Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #611
RE: Transceiver wg. M0NKA
Czy to już mam co trzeba ?
İmage
Nawet nie wiem kiedy to się stało.
Zapytam czy bootloader ładujemy po staremu przez dfu.
Tak załadowałem.Tylko nie wiem kiedy firmware się załadował.
Wojtek proszę napisz coś na ten temat.
trochę lepszy widok.
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2016 13:11 przez SP6AUO.)
21-08-2016 13:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #612
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wydaje mi się, że tak.

Ja najpierw zainstalowałem nowy bootloader za pomocą programu dfu-util:
dfu-util -D bootloader.dfu -a 0
a póżniej wgrałem właściwe oprogrmowanie mchf.bin jak poprzednio, poprzez uruchomienie transcevera za pomocą przycisków BANDM i POWER z tą różnicą, że oprogramowanie było na pedrive włożonym bezpośrednio do złącza USB-A a nie poprzez przejściówki do złącza mini USB.

Widziałem na stronie plik bootloader.bin ale nie próbowałem go instalować.

Wojciech
21-08-2016 17:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #613
RE: Transceiver wg. M0NKA
Nie jest to takie jasne.
Drugiego m0nka aktualizowałem tak.
1.wgrałem FW 1.2.0 przy pomocy mcHFManager.( zdziwiony jestem bo zainstalowałem plik.bin) Działa dobrze.
info w menu daje taką informację: Firmware 1.2.0, Bootloader no DF8OE BL
2 .Wgrałem BL 2.0.0 przy pomocy DfuSe ze zworką P6.Wszystko działa dobrze.
Ale jak aktualizować w przyszłości ?
Domyślam się,że trzeba włożyć do USB pendrive z FW i co dalej ?
Czym wyzwolić wgrywanie FW ?

Andrzej
21-08-2016 21:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #614
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wszystko się zgadza, są dwa bootloadery, jeden od M0NKA a drugi od DF0OE. Oba wgrywa się za pomocą DfuSEe, dfu-util lub innego progrramu do wgrywania plików dfu. Bootloader od M0NKA współpracuje z programem mcHFManager i razem wgrywają firmware z dysku. Bootloader od DF9OE potrafi sam odczytać dołączony pendrive, znaleźć na nim firmware i wgrać go. Starsza wersja obsługiwała tylko złącze mini-USB, najnowsza obsługuje tez duże złącze.
Bootloader i firmware zajmuja odrębne obszary pamięci czyli można je zmieniać (za pomocą DfuSe itp.) mie psując głównego programu.

Żeby wgrać nową wersję trzeba mieć pendrive (zalecany <=2 GB, musi być sformatowany systemem plików FAT) i zapisać w jego głównym katalogu plik mchf.bin. Przebieg jest następujący:
1) Wyłączany radio
2) wkładamy pendrive
3) naciskamy i trzymamy przycisk BANDM, najlepiej trzymać go wciśnięteg przez cały czas programowania.
4) wciskamy POWER. Powinna od razu zapalić się zielona dioda (backup starego softu) a po chwili czerwona (programowanie) a na koniec powinien zgasnąć wyświetlacz.
5) Puszczamy BANDM i wyłączamy radio przyciskiem POWER
6) Po kolejnym włączeniu (już normalnie, bez BANDM) powinien się uruchomić nowy soft.
Jeśli podczas programowania wyświetlacz zacznie migać to wystąpił błąd.

Ja używam tej metody gdyż mcHFManager jest dostępny tylko pod Windows a ja używam Linuksa

Pozdrawiam, Wojciech SP5SMK
21-08-2016 23:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #615
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tak podejrzewałem,że ten mój pendrive jest za duży (8GB).
Po wciśnięciu +Band i Power zapala się ekran na biało i zaczyna mrugać.
Albo za duża pojemność,albo wyczuwa,że już ta wersja FW jest wgrana.
Poszukam mniejszą pamięć i sprawdzę.Dodam,że mam system W-XP
Dzięki Wojtku za pomoc.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2016 5:37 przez SP6AUO.)
22-08-2016 5:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #616
RE: Transceiver wg. M0NKA
Może mieć NTFS-a.
Sprawdziłem swoje i Kingston 2GB ma FAT-16 a większy no-name 8GB ma już NTFS

Wojciech
22-08-2016 7:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #617
RE: Transceiver wg. M0NKA
Mój 8 GB jest sformatowany pod FAT32

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2016 11:27 przez SP6AUO.)
22-08-2016 11:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #618
RE: Transceiver wg. M0NKA
Czemu na UI jest listwa 30pin żeńska, a na RF męska.Przeszukałem całe forum m0nka i znalazłem 4 zdjęcia PCB zmontowane w ten sposób.
Z logiki zasilania powinno,wedle mnie, być odwrotnie.

Andrzej
24-08-2016 21:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #619
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja też zrobiłem tak, jak jest na fotografiach M0NKA. Mam nadzieję, że 13,8V nikogo nie kopnie. Bezpośrednie zasilanie idzie na stabilizator 8V, driver i końcówkę. Na złączu jest największe napięcie 8V.
O ile pamiętam, to DF8OE proponuje montować odwrotnie, żeńskie na płytce RF a męskie na UI.

Wojciech
25-08-2016 0:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
2707 Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 15-04-2016
Post: #620
RE: Transceiver wg. M0NKA
(25-08-2016 0:16)SP5SMK napisał(a):  Ja też zrobiłem tak, jak jest na fotografiach M0NKA. Mam nadzieję, że 13,8V nikogo nie kopnie. Bezpośrednie zasilanie idzie na stabilizator 8V, driver i końcówkę. Na złączu jest największe napięcie 8V.
O ile pamiętam, to DF8OE proponuje montować odwrotnie, żeńskie na płytce RF a męskie na UI.

Wojciech

witam wszystkich miłośników M0NKA,
to co sugeruje DF8OE ma jak to się mówi ręce i nogi. Jest duża grupa krótkofalowców, która wymienia się w trakcie budowy Trancsievera M0NKA informacjami i doświadczeniami. W trakcie spotkań możliwe jest w ten sposób podłączenie np. IU do dowolnego innego RF i odwrotnie lub do gotowege urządzenia referencyjnego bez dodatkowego okablowania.
Pozdrawiam
Grzegorz
25-08-2016 11:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości