Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino
SP3VPA Offline
Tadeusz
**

Liczba postów: 56
Dołączył: 12-08-2009
Post: #201
RE: Arduino
Witam.
U mnie jest zupełnie inaczej. IDE 1.8.13 , płytka UNO , kompilacja wywala się - za długi plik - pewnie jak pisze Paweł bootloader. Po wybraniu płytki ATmega328 kompilacja w porządku i zajmuje 99% , 32510 bajtów jest zajęte.
Pozdrawiam.
18-03-2021 13:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,035
Dołączył: 20-09-2009
Post: #202
RE: Arduino
Tadeusz, pojawiła się opcja 328p.tu na tej linijce trzeba wybrać ? 16MHz czy 20MHz.
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2021 14:13 przez SP6AUO.)
18-03-2021 13:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #203
RE: Arduino
U mnie widok z MkAVRCalculator

Bez bootloadera:
İmage

Z bootloaderem:
İmage

Na użycie małego ( nowego ) bootloadera wskazują ustawione FuseBity - rezerwują 256 słów ( 512 bajtow ) pod bootloader.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2021 14:04 przez SQ8MVY.)
18-03-2021 14:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,035
Dołączył: 20-09-2009
Post: #204
RE: Arduino
Sebastian zainstalowałem Twoją ver.hex i jest 95%

Wniosek .Mój Arduino IDE źle kompiluje xxx.ino na xxx.hex, ale tylko standard.
İmage
Drugi plik z bootloaderem.hex jest poprawny.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2021 14:22 przez SP6AUO.)
18-03-2021 14:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #205
RE: Arduino
Andrzej!
Jaką wersję kompilatora ARDUINO używasz?
...................
Rysio!
18-03-2021 14:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,005
Dołączył: 26-09-2012
Post: #206
RE: Arduino
(06-03-2021 14:22)SP9RQA napisał(a):  Ukazało się Arduino IDE 2.0 (beta) z opcją debugowania, podpowiadania składni itp....
https://blog.arduino.cc/2021/03/01/annou...-2-0-beta/
Z ciekawości odpaliłem na Linuxie ostatni NightBuild. Faktycznie, działa. Podpowiada. Ale trochę funkcjonalności brakuje jeszcze. To co jest w oknie kompilatora nie jest calkiem adekwatne do tego co podkreśla w samym oknie edytora. No i brakuje analyzera "on the fly" i generalnie systemu dodatków ulatwiających życie jak w VSCode można zainstalować (np. rust-analyzer) albo panel z prawej z miejscami błędów i zmian
_PRZYKŁAD_

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
18-03-2021 15:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,035
Dołączył: 20-09-2009
Post: #207
RE: Arduino
Rysio,arduino ide 1.8.13.
Chcę nagrać 328p w takim zestawie.
1. Program -Arduino IDE
2. programator - USBasp + pcb Qcx-ssb z 328p poprzez Isp
İmage , İmage , İmage
Stwierdzam,że ta metoda nie wyjdzie z powodu portu.
Menedżer urządzeń widzi urządzenie USBasp.
Arduino żąda portu połączenia (nie ma wyboru tylko com1 a tam nie ma urządzenia)
W czasie wgrywania wyskakuje błąd.
Jest na to sposób ?
Chyba port jest niepotrzebny.
Zmieniłem kwarc na 16MHz i błędy wyskoczyły inne.

İmage , İmage ,
pełny wykaz błędów
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2021 15:38 przez SP6AUO.)
18-03-2021 15:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 370
Dołączył: 30-09-2009
Post: #208
RE: Arduino
Może Twój usbasp ma inne vid i pid? Bo arduino krzyczy, że nie ma takiego urządzenia.
18-03-2021 16:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #209
RE: Arduino
(18-03-2021 16:07)SP9RQA napisał(a):  Może Twój usbasp ma inne vid i pid? Bo arduino krzyczy, że nie ma takiego urządzenia.
Krzysztof
Myślę że nie!
Kompilator widzi port tylko wtedy gdy się podłączymy do płytki poprzez USB, a w ustawieniach zaznaczymy rodzaj płytki. Więc nie pokazuje portu. Andrzej wybrał inną drogę programowania, bezpośrednio Atmegę poprzez złącze ISP, więc moim zdaniem powinien zrobić tak:
w zakładce SZKIC wybrać opcję "Weryfikuj/Kompiluj", a następnie "Wgraj używając programatora".
Andrzej próbuje wgrać skompilowany plik .ino wykorzystując "strzałeczkę" z paska.
Ten sposób działa tylko i wyłącznie gdy programujemy procesor w płytce Arduino, a procesor ma wgrany bootloader.
Nie mam pewności czy dobrze kombinuję......może nie!
Nie mam płytki UNO i nie mogę sprawdzić tego co napisałem, uważam że mi wystarczy gdy skompilowany plik eksportuję do wersji .hex i następnie go wgrywam programatorem USBAsp do zestawu Atnela, a tam mam szeroką gamę procesorów do obsługi. Nie potrzebny też jest plik .hex z bootloaderem. Arduino eksportuje dwa pliki niejako na zapas, może się przydadzą komuś.
Druga sprawa Andrzeju!
Wykazany błąd kwarcu.....jeżeli wybrałeś dla procesora kwarc 20MHz, to w pliku .ino musisz napisać 20MHz, linia.82.
Miałeś różne zapisy, więc błąd wyskoczył prawidłowo.
Więcej już nie wiem.....więc śledzę rozwój sytuacji.
................
Rysio!
18-03-2021 16:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3VPA Offline
Tadeusz
**

Liczba postów: 56
Dołączył: 12-08-2009
Post: #210
RE: Arduino
Witam.
U mnie sposób jaki podałem czyli bezpośrednio z IDE na procesor działa. Z ciekawości uruchomiłem Arduino-1.8.13 pod Linuksem Mint i też wszystko działa. Zajmuje to dużo miejsca bo 99% 32510 Bajt. W Linuksie nawet szybciej przebiega proces kompilacji i programowania niż pod Windows. Clock z 27 MHz na 25 MHz. Moim zdaniem u Andrzeja też to powinno działać. Sprawdziłbym jeszcze czy procesor jest na pewno 328P czy samo 328 bo to akurat ma zasadnicze znaczenie. Poza tym jeśli proces programowania uruchomiony zostanie przez strzałkę czy "Wgraj używając programatora" to i tak wszystko przebiegnie prawidłowo.
Pozdrawiam - Tadeusz.

Edit:
Przy USBasp nie potrzeba wybrać portu. U mnie akurat laptop nie ma portu com sprzętowego i pozycja to jest wycieniowana.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2021 17:22 przez SP3VPA.)
18-03-2021 17:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości