Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #661
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzięki uprzejmości Andrzeja SP6AUO mogę kontynuować eksperymenty. Zadziwia mnie ile funkcjonalności udało się zapakować w jeden procesor. Na razie walczę z odseparowaniem zakłóceń, które generuje pracujący wyświetlacz. Słychać jakieś artefakty ale nie potrafię powiedzieć czy wynikają one wprost z pracy DSP czy na skutek wzajemnych zakłóceń.
Przemek sprawdź taktowanie kodeka, coś mi wygląda że w ogóle nie działa.
26-10-2016 7:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #662
RE: Transceiver wg. M0NKA
Na nóżce codeka:
2 - ok. 11,3MHz - skacze w granicach +- 50kHz
3 - 1,535 715 MHz
26 - 12,156 MHz skacze w granicach 10kHz
25 - 12,285,718 MHz

Tak powinno być?
26-10-2016 11:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #663
RE: Transceiver wg. M0NKA
Potwierdzę jak wrócę do domu. A "na palucha" reaguje?
26-10-2016 11:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #664
RE: Transceiver wg. M0NKA
Niestety ani na suchego ani na mokrego.
26-10-2016 17:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #665
RE: Transceiver wg. M0NKA
Na nóżkach 2 i 26 nie mam żadnego przebiegu i nie powinno ich tam być (chyba). Istotna jest nóżka 25 (48x256=12.288 MHz), 3 - (48x32=1.536 MHz) i 5,7 - 48 kHz. Na nózkach 4 i 6 powinieneś widzieć "biegające" dane z kodeka.
26-10-2016 18:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #666
RE: Transceiver wg. M0NKA
OK.
TO zajmijmy się tymi prawidłowymi co podałeś:
NÓŻKA 3:
İmage

NÓŻKA 25:
İmage

NÓŻKA 5 i 7:
İmage
İmage

NÓŻKI 4 I 6:
İmage
İmage

I TERAZ TAM GDZIE NIE POWINNO NIC BYĆ:

NÓŻKA 2:
İmage

NÓŻKA 26:
İmage

Co o tym myślisz?
26-10-2016 21:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #667
RE: Transceiver wg. M0NKA
Na początek należy sprawdzić czy gdzieś nie ma zwarć miedzy nóżkami kodeka, potem zasilanie na pinach, które mają je mieć i przejście do masy na tych ,które mają być uziemione. Potem jeszcze połowa zasilania na nóżce 16. Sprawdź 2 razy, wiem z własnego doświadczenia.
Sygnał zegara na nóżce 25 bardziej kiepski jak mój, albo trzeba "mocniej" wysterować to wyjście z procesora albo buforować jakąś bramką. Trzeba się będzie temu przyjrzeć.
-----------------------------------------------------------------
Niestety, ja też mam problem. Bez podłączonego wejścia z płytki RF (na samym kodeku) przy maksymalnej czułości słychać ton 2 kHz. Co gorsza, widać, że to prostokąt. Zdudnia się prawdopodobnie zegar I2C kodeka z jakimś innym sygnałem zegarowym. Próbowałem różnych sztuczek, bez powodzenia. Proszę o potwierdzenie czy w Waszych płytkach UI też zachodzi takie zjawisko.
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2016 21:01 przez SP9FKP.)
27-10-2016 9:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #668
RE: Transceiver wg. M0NKA
To są zrzuty.Nie rozumiem co na maksa ustawić.Który wskaźnik to max czułości.
Ja żadnego gwizdu nie słyszę.
Jeden wielki szum.Na 24pin codeka na poziomie 3V.coś 120mV
İmage , İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2016 21:24 przez SP6AUO.)
27-10-2016 21:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #669
RE: Transceiver wg. M0NKA
Niestety diagnoza nic nie pomogła.
Nóżki: 1,8,14, 27 - 3V
Nóżka: 16 - 1,5V
przeleciałem hotairem jeszcze raz, sprawdziłem zwarcia...Brak....
Dalej brak pomysłu...
27-10-2016 21:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #670
RE: Transceiver wg. M0NKA
Od czasu do czasu coś się pojawia i udało mi się złapać.jakieś 210Hz,ale gwizdu nie słyszę na 14MHz.
İmage
Przełączyłem na 3,7MHz i gwizd się pojawił.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2016 21:51 przez SP6AUO.)
27-10-2016 21:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości