Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,005
Dołączył: 26-09-2012
Post: #171
RE: Arduino
Jednym z powodów dla których nie myślałem używać Arduino było to koszmarne IDE. Notepad++ ma lepsze możliwości. Śmieszy mnie że autorzy
sugerują jakoby kiepskie IDE było dlatego bo pisane w Javie. Eclispe też był pisany w Javie Smile
Drugim jest fakt fatalnie zoptymalizowanych niektórych bibliotek, no ale miało być a'la C++ więc takie "do wszystkiego".
Od jakiegoś czasu w pracy używam VSCode (pod linuksem, ale to akurat nie ma znaczenia) i chyba mało jest fajniejszych IDE. Fajnie że nowe Arduino IDE będzie podobne.
Inna rzecz że używam z Rust który ma sam w sobie kilka fajnych rzeczy jak np. system pakietów , cargo itp.

Niestety z tego co przeczytałem, debugger w Arduino 2.0 będzie tylko w niektórych nowych płytkach a szkoda :/

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2021 15:07 przez SQ5KVS.)
07-03-2021 14:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #172
RE: Arduino
Karol, czego oczekiwać od zabawki dla gimnazalistów.

73 JERZY SQ9RFC
08-03-2021 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,005
Dołączył: 26-09-2012
Post: #173
RE: Arduino
Wiesz, nie wiem o tyle że dokładnie takie same efekty Arduino (firma) jak w arduino 1.x mogło osiągnąć dostosowując prawie dowolne opensourcowe IDE do jakiegoś kompilatora. Myślę że "chcieli dobrze" to znaczy planowali wypuszczenie czegoś lepszego zaraz po 1.0 cale jakoś "się nie udało" i Arduino zostało jak zostało na dłuugo. Może się moce przerobowe skończyły albo tak naprawdę zawodowo zajmują się czymś innym i nie mieli priorytetu.

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
08-03-2021 15:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,035
Dołączył: 20-09-2009
Post: #174
RE: Arduino
Zbudowałem taki zestaw programujący.
İmage
Mój program widzi ten zestaw
İmage
Zostało ustalić czy już jest wszystko ustawione,
czy trzeba zaznaczyć podział przez osiem ?
İmage
Proszę jakieś tak lub nie.
Ja już mam zaprogramowane 328p inną metodą,a chciałem jeszcze sprawdzić
tą metodę.

Andrzej
11-03-2021 16:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3VPA Online
Tadeusz
**

Liczba postów: 56
Dołączył: 12-08-2009
Post: #175
RE: Arduino
Cześć Andrzej.
Ja tego nie zaznaczam. Raz to zrobiłem i synteza chodziła dużo wolniej.
Pozdrawiam - Tadeusz.
11-03-2021 16:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #176
RE: Arduino
Jeżeli zaznaczysz tego "ptaszka" - podział przez 8, to jak sama nazwa mówi, taktowanie procka ( z zewnętrznego kwarcu, generatora czy wewnętrznego oscylatora ) będzie dzielone przez 8.

73 Paweł
11-03-2021 18:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,035
Dołączył: 20-09-2009
Post: #177
RE: Arduino
Nadjechały 328p i przystąpiłem do programowania po USBasp.

İmage
Zapis się odbył a trx nie działa.
Pilnie potrzebna pomoc .
Wykorzystałem wersję standard.hex bez bootloadera.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2021 19:56 przez SP6AUO.)
17-03-2021 19:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #178
RE: Arduino
A dlaczego nie postawiłeś ptaszka w kratce FUSEBity?
Rozumiem też że ta fotka jest w czasie gdy odbywało się programowanie.
Po jego zakończeniu pamięć FLESZ jest prawie zapełniona.
................
Rysio!
17-03-2021 20:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,035
Dołączył: 20-09-2009
Post: #179
RE: Arduino
Poprawiłem nastawę i dalej be rezultatu.
Tak ta czerwona linijka to moment zapisu.
İmage

Andrzej
17-03-2021 20:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #180
RE: Arduino
(17-03-2021 20:20)SP6AUO napisał(a):  Poprawiłem nastawę i dalej be rezultatu.

Wgraj jeszcze raz same fuse bity, ale najpierw wciśnij na górze USTAW, a dopiero potem ptaszek niżej i WGRAJ. Powinno działać. Jeśli będzie dalej źle.....to nie wiem.
Rysio!
17-03-2021 20:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości