Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #701
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam

Chętnie kupię uszkodzony, nie działający lub nie dokończony trx M0NKA.

Info proszę na priv.

73
Wojtek
09-04-2017 11:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MXL Offline
Piotr
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 23-11-2010
Post: #702
RE: Transceiver wg. M0NKA
Posiadam wyswietlacz HY28B mogę sprzedać go jak coś czekam na info.
09-04-2017 16:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #703
RE: Transceiver wg. M0NKA
Koledzy,
Od 2 lat nie aktualizowałem softu w moim radiu. Czy bez problemu mogę wgrać soft Kolegi DF8OE (http://df8oe.github.io/mchf-github/) na starym bootloaderze (m0nka ) oraz bez przeróbek w HW?

Pozdrawiam
G
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2017 16:46 przez GREG.)
17-04-2017 16:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #704
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Greg.
Ustaliłem,że nie można wgrać softa DF8OE do m0nka z wyświetlaczem HY28B.
Ja mam wyświetlacz HY28A i wgrywam softa przez usb dfu i pięknie pracuje w systemie sterowania równoległego.
W sterowaniu spi i HY28B ekran jest biały.Mam softa chyba 1.56.

Andrzej
17-04-2017 17:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #705
RE: Transceiver wg. M0NKA
(17-04-2017 16:46)GREG napisał(a):  Koledzy,
Od 2 lat nie aktualizowałem softu w moim radiu. Czy bez problemu mogę wgrać soft Kolegi DF8OE (http://df8oe.github.io/mchf-github/) na starym bootloaderze (m0nka ) oraz bez przeróbek w HW?

Pozdrawiam
G
Obawiam się że kilka przreróbek może być koniecznych.
Na pewno trzeba usunąć J-FET-a z płytki RF (miał robić ARW, ale układ nie działa). ponadto trzeba zmienić elementy w detektorach reflektometru i pamięć EEPROM.

Ja mam radio z płytkami w wersji 0.4 i wyświetlaczem HY28B w trybie równoległym i najnowszy soft działa bez problemów. Nie podłączyłem tylko kontrolera ekranu dotykowego.

Wojciech
17-04-2017 17:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #706
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wojciech,mogę prosić numer softa i rodzaj lub numer bootloadera.

Andrzej
17-04-2017 20:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #707
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dziękuję za odpowiedź.
Ja mam UI w wersji 0.1 i moj LCD to SPI. Nie mam żadnej pamięci EEPROM na pokładzie. Na schemacie ver.06 widzę układ 24LC1025.
Rozumiem, że dla tej wersji nic już sie nie da zrobić Sad

J-FETa usunąłem dawno temu. Prosiłbym o więcej szczegółów jeżeli chodzi o zmiany elementów w detektorach SWR.

Z góry dziękuję
Pozdrawiam
G
17-04-2017 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #708
RE: Transceiver wg. M0NKA
Mam obecnie dwie wersje PCB.Krajowe czerwone i oryginał niebieskie ver.05
W obu wykorzystuję boodloadera 09 i FW 1.56 wg DF8OE.
Wersja czerwonych PCB ma kilka wad projektowych ale za to wspaniały Pa.
Na wszystkich pasmach przy nastawie 30 daje na wyjściu na rezystorze 50om
moc 20W.Na jednym rdzeniu BN43-202 i to bez jakichkolwiek rurek.
Problemem jest radiator.Musi być i to solidny.Moc dostarczona to 40W.Wyjściowa 20W.
W radiator idzie 20W
Poprawki jakie wprowadziłem to:
wymontowałem 4 układy LM386 i otoczenie wokół nich.
Co do zestawu niebieskiego to na razie problem z filtrami i LCD
Też w żadnej wersji nie zastosowałem opcji LCD dotykowej.
Uważam,że przy tak małym LCD ten bajer jest mi zbędny.

Andrzej
18-04-2017 6:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #709
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witajcie,

Powoli do przodu - mam problem z PABias - przyrost prądu przy zmaianie PBias od 0 do 115 to 300mA (spodziewane ok. 500mA). Niebieska ver.05, || do C96 jest rezystor 1k. Andrzej SP6AUO w poście #509 napisał:
(28-10-2015 5:55)SP6AUO napisał(a):  A jaki masz rezystor na kanapkę z C96 ?
Ta nastawa PA BIAS zależy od wartości tego rezystora.
Mogę prosić o nieco szerszy komentarz? Jak u innych Kolegów?

Andrzej w poście #698 napisał:
(06-02-2017 17:06)SP6AUO napisał(a):  Firmware 1.5.6
Niestety nie ma regulacji wzmocnienia mikrofonu.Czy ustawię 2 czy 100 taka sama modulacja.Dużo za duża.
Może Ktoś potwierdzić.
Mam dokładnie taki sam objaw - poczekamy na następne FW...

73 Staszek SP2GNB
06-05-2017 8:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #710
RE: Transceiver wg. M0NKA
(06-05-2017 8:19)SP2GNB napisał(a):  Witajcie,

Powoli do przodu - mam problem z PABias - przyrost prądu przy zmaianie PBias od 0 do 115 to 300mA (spodziewane ok. 500mA). Niebieska ver.05, || do C96 jest rezystor 1k.

Proponuję sprawdzić 1) czy oba tranzystory w PA pracują, jeśli jeden nie przewodzi to będzie połowa prądu, 2) czy napięcie na wejściu regulatora biasu zmienia się w zakresie od 0 do 3,3V i czy na wyjściu jest o 1,25V więcej.
Rezystor równoległy do C96 nie powinien wpływać na napięcie pollaryzacji podczas nadawania a tylko wspomaga zatykanie tranzystorów po przejściu na odbiór.
U mnie bias jest ustawiony na 105.

Wojciech SP5SMK
06-05-2017 13:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości