Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #421
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam. Czeka Kolegę montaż SMD,procesora STM i pozostałych elementów.
Następny etam to wczytanie oprogramowania procesora.
Pozdrawiam i powodzenia
22-08-2015 17:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4KDI Offline
Łącznościowiec
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 13-07-2015
Post: #422
RE: Transceiver wg. M0NKA
(22-08-2015 17:16)SP4EIB napisał(a):  Witam. Czeka Kolegę montaż SMD,procesora STM i pozostałych elementów.
Następny etam to wczytanie oprogramowania procesora.
Pozdrawiam i powodzenia

Kolega z Olsztyna jak ja może bym mógł liczyć na pomoc jak by co?

73 Sławomir Olsztyn
22-08-2015 17:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #423
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tak Mamy taką małą grupę Home- Made w Olsztynie.Spotykamy się raz w tygodniu.
Proszę ewentualnie o kontakt na PW.
22-08-2015 18:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4KDI Offline
Łącznościowiec
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 13-07-2015
Post: #424
Tongue RE: Transceiver wg. M0NKA
Rachu ciachu 4 dni na zbieranie odwagi w lutowaniu STM i działa od pierwszego kopa Wink. Teraz zbieranie elementów na część RF.
İmage İmage

73 Sławomir Olsztyn
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-08-2015 22:50 przez SQ4KDI.)
27-08-2015 22:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #425
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jakaś stara ta wersja softu.najnowsza to 219/19.
Ale gratuluję.

Andrzej
28-08-2015 11:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4KDI Offline
Łącznościowiec
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 13-07-2015
Post: #426
RE: Transceiver wg. M0NKA
To się przeprogramuje i tak nie podziała bez RF.

(22-08-2015 13:17)SP2GNB napisał(a):  Można - trzeba podać napięcie na listwę UI. Nie chcę wprowadzić w błąd (trochę dawno to robiłem) - do oryginalnej wersji v.4 podłączałem pin 30=GND; pin 29=8V. Dało się programować i bawić...
Jak w innych wersjach - nie wiem.

Ja podłączałem pin 30=GND a 28=5V i tez zaprogramowałem.

73 Sławomir Olsztyn
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-08-2015 13:33 przez SQ4KDI.)
28-08-2015 13:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #427
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja dopiero zabieram się za lutowanie i zamawianie części...
Gdyby ktoś się chciał dołączyć do zamówienia proszę o kontakt...
Witam...
Ponieważ nigdy nie bawiłem się w nawijanie rdzeni, chciałem zapytać Was, po pierwsze czy jest gdzieś dostępna instrukcja jak nawinąć rdzenie do M0NKA?
Na stronie widzę tylko zdjęcia i indukcyjności, nie widzę średnicy drutu, liczby zwoi....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2015 19:09 przez SP9KN.)
31-08-2015 9:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4KDI Offline
Łącznościowiec
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 13-07-2015
Post: #428
RE: Transceiver wg. M0NKA
W schemacie całego RF jest wszystko opisane.
Ja utknąłem na kondensatorach czy muszą być 100V? no i brak dławików oraz trochę układów.
İmage

73 Sławomir Olsztyn
11-09-2015 7:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #429
RE: Transceiver wg. M0NKA
Tak tak, mam już rdzenie i przewody, dzisiaj będę kręcił druta Smile
Natomiast co do dławików i kondensatorów zostawiam sobie to na przyszły tydzień....
Wydaje mi się zasadne (a nie mam o tym pojęcia) że są na 100V, przy mniejszym napięciu mogą dostać przebicia a gdzieś czytałem że ptorafi tam być pod 80V....Ale mogę się mylić.
11-09-2015 11:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #430
RE: Transceiver wg. M0NKA
(11-09-2015 7:07)SQ4KDI napisał(a):  W schemacie całego RF jest wszystko opisane.
Ja utknąłem na kondensatorach czy muszą być 100V? no i brak dławików oraz trochę układów.

Tak jest opisane, ale liczyłeś liczbę zwojów na zdjęciach i porównywałeś do tych z rysunku???

Jak dla mnie to się nie zgadza....TransformatoryPWR/SWR tak ale LPF nie...mają różne ilości zwojów...
I teraz nie wiem czy nawijać zgodnie z rysunkiem czy ze zdjęciami...
Przemek
20-09-2015 14:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 10 gości