Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #471
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju, Dotykam PIN3 burczy.
C18 i C19 nie burczy...
PIN4 i PIN5 nie burczy Sad
Qrde miałbym dwa codeki uwalone ??
Chyba że WM8731SEDS/V to nie to samo co WM8731....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-2015 11:12 przez SP9KN.)
22-10-2015 11:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #472
RE: Transceiver wg. M0NKA
Mój Codec to:
WM8731S
3AACMDN
Odłącz C18 i C19 i sprawdź burczenie na pinach 19 20,jak go nie będzie to pomierz napięcia na wszystkich pinach i wyślij na mój e-mail prywatny i podaj swoje imię,żeby było łatwiej.

Andrzej
22-10-2015 16:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #473
RE: Transceiver wg. M0NKA
Mój codek ma symbol WM8731s - 47A8MON.
Po odłączeniu C18 i C19 na pinach 19 i 20 codeka słychach piękne burczenie.
Po odłączeniu Tych dwóch kondensatorów na wyświetlaczu sygnał spadł do 51-52.

Przemek SP9KN
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-2015 20:15 przez SP9KN.)
22-10-2015 20:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #474
RE: Transceiver wg. M0NKA
Sprawdz napięcia na Q1 na UI ND3556A on przełacza wejśćca może jest zasterowane PPT
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-2015 21:24 przez SP4EIB.)
22-10-2015 21:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #475
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:27 przez SP3OSJ.)
22-10-2015 21:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #476
RE: Transceiver wg. M0NKA
(22-10-2015 21:14)SP3OSJ napisał(a):  .. ale sygnalu nie ma juz za przelacznikiem na C18, C19, a za wokodekiem jest.
To tak wyglada jakby ktorys z tantali byl odwrotnie podlaczony - zakladam ze procesor jest OK, i szyna sygnalowa tez, ze rezytory R16-19 to faktycznie 100omow a nie np 100k.

Wszystkie rezystory R16-R22 - pomierzone - 100Ohm. Jeśli Chris źle nie opisał na płytce to kondensatory też ok.
22-10-2015 21:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #477
RE: Transceiver wg. M0NKA
(22-10-2015 21:06)SP4EIB napisał(a):  Sprawdz napięcia na Q1 na UI ND3556A on przełacza wejśćca może jest zasterowane PPT
chodzi o PTT a nie PPT
23-10-2015 20:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #478
RE: Transceiver wg. M0NKA
Problem chwilowo znany ale nie zlokalizowany...
Przez przypadek bluzgając nacisnąłem coś ręką i usłyszałem przepiękny dźwięk polskiej stacji.
Idąc dalej zauważyłem że jak nacisnę płytkę RF zaczyna działać...
Wniosek albo płytka albo gdzieś lut elementu...
Biorę lupę do ręki i jazda...
23-10-2015 21:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #479
RE: Transceiver wg. M0NKA
Uważaj.Te 3,3V PB1 to napięcie z procka.Brak tego napięcia na U3 powoduje zablokowanie U3.Może zimny lut.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-10-2015 21:47 przez SP6AUO.)
23-10-2015 21:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #480
RE: Transceiver wg. M0NKA
I naprawione.
Już słychać co za piękny dźwięk....
Dziękuję wszystkim kolegom za pomoc. jutro będę testował nadajnik dzisiaj mnie już to trochę wkurz....wszystko
Mam nadzieję, że wszystko będzie OK...
23-10-2015 22:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości