Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 10 Głosów - 4.6 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #571
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Zamiana tranzystorów BC547/BC557 na 2N3904/2N3906 wzięła się stąd, że koledzy, którzy jako pierwsi uruchamiali moduł ARW mieli kłopoty związane ze zbyt dużą betą tranzystorów typu BC. Kolega Henryk sp2jqr sprawdził, że na tranzystorach 2N układ działa bardzo poprawnie. Stąd ta zamiana na schemacie.
Posiadają generalnie mniejsze wzmocnienie od tranzystorów typu BC. Można zastosować każde inne tranzystory, ale wybrać musimy o mniejszym wzmocnieniu.
Można równiej określić dokładniej typ tranzystora np. BC556A. Spowoduje to wtedy kłopoty z nabyciem tych elementów.
W płytce prototypowej zastosowałem stare tranzystory jakie miałem z przed wielu lat i było OK. Natomiast co do zaznaczonej obudowy na PCB jest to bez znaczenia.
Osoba składająca Husarka musi posiadać elementarna wiedzę. Pozdrawiam kolegów.
12-10-2013 10:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #572
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Beta tych tranzystorów powinna być zbliżona do wartości 150 lub może być nawet jeszcze mniejsza. Przy mniejszym wzmocnieniu skraca się czas zadziałania pętli ARW. Górna dopuszczalna granica bety wynosi około 250, ARW pracuje wtedy ciut gorzej. Można więc wybrać dużo typów tranzystorów, które spełniają te kryterium. Trzeba pamiętać o dobrym sparowaniu, co jest w tym wątku dokładnie opisane. Pewnym rozwiązaniem mogłoby być również zastosowanie rezystorów obniżających wzmocnienie w emiterach pary różnicowej . Nie testowałem tej możliwości, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypróbować. Płytka drukowana nie jest przystosowana do wstawienia dodatkowych rezystorów, więc pozostaje król wszystkich zwierząt w elektronice czyli pająk.
12-10-2013 12:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #573
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witam
W załączeniu link do HUSARKA słuchającego na 50 MHz.
http://www.youtube.com/watch?v=cdsIy7HcMFg
Antena to pręt ~70 cm wewnątrz budynku bezpośrednio wetknięty w gniazdo antenowe, bicon w odległości 14 km po drugiej stronie. Przedwzmacniacz wyłączony co widać na filmie.
Bicon pracuje z mocą 3W ant. to 5/8 .
VY 73 Roman SP5AQT. Do usłyszenia na 50 MHz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2013 13:12 przez SP5AQT.)
12-10-2013 13:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #574
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Cieszę się Romku, że potwierdzasz duże możliwości i dobre parametry Husarka.
12-10-2013 16:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6JFR Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 11-10-2010
Post: #575
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witaj Romanie chciałem nawiązać do naszej rozmowy na skypie a dzisiaj przeczytałem na wątku 567 Twoją uwagę, że płytka przejściowa pod układ 74AC175 wg projektu Adama jest poprawna i pracuje poprawnie.
W poście 570 jak wnoszę uwaga Piotra dotyczyła zasady wykonywania układów cyfrowych czy tak?
Pozdrawiam SQ6JFR
12-10-2013 17:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #576
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Wymieniłem trafo wyjściowe płytki Si-570 na WB-3040. Polutowałem i wstawiłem płytkę na 74AC175. Ruszyło pasmo 28 MHz, ale równocześnie na wyższych pasmach zmartwił mnie fakt wyraźnych sygnałów komunikacji cyfrowej radia oraz (chyba bardziej dokuczliwe) treszczotka słyszalna w głośniku podczas kręcenia enkoderem. Przed wstawieniem płytki ten odgłos nie był tak dokuczliwy - teraz jest i to bardzo. Gdzie teraz wsadzić łapki?


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2013 17:21 przez SP4LVC.)
13-10-2013 15:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #577
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Bogdanie, stara dobra zasada, nie robić zbyt dużo zmian za jednym razem. Najprościej wrócić do układów AC02+AC164 i zobaczyć co dało wstawienie fabrycznego trafa na module Si570 i czy ustąpią obecne zakłócenia. Potem dopiero wstawić moduł z AC175.

Podniesiony poziom zakłóceń od procesora może wynikać ze złego położenia modułu Si570 oraz braku ekranowania modułów radiowych. Moim zdaniem źródłem tzw. "terkotania" nie jest enkoder a komunikacja przez I2C podczas przestrajania generatora Si570. Trzeba skrócić kabel sygnałowy VFO aby nie pracował jak antena zbierająca zakłócenia od procesora.

73 Adam
13-10-2013 17:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #578
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Adamie wróciłem przed chwilą do poprzedniej konfiguracji i stwierdzam, że pasmo 28 MHz nie ożyło, także na pewno muszę pozostać na wariancie z płytką na 74AC175 - przynajmniej do czasu jak nie będę miał innych scalaków do eksperymentów. Prawdopodobnie któryś z dwóch nie chce już obsługiwać częstotliwości 120 MHz i wyżej. Nie chce mi się wierzyć, aby wstawienie WB3040 mogło coś popsuć. Także zostaje walka z zakłóceniami. Kabel sygnałowy VFO rzeczywiście z 20 cm zapasem - uciąć szkoda, a poza tym zaciskarki nie mam do złącz SMA. Był kupiony jako gotowy 50 cm przewód z wtykami SMA z obu stron. Tylko zastanawia mnie czemu zbiera zakłócenia, przecież jest ekranowany. Ciekawe, że sporo mniej tych dolegliwości słychać po włączeniu przedwzmacniacza RX.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2022 12:08 przez SP4LVC.)
13-10-2013 20:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Online
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #579
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witam

Zakłócenia wchodzą bokiem nie przez antenę, a jak włączysz wzm. RX to masz wyższy poziom sygnału z RX i je blokujesz - przykrywasz. Dlatego trzeba dobrze ekranować. Chyba że się mylę to niech mnie ktoś sprostuje :-)

Pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2013 20:49 przez SQ1GYQ.)
13-10-2013 20:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #580
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
No właśnie tak sobie pomyślałem chwilę po napisaniu postu, że to przecież nie są zakłócenia w.cz. Zatem pozostaje blokowanie, ,,dławiczenie", ,,umasienie" i skracanie wszystkich zbyt długich kabli. Będę szukał.
Mam pytanie związane z funkcją wyjść P0, P1, P2 płytki rejestrów, a sam się już trochę gmatwam w rozumowaniu. Chcę okablować radio w taki sposób, aby mieć możliwość korzystania z regulacji czasów zwłoki i wykorzystania sygnałów ZAS_RX oraz ZAS_TX. Bardzo proszę o informację typu: wyjście P0 podłączamy do punktów.... na płytkach....Wyjście P1 i P2 - podobnie. Zaplątałem się i nie wiem, czy nie mylę sygnału N/O z sygnałem ZAS_TX.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2013 13:26 przez SP4LVC.)
13-10-2013 21:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości