Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #401
RE: Transceiver wg. M0NKA
Staszku.
Tx na ekranie ustawione na FULL,a w menu funkcja 300 ustawiona 85.
Napięcie na pin 2 około 2,4Vpp 750Hz.Na minusie C120 6,5Vpp.
Ja mam kondensatory C7 i C8 nie po 470nF ale po 47nF
To wszystko mierzone sondą 1:1 oscyloskopem ADS1102CML+ 100MHz.

Andrzej
12-07-2015 19:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #402
RE: Transceiver wg. M0NKA
SUPER !
Wszystko działa, aż buczy...
Serdeczne dzięki Andrzeju - tak to jest, kiedy szybko, szybko i setupu się nie czyta...
A tak nawiasem mówiąc jest tam wiele nastaw, które mi niewiele mówią i nie wiem co robią.

73 Staszek SP2GNB
12-07-2015 21:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #403
RE: Transceiver wg. M0NKA
Muszę przyznać,że też wszystkich ustawień nie ogarniam.

Andrzej
13-07-2015 10:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #404
RE: Transceiver wg. M0NKA
Chcę doprowadzić oryginał v4.0 do maksa.
Pozostają mi problemy:
1. ustawiony PABIAS (261) na 115 (max) daje mi prąd rzędu 950mA przy PTT i prądzie odbiornika 400 mA, czyli 500 mA, naciśnięcie TUNE -> 3A (3,5 MHz),
2. moc wyjściowa spada od 4 W na 3,5 MHz do 2 W na 28 MHz. Pomiar +- na sztucznym obciążeniu tunera MFJ 949,
3. miernik mocy praktycznie nie działa, pokazuje moce rzędu 0,5 W na 3,5 MHz i 2 W na 28 MHz.
4. SWR albo nie pokazuje nic, albo wszystko.
5. Obawiam się wzbudzeń - będę sprawdzał...

Będę miał niebawem dostęp do oscyloskopu z FFT i pooglądam. Na razie poczytam jeszcze raz forum celem znalezienia natchnienia... Jakieś wskazówki?

73 Staszek SP2GNB
13-07-2015 17:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 08-03-2010
Post: #405
RE: Transceiver wg. M0NKA
Staszku, a ustawiałeś 290-308.

http://sq8aqx.blogspot.com/
13-07-2015 19:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #406
RE: Transceiver wg. M0NKA
Wskaźnik mocy na ekranie ustawia się (kalibruje) którąś funkcją.

Andrzej
13-07-2015 20:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #407
RE: Transceiver wg. M0NKA
(13-07-2015 19:59)SQ8AQX napisał(a):  Staszku, a ustawiałeś 290-308.

Na razie stoję na "FULL" i tam za radą Andrzeja ustawiłem na max tj 85. Jak wszystko będzie hulać - wyreguluję moc dla 5 W. A przede mną czytanie (ze zrozumieniem) manuala...

Dysponuję (chwilowo) oscyloskopem Tektronix TDS3014 - 100MHz + FFT.
Już wstępne przymiarki wykazały, że:
- na pewno sonda wcz miernika V640 jest sprawna inaczej,
- napięcie PEP 3,5-21 MHz oscyluje około wartości 72 V, co daję circa 13 W mocy (skutecznej, bo chyba o takiej mówimy), a na 28 MHz ok. 58 V, co przekłada się na około 8.4 W,
- FTT jest czyste do poziomu szumu, u mnie +- -50dB, co mnie pozytywnie zaskoczyło.

A teraz prośba nt PABIAS -> jaka powinna być wartość przyrostu prądu po nastawieniu PABIAS? Podajcie Koledzy, proszę, jakie macie nastawy i jakim to skutkuje przyrostem prądu po naciśnięciu PTT. U mnie maksymalna nastawa 115 daje przyrost 400 mA... Zmniejszenie wartości PABIAS do 70 (0 mA przyrostu prądu) nie daje żadnych zmian w widmie FFT...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-07-2015 22:18 przez SP2GNB.)
13-07-2015 21:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #408
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,

PABIAS: po zastanowieniu i lekturze postanowiłem nieco otworzyć tranzystory PA i ustawiłem (98) 200 mA przyrostu prądu po naciśnieńciu PTT.
SWR: ruszył po swapie funkcji 276.
PWR: działa (jw).

No to teraz mechanika i ekranowanie rulez...

73 Staszek SP2GNB
16-07-2015 10:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #409
RE: Transceiver wg. M0NKA
Przepraszam za post pod postem, ale wynika z tego, że tylko ja jeszcze nie pojechałem na wczasy, ale niedługo pojadę...

M0NKA wersja niebieska v.4.
Chcę zamknąć M0NKĘ na gotowo, ale nie rozwiązałem problemu zasilania drivera (60 mA) bez włączenia TRXa. Na forum jest kawałek dyskusji w tym temacie, ale konstruktywnej konkluzji się nie doszukałem. Jest takowa? Czy któryś z Kolegów pomierzył prąd zasilania drivera podczas pracy? Zostaje te 60 mA, czy rośnie?
Skoro jestem sam - nowe wieści:

1. Zrobiłem zmianę BIAS driverów wg mcHF_board_modifications_20150429.pdf - pobór prądu przy wyłączonym TRXie wynosi 3,4 mA. Jest to wartość w pełni akceptowalna. Recepta:
• Change R74, R76 to 2.2k
• Remove R73, R75
• Where R73, R75 would be, stand on end, in each location, a 2.2k resistor, the bottom end
connecting to the base of transistors Q3, Q4.
• Solder, standing on end, 100nF capacitor(s) to the ground end of R74 and/or R76.
• Connect the "top" of these components (the two resistors and the capacitor(s)) together.
• Connect the tops of these components to the junction of R15 and Q1a (at R15) using a piece of
very thin, insulated wire: I used #30 AWG wire-wrap wire, tacked down in several places with
small dots of thermoset ("hot-melt") glue.
Stosowne obrazki są na Yahoo.

2. Wczytałem nowy firmware 0.0.219.19 i na wejściu niespodzianka:

İmage

Należy wnieść poprawki w mierniku SWR/PWR jak niżej:

• Remove R59 and R60 and replace with zero-ohm resistors or jumpers.
• Change R58 and R62 to 2.2k resistors.
• Change C82 and C83 to 2.2uF resistors.
• Replace R55 and R56 with 47uH inductors. If you do not have these, 4.7 uH inductors will
work adequately.
• Additionally, it is recommended that one capacitor each of 1nF to 100nF be connected between
pins 9 and 10 of the 30 pin edge connector on the RF board and ground (pin 6).

Innych problemów nie zauważyłem...

Ale kanikuła...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2015 12:00 przez SP2GNB.)
05-08-2015 20:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #410
RE: Transceiver wg. M0NKA
To ja zadam pytanie z innej beczki.
Czy opłaca się zamawiać wersję z wszystkimi elementami czy duuzo taniej wyjdzie jak będziemy zamwiać wszystko sami, uwzględniając oczywiście koszty przesyłek...
14-08-2015 8:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości