Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #671
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dobra już namierzyłem Smile - RADOŚĆ
Wymieniłem STM-a, był trzepnięty Sad

Uśmiech na twarzy -Bezcenny.
Radio super chodzi na sofcie od DF8OE, waterfal, dotyk, super.
Jutro zabawa z Nadajnikiem - mam nadzieję że napiszę, że jest OK.
Jutro wrzucam na cnc blachę miedzianą i zrobię ekran, zrobię zagrody dla poszczególnych modułów - ciekawe na ile to pomorze...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2016 22:12 przez SP9KN.)
27-10-2016 22:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #672
RE: Transceiver wg. M0NKA
Znów mam ambiwalentne odczucia (jak w tym stary kawale o nowiutkim Mercedesie spadającym w przepaść z teściową w środku). Z jednej strony cieszę się (choć to brzydko), że nie tylko u mnie a z drugiej martwię, bo nie będzie łatwo to wyeliminować. Niestety Andrzej, te pionowe "pałki" w regularnych odstępach to jest to. U Ciebie są bardziej maskowane przez szum, u mnie ich poziom jest większy i gwiżdże mocno. Dziś spróbuje dokładnie zlokalizować przyczynę.
Ciekaw jestem czy jeszcze ktoś to potwierdzi a może jest już jakaś rada?
28-10-2016 7:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #673
RE: Transceiver wg. M0NKA
Piotr spróbuję dzisiaj wieczorem.
Zastanawiam się nad cięciem ekranu i teraz do Was pytanie, ponieważ płytki są odsunięte od siebie na odległość złącza goldpinów (chyba 11mm).
|Bo wiadomo mogę wyciąć ładny dziurawy ekran tak jak na stronie Crisa, ale zastanawiam się czy nie odsunąć płytek od siebie na dłuższych goldpinach i dać cały ekran.
Obudowa to drugorzędna sprawa bo i tak będzie z tyłu większa (na PA i ATU).
Co o tym myślicie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2016 21:29 przez SP9KN.)
28-10-2016 11:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #674
RE: Transceiver wg. M0NKA
Sprawdziłem sygnały krążące po płycie oscyloskopem z włączona analizą FFT. Niestety bez efektu. Jedyne miejsca gdzie to występuje, to szyna wyjścia kodeka PC11 i oczywiście wyjścia audio. Korzystając z ciekawej funkcjonalności transmisji danych po USB, podłączyłem płytę pod komputer i oto co widać.
İmage
İmage
Niestety, posyłane są odfiltrowane dane, choć wolałbym całe widmo. Zaczynam podejrzewać sam kodek (zaznaczam, że wejście I/Q są na potencjale masy (zwarte piny 4,5,6 złącza P1). Sprawdzenie tego nie będzie proste.
29-10-2016 11:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #675
RE: Transceiver wg. M0NKA
(28-10-2016 11:05)SP9KN napisał(a):  Piotr spróbuję dzisiaj wieczorem.
Zastanawiam się nad cięciem ekranu i teraz do Was pytanie, ponieważ płytki są odsunięte od siebie na odległość złącza goldpinów (chyba 11mm).
|Bo wiadomo mogę wyciąć ładny dziurawy ekran tak jak na stronie Crisa, ale zastanawiam się czy nie odsunąć płytek od siebie na dłuższych goldpinach i dać cały ekran.
Obudowa to drugorzędna sprawa bo i tak będzie z tyłu większa (na PA i ATU).
Co o tym myślicie?
Ja zrobiłem ekran z blachy mosiężnej 0,5mm. Jest on nieco wygięty, tak żeby ominąć gniazda minijack audio po jednej stronie i przekaźniki po drugiej Wycięcia są tylko na kondensatory elektrolityczne, goldpiny i gniazdo USB. Tulejki dystansowe były wytoczone z mosiądzu i przylutowane do ekranu, źeby ułstwić montaż. Trzeba tylko położyć izolację na gniazdach MIC, LINE-IN i LINE-OUT bo blaszka na wierzchu to jest sygnał a nie masa.
Pozdrawiam.
Wojciech SP5SMK
29-10-2016 12:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #676
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wojtku chodziło mi czy odsunięcie płytek od Siebie o jakieś 10mm przyniesie jakieś negatywne skutki.
Ekran wtedy byłby pełny.
29-10-2016 14:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #677
RE: Transceiver wg. M0NKA
(29-10-2016 14:04)SP9KN napisał(a):  Wojtku chodziło mi czy odsunięcie płytek od Siebie o jakieś 10mm przyniesie jakieś negatywne skutki.
Ekran wtedy byłby pełny.
Nie powinno. Na złączu nie ma żadnych sygnałów w. cz., tak że wydłużenie połączeń nie powinno szkodzić.
Ja początkowo planowae zastosować oryginalną obudowę od 0.4 z drukarki 3D ale w końcu zrobiłem obudowę zlutowaną z laminatu jednostronnego. Obudowa ma wymiary 190,5x71x44mm nie licząc pokręteł
29-10-2016 14:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #678
RE: Transceiver wg. M0NKA
Program FreeDV umożliwia prosty podgląd tego co transmituje radio po USB. Ciekawe doświadczenie, widać wyraźnie "pałki" zakłócenia ale przy różnicy amplitud 10 dB nie słyszę ich w głośniku, szum skutecznie to maskuje.

İmage
29-10-2016 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #679
RE: Transceiver wg. M0NKA
Właśnie uruchamiam PA, może mi ktoś przypomnieć procedurę ustawienia BIAS?
OKi znalazłem.
Na wersji 0.5 płytek:
Pasma 1,8-21 MHz - 20W
Pasma 24-28 - 16 W
Nie wprowadzałem, żadnych modyfikacji.
Właśnie popełniłem kilka ekranów....
Za ekranowałem wyświetlacz dodałem duży i jest poprawa...
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016 14:19 przez SP9KN.)
29-10-2016 21:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8TLH Offline
Robert

Liczba postów: 3
Dołączył: 11-10-2016
Post: #680
RE: Transceiver wg. M0NKA
Podczas uruchamiania SDR M0NKA na ekranie startowym mam komunikat
Warning: Freq. Translation is OFF
Translation is Strangly recommended
Przejrzałem wszystkie ustawienia i nie udało mi się znaleźć tego ustawienia.
Prosiłbym o pomoc w zazielenieniu tego ustawienia.
Pewnie jest na widoku i nie potrafię go zlokalizować.

73! Robert SP8TLH
05-11-2016 21:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 12 gości