Ja poruszam się w obrębie ver.05 i U11 fabrycznie podłączono do 5V.

Edit:
Widzę, że zrezygnowałeś z QSE bias mieszacza TX. Patrzę na zmianę C67 (i C68 domyślam się) z R=47 Ohm na C=100n. Faktycznie - po wyrzuceniu LMów zmiany jak najbardziej uzasadnione..

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2017 14:11 przez SP2GNB.)
08-05-2017 14:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #718
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tu załącznik.Czy to dobra zmiana?.
Nie jestem przekonany,ale zrobiłem.
İmage


Tu jeszcze jedna zmiana z której wynika,że sygnały m.cz wyjściowe są na jakimś potencjale stałym DC i mieszały się na kluczach z potencjałem dzielnika R69 i R70.
W tym załączniku są zastosowane cztery wzmacniacze tylko 4 w jednym układzie
I albo robimy całą wersję zmian,albo zostawiamy stare LM-y też.
İmage

Jeszcze jedna informacja o U11 a oznakowany teraz jako U13
İmage

Moje uwagi.
Jak buduję ver05 to trzeba zachować całość tak jak schemat 05.
Trzeba ostrożnie podchodzić do każdej zmiany.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2017 15:14 przez SP6AUO.)
08-05-2017 14:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #719
RE: Transceiver wg. M0NKA
(08-05-2017 14:48)SP6AUO napisał(a):  Jak buduję ver05 to trzeba zachować całość tak jak schemat 05.
Trzeba ostrożnie podchodzić do każdej zmiany.

Uważnie wczytuję się w Twoje propozycje, muszę je najpierw zrozumieć. Na razie wprowadzam zmiany, które prowadzą do przeistoczenia posiadanej ver.5 w opublikowaną ver.6. Potem zobaczę...
A propos: skąd masz te materiały? poczytałbym oryginały..

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2017 16:07 przez SP2GNB.)
08-05-2017 16:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #720
RE: Transceiver wg. M0NKA
Kolego Stanisławie.
Muszę się przyznać do wprowadzenia bałaganu konstrukcyjnego.
Dotarłem do opisów,schematów IZ6MAF i bez zapoznania zacząłem
robić zmiany.
Trochę się opamiętałem po twoich opisach i pomiarach.
Przestrzegam,żeby nikt nie robił tak jak ja.
Chyba czuję już zmęczenie konstrukcyjne.
Przeróbki IZ6MAF dotyczą ver. na poziomie 02 lub 03.
Ja montuję ver05 i o tamtym powinienem zapomnieć.
Ver05 jest już ze zmianami i budujemy zgodnie ze schematem 05.
Możemy idąc do przodu przerobić na ver06.Tu jest dowolność.
I tego się trzymajmy.
Wracam do oryginału 05.
Jedynie co zmienię to tranzystory DXT3150 na BFQ18a.
Nauka nie idzie w las.
W złączniku materiały IZ6MAF.
İmage , İmage

Andrzej
08-05-2017 18:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości