Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP2ONG Offline
Waldek
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 22-10-2013
Post: #561
RE: Transceiver wg. M0NKA
No wlasnie zastanawiam sie czy to przypadlosc tej konstrukcji ktora ladnie widac na wodospadzie z silnymi stacjami bo przy ustawieniu analizy na SCOPE mozna nie dostrzec problemu czy jakis blad trafil sie podczas skladania i objawia sie tym efektem.

73 Waldek
http://www.qrz.com/db/SP2ONG
16-05-2016 10:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,130
Dołączył: 28-06-2009
Post: #562
RE: Transceiver wg. M0NKA
Najprościej oscyloskopem X/Y . Najpierw kalibrujesz wzmocnienie w kanałach przy podłączonych wejściach X i Y do tego samego toru (i lub Q) tak aby uzyskać idealną prostą nachyloną pod kątem 45 st. dla jednotonowego sygnału na wejściu. Możesz podać odpowiednio duży sygnał na wejściu odbiornika tak by zdetekowana sinusoida nie była jeszcze zniekształcona, potem przełączasz wejścia X, Y odpowiednio na I,Q i powinieneś zobaczyć idealne kółko tak jak na tym obrazku. Dopiero jak uzyskasz taki efekt, możesz próbować poprawić balans kanałów IQ.

P.S.
Oscyloskop X/Y oznacza taki, który ma możliwość podłączenia sygnału zamiast podstawy czasu, w praktyce większość oscyloskopów ma wejście External X i nie musi to być klasyczny dwukanałowy. Przy okazji można sprawdzić jak wygląda balans kanałów w funkcji częstotliwości (odstrajając odbiornik lub źródło sygnału na wejściu).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2016 10:44 przez SP9FKP.)
16-05-2016 10:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2ONG Offline
Waldek
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 22-10-2013
Post: #563
RE: Transceiver wg. M0NKA
Czesc Piotr,

(16-05-2016 10:32)SP9FKP napisał(a):  Najprościej oscyloskopem X/Y . Najpierw kalibrujesz wzmocnienie w kanałach

Tak domyslam sie ale przeciez na plytce nie ma elementow do zrownowazenia wzmocnienia kanalow ??? te sygnakly wychodza z U16 o ile pamietam (bo nie mam pod reka schematu teraz)

Cytat:....
Dopiero jak uzyskasz taki efekt, możesz próbować poprawić balans kanałów IQ.

Rozumie ze to piszesz ze wtedy to dotyczny tych opcji z Menu TRX balans RX IQ dla LSB/USB

73 Waldek
http://www.qrz.com/db/SP2ONG
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2016 11:53 przez SP2ONG.)
16-05-2016 11:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #564
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,

Cytat:Tak domyslam sie ale przeciez na plytce nie ma elementow do zrownowazenia wzmocnienia kanalow ??? .....

Tu się rozchodzi o prawidłowe ustawienie parametrów kanałów w oscyloskopie.

73 Paweł
16-05-2016 12:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2ONG Offline
Waldek
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 22-10-2013
Post: #565
RE: Transceiver wg. M0NKA
Pawel ja to rozumie tylko czym mam to ustawic? na plytce ( http://www.m0nka.co.uk/wp-content/upload...02/rxd.jpg ) nie ma elementow np potencjometr precyzyjny do wyregulowania poziomo napiec tak jak to moglem zrobic na SDR YU1LM.

Chyba ze poprzez opcje z mneu zaawansowanego ale Piotr pisal ze to dopiero jak ustawie prawidlowo kanaly IQ

Sorry ze tak dopytuje ale byc moze dla was jest to jasne jak "2+2" Wink ale dla mnie ktory pierwszy raz tego TRX dotyka juz nie.

(16-05-2016 12:32)SQ8MVY napisał(a):  Tu się rozchodzi o prawidłowe ustawienie parametrów kanałów w oscyloskopie.

73 Waldek
http://www.qrz.com/db/SP2ONG
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2016 13:29 przez SP2ONG.)
16-05-2016 13:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,130
Dołączył: 28-06-2009
Post: #566
RE: Transceiver wg. M0NKA
Elementy: R41, R42, R43, R44, R46, R47 powinny być jednakowe z dokładnością do 0,1%, podobnie R45, R48 i stosunek tych dwóch ostatnich decyduje o zrównoważeniu amplitudy. Z fazą jest gorzej, to już wymaga ingerencji w druk, choć w zasadzie amplituda powinna wystarczyć. Sprawdź na nóżkach 19 i20 kodeka.

Osobiście stawiam na pomyłkę w kondensatorach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2016 13:59 przez SP9FKP.)
16-05-2016 13:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2ONG Offline
Waldek
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 22-10-2013
Post: #567
RE: Transceiver wg. M0NKA
Piotr dzieki za podpowiedz
Widze ze DF8OE wypuscil wczoraj wersje firmware z numerem 1.0.0

https://github.com/df8oe/mchf-github/releases/tag/1.0.0

73 Waldek
http://www.qrz.com/db/SP2ONG
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2016 21:16 przez SP2ONG.)
16-05-2016 21:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #568
RE: Transceiver wg. M0NKA
(16-05-2016 13:48)SP9FKP napisał(a):  Elementy: R41, R42, R43, R44, R46, R47 powinny być jednakowe z dokładnością do 0,1%, podobnie R45, R48 i stosunek tych dwóch ostatnich decyduje o zrównoważeniu amplitudy. Z fazą jest gorzej, to już wymaga ingerencji w druk, choć w zasadzie amplituda powinna wystarczyć. Sprawdź na nóżkach 19 i20 kodeka.

Osobiście stawiam na pomyłkę w kondensatorach.

Potwierdzam. Jeśli tłumienie wstęg maleje przy większych częstotliwościach to podejrzane są kondemnsatory. Ja u siebie dobierałem kondensatory w filtrach dolnoprzepustowych za pomocą miernika pojemności, zarówno w torze nadawczym jak i odbiorczym. O ile pamiętam, to udało mi się je dobrać z dokładnością lepszą od 1%.

Co do ewentualnego pomiaru sygnałów IQ, to proponuję miernik audio ewentualnie mierzyć za pomocą kompuera z odpowiednim oprogramowaniem i dobrą kartą dźwiękową. Oscyloskopy cyfrowe mają zwykle 8-bitowe przetworniki i nie osiągnie sie dokładności duzo lepszej od 1%

Pozdrawiam, SP5SMK
16-05-2016 21:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #569
RE: Transceiver wg. M0NKA
W pośpiechu nie zauważyłem mchf.bin
Już mam zainstalowany firmware z numerem 1.0.0
Zaskoczenie.Nowe menu.
Całą zabawę ustawiania można zacząć od nowa.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2016 23:41 przez SP6AUO.)
16-05-2016 23:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 08-03-2010
Post: #570
RE: Transceiver wg. M0NKA
(16-05-2016 23:41)SP6AUO napisał(a):  Już mam zainstalowany firmware z numerem 1.0.0
Zaskoczenie.Nowe menu.

Można prosić kilka fotek jakie są zmiany.

http://sq8aqx.blogspot.com/
17-05-2016 20:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości