Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #531
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,
chyba moje obserwacje się potwierdzają. U mnie ten test przycisków sprawia wrażenie jakby wykrywał przycisk, którego nie ma. Nazwę ma też dziwną, na wyświetlaczu pokazuje się "ff <spacja> <dpacja> ff". Wszystke prawdziwe przyciski się wyktrwają prawidłowo. Coś jakby maska na linie portu była źle dobrana.
Z tego co czytałem, to w ostatnich wersjach sporo funkcji jest dodanych, CAT, cyfrowe wyjście audio, ale co z tego jak się nie uruchamia.
Zastanawiam się nad nauczeniem się kompilacji we włóasnym zakresie, może wtedy łatwiej będzie znaleźć, co nie działa i ewentualne poprawić. Trochę tylko nie jestem pewien jak będzie z czasem.

Pozdrawiam
Wojciech SP5SMK
05-04-2016 14:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #532
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,
Wszysko już działa, nawet najnowszy firmware. Musiałem wylutować tranzystor Q2, nóżka która miała go sterować teraz jest wejściem z ekranu dotykowego. W ogóle ten tranzystor był zaprojektowany bez sensu, bo JFET n-kanałowy trzeba sterować minusem a na nóżce procesora może być tylko plus. Musiałby być p-kanałowy, żeby to miało sens.

Pozdrawiam wszystkich
73 de SP5SMK
12-04-2016 0:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #533
RE: Transceiver wg. M0NKA
(12-04-2016 0:29)SP5SMK napisał(a):  Witam,
Wszysko już działa, nawet najnowszy firmware. Musiałem wylutować tranzystor Q2, nóżka która miała go sterować teraz jest wejściem z ekranu dotykowego. W ogóle ten tranzystor był zaprojektowany bez sensu, bo JFET n-kanałowy trzeba sterować minusem a na nóżce procesora może być tylko plus. Musiałby być p-kanałowy, żeby to miało sens.

Pozdrawiam wszystkich
73 de SP5SMK

Witam.
Wojtku o którym ty tranzystorze piszesz?
Na płytce UI widzę tylko jeden tranzystor Q1.
Tranzystor Q2 jest na płytce Rf ale nie ma on związku z wyświetlaczem.
Wyjaśnij proszę o co dokładnie chodzi.
12-04-2016 9:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5SMK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 14-11-2015
Post: #534
RE: Transceiver wg. M0NKA
Zgadza się ten tranzystor (PMBFJ112) jest na płytce RF i jest sterowany z płytki UI, dokładnie z linii PA4. Wygląda na to, że miał być kluczem zwierającym wejście tranzystora Q1 (BFR93) we wzmacniaczu w. cz. przy silnych sygnałach. Jego rezystancja kanału miała stanowić dzielnik napięcia z rezystancją wewnętrzną źródła sygnału (filtr BP). Problem jest taki, że JFET N-kanałowy wymaga minusa na bramce do zatkania a zera do włączenia. Tymczasem procesor dostacza zero lub +3,3V. Przy zerze tranzystor jest włączony, przewodzi (rezystancja kanału rzędu 30om) i tłumi sygnał o kilka dB. Przy +3,3V też przewodzi i tłumi a na dodatek przewodzi złącze bramka-kanał i przez R40 płynie prąd. Żeby układ działał, to albo tranzystor musiałby być P-kanałowy, albo źródło musiałoby być spolaryzowane dodatnim napięciem.
Skoro układ nie działa i na dodatek pogarsza czułość to zrezygnowano z niego a odzyskany pin procesora przeznaczono do wykrywania dotknięcia ekranu, jeśli dobrze to interpretuję. Jest ustawiony jako wejście i aktywowany stanem niskim. Tranzystor Q2 przez opornik R40 zwiera obwód do masy, tak jakby ekran był dotknięry, a to jest wykrywane przez test przycisków.

Na stronie http://www.amateurfunk-sulingen.de/mchf-...ikationen/ zebrane są wszystkie modyfilacje (po niemiecku), jest tego sporo.

Pozdrawiam, SP5SMK
12-04-2016 23:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP0NGE Offline
Jakub
*

Liczba postów: 12
Dołączył: 24-11-2015
Post: #535
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzień dobry wszystkim,

Może niektórzy już mnie znają z wątku o Husarku, a użytkownicy oprogramowania z gałęzi "testing" na swoich mcHF korzystają z też z moich poprawek :-) W każdym razie - krakowską "grupą roboczą" składamy 5 sztuk mcHF, przy czym moja jest najdalej posunięta do przodu - więc siłą rzeczy rozwiązuję napotkane problemy.

Mam ustawione opcje "power adjust" w menu konfiguracyjnym na maksymalną wartość 85.
Zgodnie ze zdrowym rozsądkiem, powinienem w ten sposób po naciśnięciu TUNE uzyskać maksymalne napięcie (3Vpp) na liniach IQ przechodzących przez listwę pinową z płytki UI do RF, a za LM386 uzyskać 8Vpp ze schematu (przesterowując dalszą część toru TX, prawda). Niestety, te napięcia różnią się , dla wyższych pasm spadając nawet do 200mVpp (mierząc osyloskopem cyfrowym), przez co reszta nie mam szans na wysterowanie driverów PA.

Czy mógłbym uprzejmie prosić kogoś, kto już ten TRX poskładał, o zmierzenie dla mnie prawidłowych napięć na tych liniach?

Pozdrawiam, SP0NGE
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2016 22:36 przez SP0NGE.)
17-04-2016 22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
2707 Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 15-04-2016
Post: #536
RE: Transceiver wg. M0NKA
LED czerwona i zielona nie swieci!
Witam serdecznie.
prosze o pomoc w rozwiazsniu problemu: bootloader zainstalowany.
Przycisk power radio zapala i gasi urzadzenie. Przy wgrywaniu softa nie swieci ani czerwona ani zielona LED. Displej jest bialy.
18-04-2016 9:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #537
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wciskamy i trzymamy S4 wciskamy power zapalają się diody ekran ciemny.

Andrzej
18-04-2016 10:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP0NGE Offline
Jakub
*

Liczba postów: 12
Dołączył: 24-11-2015
Post: #538
RE: Transceiver wg. M0NKA
Warto pamiętać, że diody są sterowane programowo, a przycisk power trzeba trzymać aż wystartuje bootloader albo firmware i zacznie trzymać go za nas.

Początkowo warto korzystać ze starej wersji bootloadera - tej z "mcHF managerem" zamiast ładowania z pendrive'a.
Upewnij się też co do kierunku w którym jest włożony wyświetlacz (bo odwrotnie też będzie świecił), braku tych 6 rezystorów 0 ohm na liniach od niego i prawidłowej konfiguracji zworek na samym wyświetlaczu.
18-04-2016 14:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #539
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam Jakubie.
Pomiar napięcia oscyloskopem na pin2 listwy przejściowej:
80m nastawa 85 napięcie 2,56Vpp f=750Hz
10m nastawa 85 napięcie 2,26Vpp f=750Hz.
Wer.219_19
Dodam,że na 40m nastawa 85 napięcie = 2,32Vpp
Niewielka różnica ale powinno być jednakowo bo to jest ten sam sygnał 750Hz.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2016 16:57 przez SP6AUO.)
18-04-2016 15:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
2707 Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 15-04-2016
Post: #540
RE: Transceiver wg. M0NKA
(18-04-2016 10:10)SP6AUO napisał(a):  Wciskamy i trzymamy S4 wciskamy power zapalają się diody ekran ciemny.

Dziekuje za odpowiedz
Okazalo sie ze to nie jest bialy ekran tylko podswietlenie tego ekranu. Dioda zielona sie zaswiecila, po zainstalowaniu FW ekran zrobil sie ciemny (stan jak po wylaczeniu) dioda czerwona sie nie zapalila ale FW sie zainstalowalo.
Teraz tylko wybrac odpowiednie ustawienia i moge powiedziec ze najwazniejsze za soba.
Problem ktory zauwazylem za raz po uruchomieniu dotyczy reakcji na zmiany ustawien. Urzadzenie jest bardzo powolne (parallel modus) jest po prostu za woooolne i nie potrafie zmienic glosnosci to znaczy na displeju zmieniaja sie wartosci ale z glosnik nie wydaje zadnego dzwieku.

Panie Andrzeju, pozdrawiam serdecznie

73
Grzegorz (2707)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2016 10:46 przez 2707.)
19-04-2016 10:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości