Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #621
RE: Transceiver wg. M0NKA
Od roku leżały czerwone PCB m0nka postanowiłem je uruchomić.
Zmontowałem STM32F407,jego otoczenie,generator 16MHz, zasilacze 5V i 3,3V.
Konstrukcja płyty UI jest taka,że wymusza sterowanie szeregowe.
Zastosowałem LCD HY28B (skonfigurowany do sterowania równoległego, to błąd)
FW DF8OE oczywiście zainstalowałem i niestety biały ekran.
Zainstalowałem FW 219_22 ekran zapalił się prawidłowo ale wystąpił problem przy zmianach funkcji.
Wszystko wybierało bardzo wolno.Wręcz nie do przyjęcia.
Pomyślałem zły LCD.Wylutowałem ten "B" źle zaprogramowany do tego sterowania.
Ponieważ pcb jest zaprojektowana pod sterowanie szeregowe,włutowałem HY28A.
Sytuacja trochę się zmieniła. Dało się zainstalować FW DF8OE ver 1.2.0.
Niestety funkcje dalej realizują się w tempie ślimaka.

Mam drugiego m0nka z płytą UI ver3.0.Na tej płycie są 3 rezystory (zworki).
Pod LCD jest wlutowane gniazdo.Można sprawdzać LCD.Jak "A" to plus 3 rezystory (zworki) i m0nka działa.
Jak "B" to wyrzucam 3 rezystorki i m0nka działa.Czy "A" czy "B" jednakowo szybko funkcje działają
W zestawie pcb czerwonym funkcje działają bardzo wolno,zbyt wolno.
Może Ktoś ma ten sam problem.
Spróbuję teraz taki zestaw:
Płyta czerwona (odpowiednik ver 4.0 tylko na stałe zwarte 3 rezystory)
LCD dam HY28B tylko jak go skonfigurować.Do pracy sterowania równoległego mamy: IM2-rezystor,IM1-brak rezystora,
IM0-rezystor.
Do pracy ze sterowaniem szeregowym jak?
Może Ktoś podpowie i to dobrze bo jak źle to znowu 2xpo20 pinów do wylutowania.

Andrzej
30-08-2016 14:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #622
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj,

Pomimo, że nie składałem m0nka, pozwolę sobie coś Ci podpowiedzieć.

Rozumiem, że całe urządzenie pracuje niezwykle "ospale" łącznie z audio ?
Jeśli tak, to sprawdź Andrzeju, czy zewnętrzny kwarc taktujący STM-a pracuje prawidłowo. Może być tak, że na skutek złego działania, bądź nie działania kwarcu, STM przełączył się na wewnętrzne źródło taktowania ( może to zrobić całkowicie samodzielnie bez ingerencji ze strony programu).

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2016 16:16 przez SQ8MVY.)
30-08-2016 16:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #623
RE: Transceiver wg. M0NKA
Audio nie jest zmontowane.Czysty STM,otoczenie,generator i LCD.
Nawet nie można wejść do menu.Trudno zmienić wybór modulacji i tp.Bardzo wolno działają wszystkie przyciski (średnio 3,4 sekundy na przełączenie)
Jedynie zmiana częstotliwości jeden krok na 1s.
Generator pracuje prawidłowo.Pomiar oscyloskopem daje 16MHz.
Dzięki za podpowiedź.

Andrzej
30-08-2016 19:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #624
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj,

Jeszcze się dopytam, co masz zamontowane, kwarc 16Mhz czy generator 16Mhz ?

73 Paweł
30-08-2016 21:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #625
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Paweł.
Generator 16MHZ
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2016 22:51 przez SP6AUO.)
30-08-2016 22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #626
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam.
Czy ktoś z kolegów stosował zamiennik WM8731 układem TLV320AIC23?
31-08-2016 13:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #627
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:29 przez SP3OSJ.)
01-09-2016 11:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #628
RE: Transceiver wg. M0NKA
Problemy opanowane.
Dla PCB UI ver3.0 i ver4.0 można wykorzystać LCD HY28A I HY28B.
Dla LCD HY28A lutujemy rezystory (zworki) R30,R31,R32, sterowanie szeregowe.
Dla LCDHY28B nie lutujemy zworek,sterowanie równoległe, ale ustawiamy
IM2,IM0 zworki,IM1 brak zworki.
Dla PCB czerwonej sprawa się trochę komplikuje.
Pcb jest zaprojektowana pod sterowanie szeregowe,a więc lcd powinien być HY28A,ale ten LCD ma przesunięty obraz w prawo.
Jeżeli zastosujemy LCD HY28b to wszystkie FW KA7OEI będą ze zgrzytem pracować w miarę poprawnie,ale FW 1.2.0 od DF8OE da biały ekran.
Z LCD HY28A wszystko jest OK.
Jeszcze miałem problem z szybkością działania.
Nie Si570 jest winny a Codek WM8731.Jego brak na PCB usypia STM. Linia I2C2
nie pobiera i nie wysyła potwierdzenia pin23.

Na PCB czerwonej mam LCD HY28A BL 2.0.0 i FW 1.2.0 i zdumiony jestem prędkością działania.

Andrzej
04-09-2016 3:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #629
RE: Transceiver wg. M0NKA
HY28B też może pracować w trybie szeregowym, ale trzeba dodać trzy kabelki jak na tym schemacie:
https://www.amateurfunk-sulingen.de/data...04-021.png
Moim zdaniem przelutowanie zworki na tryb równoległy jest prostsze (o ile wyświetlacz nie jest już wlutowany)

Wojciech
04-09-2016 22:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #630
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tak, można tylko na płycie czerwonej nie ma rezystorów "0 om". Linie są zwarte na stałe.
Płyta jest ewidentnie przygotowana pod HY28A.

Andrzej
05-09-2016 7:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 12 gości