Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 07-10-2013
Post: #11
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
* SP2IPT - Chodzi mi o to, ze mozna zewrzec srubokretem podczas strojenia te kondensatory - i tranzystor martwy Sad
Moj blaszak 3011 ma takie zabudowane ze srubka do krecenia , a radmor 3013 ma takie niezamkniete trymerki - troche trzeba uwazac podczas strojenia.

* SP9OYT - A jaka glowice mi polecasz - dla mnie wazny jest duzy zakres przestrajania oraz Synteza pll. Jakie znasz projekty(takie nie do zamowienia , tylko do zroienia) syntez PLL na pasmo 2m, z posrednia dla odbiornika? Potrzebuje gotowego programu, bo nie znam sie na programowaniu.

FPGA, SDR, wzmacniacze mocy, opensource
n.icos.ch
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2013 12:47 przez SO3ALG.)
24-12-2013 12:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 01-03-2012
Post: #12
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Trymerow nie stroi sie wkretakiem.
Do tego celu sluza tzw. "stroiki" - najlepiej jakby byly z koncowka z cyrkonii - wtedy beda bardzo wytrzymale i dlugo posluza. Plastikowe sa tansze, ale znacznie szybciej sie zuzywaja.
Zobacz np. http://www.tme.eu/pl/details/wkc-tm1.3/s...newbrand/# swoje kupilem kiedys od Chinczyka, za komplet zaplacilem jakas przyzwoita cene - znacznie taniej niz po jednym w TME Smile

pz
24-12-2013 16:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 07-10-2013
Post: #13
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
A o tym nie wiedzialem, chyba pora sie w takowy zaopatrzyc.

Nadal potrzebuje informacji o tej glowicy - schematu z opisami.
Czy mowiac glowica macie na mysli generatorek + synteza , to cos http://sq1ftb.prothost.pl/projekty/lm7001/Synteza.pdf ?
Pisalem do autora projektu o layout plytki do metody zelazkowej, ale nie odpowiada.
Czy posiada ktos projekt tej plytki(w eagle), bo mysle juz na powaznie nad wykonaniem tego ustrojstwa?

FPGA, SDR, wzmacniacze mocy, opensource
n.icos.ch
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2013 21:33 przez SO3ALG.)
24-12-2013 21:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4BK Offline
Karol
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 09-12-2010
Post: #14
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Ni , nie to.

Głowica jest narysowana na stronie 13 w/w instrukcji pod nazwą blok w.cz (głowica)
25-12-2013 13:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 07-10-2013
Post: #15
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Prosze o zamieszczenie schematu z wsadami i opisami jakiejkolwiek dobrej , testowanej syntezy pll na pasmo 2 metry na scalaku tsa5511 - akurat takiego mam w szufladzie. Czy naprawde nikt nie ma tego nieszczesnego projektu tej plytki do syntezy sq1ftb na lm7001 ?

FPGA, SDR, wzmacniacze mocy, opensource
n.icos.ch
26-12-2013 22:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #16
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Cześć

w załączniku masz to co chcesz :-)

nie testowałem tego

pozdrawiam

Andrzej


Załączone pliki
.rar  pll_sq1ftb.rar (Rozmiar: 1.21 MB / Pobrań: 951)
27-12-2013 1:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 07-10-2013
Post: #17
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Dziekuje. Naprawde tego mi bylo trzeba Smile
Czy ktos uzywal tego w murzynku?

FPGA, SDR, wzmacniacze mocy, opensource
n.icos.ch
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2013 19:25 przez SO3ALG.)
27-12-2013 11:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HF8V Offline
Tomek(ex SP8WJT)

Liczba postów: 73
Dołączył: 27-01-2013
Post: #18
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Swojego czasu wykonałem podobny projekt HF-2268, przerobiłem murzynka na skaner 40-868 MHz, sterownik zrobiłem na ATTINY2313, synteza na TSA5512 (w głowicy Philipsa CD1516L) to praktycznie to samo, plus druga pomocnicza na SAA1057. Jeśli Cię to interesuje moge posłać kod i żródła, tylko ze schematami będzie problem bo mam gdzieś na kartkach albo wogóle.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2014 23:34 przez HF8V.)
05-01-2014 23:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 07-10-2013
Post: #19
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Prosze Cię Tomku , podeślij mi te schematy , źródła i kody.
W domu mam TSA5511 , SAA1057 i ATTINY2313.
Na jakie to było modulacje?

FPGA, SDR, wzmacniacze mocy, opensource
n.icos.ch
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2014 21:54 przez SO3ALG.)
06-01-2014 21:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HF8V Offline
Tomek(ex SP8WJT)

Liczba postów: 73
Dołączył: 27-01-2013
Post: #20
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Postaram się ucyfrowić i uzupełnić schematy i wrzucę za jakiś czas pod ten link: http://sp8wjt.cba.pl/hf-2268.html

Projekt wykorzystuje całego Radmora, czyli tylko FM, filtry wejściowe są przestrojone z 44 MHz na 38,9 MHz a powielacze na 28 MHz. To ma takie zalety że nie musisz wymieniać wszystkich elementów odsprzęgających zasilania w odbiornika (dosć pracochłonne). Jeśli chcesz wykonać jako skaner to musisz mieć jakąś głowicę pełnozakresową, lub możesz zmodyfikować projekt i zrobić na wybrane pasmo, wtety musisz wykonać syntezę na TSA 5511 na jakąś częstotliwość i pasmowy wzmacniacz w.cz. Modyfikacja kodu sterujacego będzie już prosta, wystarczy tylko dodać ograniczenia zakresu, zmienić pośrednie itd....
12-01-2014 13:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości