Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #221
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:19 przez SP3OSJ.)
24-09-2014 19:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #222
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur,
Strasznie drogo.


Pojawiła się wersja 187, która rozwiązuje kilka problemów.


- The bug in which there was a disruption when the STEP+ and/or STEP- button was pressed is now fixed. There is no need to remove the capacitor(s). (Please put them back to protect against RFI/static if you removed them!)
- A minor bug in the volume control in which two of the volume settings were the same is fixed.
- Problems with the audio un-muting in CW mode after TX have been fixed (mostly.)
- RX Phase adjustment has been added.
- TX Phase adjustment has been added - but it has effect ONLY in SSB mode!
- The TX/RX calibration settings now actively change with TX/RX mode, and the TX Phase adjustment is only possible in USB or LSB mode where it has an effect!
- The CW TX and RX frequencies are now aligned with each other, and they fall within the center of the 300Hz and 500 Hz wide CW filters. (Sidetone/offset is 750 Hz - fixed, at the moment.)
- The problem with very poor opposite sideband rejection on TX has now been fixed!



Więcej szczegółów:
https://uk.groups.yahoo.com/neo/groups/M...ssages/250

Pozdrawiam


Załączone pliki
.zip  mchf_firm_0_187_ka7oei_20140927.zip (Rozmiar: 69.24 KB / Pobrań: 580)
28-09-2014 13:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #223
RE: Transceiver wg. M0NKA
I w dalszym ciągu nie ma co testować.Poziom szumu bez anteny na s7.
Ten program ma od początku źle ustawione wzmocnienie.
Czy Ktoś ma inaczej.Proszę napisać zdanie.

Andrzej
28-09-2014 20:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #224
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:19 przez SP3OSJ.)
28-09-2014 22:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #225
RE: Transceiver wg. M0NKA
(28-09-2014 20:53)SP6AUO napisał(a):  Poziom szumu bez anteny na s7.
Ten program ma od początku źle ustawione wzmocnienie.
Czy Ktoś ma inaczej.Proszę napisać zdanie.

U mnie to samo. Od 18MHz w górę pisk.
Zastanawiam sie, czy soft nie jest pisany pod inne wersję UI (moja 0.1) a wersja RF 0.2. Wersja UI ma delikatne różnice i może stąd te nasze problemy.
Ja np. nie mialem problem ze "strzałami" przy zmianie STEP -/+

Podrawiam
29-09-2014 13:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #226
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja do tej pory dokonałem takich zmian.
1: wyrzuciłem Q1 i jego otoczenie,
2: wymieniłem R3= 1k na 47k,
3; wymieniłem C7=C8=470n na 10n,
4; używam soft 181,
4; filtry na 80m i 40m ustawione.
Odbiór i nadawanie poprawne.Na temat pozostałych pasm nie wypowiadam się, brak anten.
Teraz zabrałem się za porównanie programów 181 i 185.Chcę ustalić co się stało z nastawą m.cz.
Bo te inne zmiany mogą być dobre.Tylko z szumem na S7 nie da się ocenić właściwie nic.
Pozdrawiam.

Andrzej
29-09-2014 15:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #227
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam ponownie,
Pojawiła się lista modyfikacji.
.pdf  mcHF_board_0_3_modifications_20140928.pdf (Rozmiar: 1.3 MB / Pobrań: 1474)
Proszę o informacje, czy któryś z Kolegów wykonał te modyfikacje i jak się sprawdzają w praktyce?

Pozdrawiam
G
29-09-2014 22:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #228
RE: Transceiver wg. M0NKA
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:20 przez SP3OSJ.)
30-09-2014 0:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #229
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ach zapomniałem.
Dołożyłem 3,3 oma 0805 w torze zasilania LM386, tak mniej więcej w miejscu jak w opisie.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2014 2:10 przez SP6AUO.)
30-09-2014 2:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DM9IAH Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 04-11-2010
Post: #230
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzień dobry wszystkim Kolegom na forum.
Na wstępie chciałbym podziękować koledze Andrzejowi za pomoc w programowaniu Boota i Softu.
Lcd świeci i wyświetla co powinno.
Mam pytanie do Kolegów bo nie jestem pewny czy jest to normalny objaw czy nie.
A wiec do rzeczy:
Zmontowany procesor + lcd nic poza tym.
- W momencie kiedy przekręcam gałkę strojenia o jeden w prawo albo w lewo nie reaguje,dopiero jak przekręcę o kilka kliknięć enkodera to pokazuje przejście częstotliwości o ustalony krok.
- te trzy enkodery po lewej stronie tak samo.
- przyciski muszę przytrzymać ponad dwie sekundy ażeby zaskoczył o co mi chodzi.
Z początku myślałem ze nie ma si570 i procesor czeka na odpowiedz zwrotna o dojściu do zadanej częstotliwości ,ale co z reszta.
Proszę odpiszcie czy mam szukać jakiegoś błędu czy jest to normalne do puki nie będzie reszty elementów peryferyjnych.
pozdrawiam Mirek.
30-09-2014 11:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości