Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 10 Głosów - 4.6 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #321
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Henryk SP2JQR zauważył, że na płytce automatyki znajduje się niewykorzystany w torze odbiorczym układ MAX7400. Przy odrobinie "inwencji konstrukcyjnej" możemy go użyć do kształtowania sygnału w torze nadawczym. Proponujemy włączyć go pomiędzy kompresor, a filtr toru mikrofonowego. Taka kolejność pozwoli wyeliminować przez filtr ewentualne "zakłócenia" emitowane przez MAX7400. W torze mikrofonowym nie jest potrzebna moim zdaniem płynna regulacja pasma akustycznego. Możemy do MAX7400 dołączać kluczami tranzystorowymi dobrane w procesie wstępnej regulacji pojemności wpływające na charakterystykę filtru. Myślę że taka propozycja pozwoli regulować szerokość pasma podczas nadawania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2013 21:01 przez SP4HKQ.)
09-02-2013 11:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BEF Offline
Michał
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 01-08-2009
Post: #322
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Zdzisław.Po co stosowac w torze mikrofonowym MAX7400 jesli w HUSARKU mamy wspaniały filtr pasywny LC SSB .Jedyną zaletą MAX7400 jest regulacja pasma a wadą wnoszone szumy -jesli nie liczymy dodatkowych kosztów .Michał SP5BEF .
10-02-2013 14:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #323
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Takie rozwiązanie było brane pod uwagę. Narysowałem wtedy wstępny schemat przełączania filtru, tak aby był on włączany podczas nadawania. Nic nie stoi na przeszkodzie , aby wrócić do tego rozwiązania. Pozdrawiam, Janusz.


Załączone pliki Miniatury
İmage
10-02-2013 15:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #324
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Uwaga schemat homodyny HUSARKA prezentowany na str 8 zawiera błędy. Poniżej poprawiony schemat zawierający wszystkie znane poprawki. Zmienione wartości kondensatorów przy wzmacniaczach operacyjnych po polifazerze RXa. Zmieniony schemat wzmacniacza VFO, oraz trafo wejściowe RX T2.


Załączone pliki
.bmp  Husarek zas.homodyna V3-10.BMP (Rozmiar: 201.04 KB / Pobrań: 5205)
10-02-2013 21:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #325
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Wczoraj walczyłem z wzmacniaczem VFO w homodynie Husarka. Niestety wzmacniacz wykonany na bramkach AC02 z poprawkami Józefa także się wzbudza na ok 110 MHz. Józef swoje próby wykonał na pojedynczych bramkach SMD i było OK. Jak zastosujemy 4 bramki w obudowie PDIP wzbudzenie występuje. Sprawdzałem na scalakach rożnych producentów. Może ktoś ma już doświadczenie z takimi rozwiązaniami, sugestie mile widziane.
Najlepszym rozwiązaniem okazał się patent Janusza SP5BMP na układzie BGA420.
uPC1676 też stwarzał problemy ze sterowaniem bramki AC02, natomiast steruje bezpośrednio 164 bez kłopotów.
20-02-2013 16:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #326
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(20-02-2013 16:01)SP4HKQ napisał(a):  Wczoraj walczyłem z wzmacniaczem VFO w homodynie Husarka. Niestety wzmacniacz wykonany na bramkach AC02 z poprawkami Józefa także się wzbudza na ok 110 MHz. Józef swoje próby wykonał na pojedynczych bramkach SMD i było OK. Jak zastosujemy 4 bramki w obudowie PDIP wzbudzenie występuje. Sprawdzałem na scalakach rożnych producentów. Może ktoś ma już doświadczenie z takimi rozwiązaniami, sugestie mile widziane.
Najlepszym rozwiązaniem okazał się patent Janusza SP5BMP na układzie BGA420.
uPC1676 też stwarzał problemy ze sterowaniem bramki AC02, natomiast steruje bezpośrednio 164 bez kłopotów.

To może wrócić do pierwotnej wersji z 1 bramką, nie stosować podstawki a nieużywane nóżki albo wyginając kilkakrotnie "urwać" ze scalaka, albo przez rezystor smd podłączyć do +5V ? (same wejścia)
Może nie super estetyczne ale lepszego pomysłu nie mam.

73! Artur sp2qca
ps. jeszcze jeden pomysł: zrezygnować z AC02 i zastosować ICS502 z powielaniem x2 albo x4 ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2013 16:31 przez SP2QCA.)
20-02-2013 16:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #327
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Post powyżej traktować można dwojako. Jest to żart, lub kompletne niezrozumienie zagadnienia. Bo obrywanie nóg w scalaku kojarzy mi się z okrutną zabawą z dzieciństwa gdy obrywało się skrzydełka muchom. Natomiast zastosowanie powielacza częstotliwości ICS502 w miejsce wzmacniacza sygnału to jakaś kompletna pomyłka.
W HUSARKU źródłem sygnału VFO jest SI570 w wersji LVDS. (Pracuje do częstotliwości 280 MHz i jakiekolwiek powielanie w tym przypadku nie jest potrzebne). Daje on na wyjściu ok 0.5 Vpp sygnału prostokątnego. Do wysterowania rejestru VHC164 potrzebny jest sygnał TTL. Zlinearyzowana bramka AC02 miała być rozwiązaniem problemu, ale się okazało że generuje sygnały bez wysterowania. Rozwiązanie już jest znalezione to BGA420, a mnie jako domorosłego konstruktora interesuje, czy istnieje układ wzmacniacza na bramce który działa stabilnie.
21-02-2013 19:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #328
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(21-02-2013 19:58)SP4HKQ napisał(a):  Post powyżej traktować można dwojako. Jest to żart, lub kompletne niezrozumienie zagadnienia. Bo obrywanie nóg w scalaku kojarzy mi się z okrutną zabawą z dzieciństwa gdy obrywało się skrzydełka muchom. Natomiast zastosowanie powielacza częstotliwości ICS502 w miejsce wzmacniacza sygnału to jakaś kompletna pomyłka.
W HUSARKU źródłem sygnału VFO jest SI570 w wersji LVDS. (Pracuje do częstotliwości 280 MHz i jakiekolwiek powielanie w tym przypadku nie jest potrzebne). Daje on na wyjściu ok 0.5 Vpp sygnału prostokątnego. Do wysterowania rejestru VHC164 potrzebny jest sygnał TTL. Zlinearyzowana bramka AC02 miała być rozwiązaniem problemu, ale się okazało że generuje sygnały bez wysterowania. Rozwiązanie już jest znalezione to BGA420, a mnie jako domorosłego konstruktora interesuje, czy istnieje układ wzmacniacza na bramce który działa stabilnie.

Nie jest to żart, propozycja rozwiązania. Jak pisałem - nieelegancka, za to jeden z możliwych wariantów bez ingerencji w płytkę.
Jak pisali autorzy Experimental Methods in RF design na początku książki: układ elektroniczny wyglądający ładnie niekoniecznie będzie działał lepiej od tego zmontowanego przestrzennie za to w sposób minimalizujący pojemności układowe i indukcyjności doprowadzeń.

Że w husarku źródłem sygnału jest SI 570- nie wiedziałem. Nie analizowałem schematu, bo nie buduję Husarka.

Natomiast uwagi co do obrywania nóg muchom to mógłbyś sobie Zdzisławie, darować. Generalnie to przebija z niej mało sympatyczny wydźwięk i antypatia.
Więc zakończmy tą dyskusję w ten sposób, że przyznam się do kompletnego niezrozumienia zagadnienia, do żartu się nie przyznaję i to byłoby na tyle.
Nie oczekuję odpowiedzi, złożyłem moim zdaniem wystarczającą samokrytykę i kończę dyskusję. Wszelkie odpowiedzi na tą wypowiedź pozostaną bez odpowiedzi z mojej strony.

73! Artur sp2qca
22-02-2013 10:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #329
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Wielu Kolegów eksperymentujących z różnymi konstrukcjami anten wykorzystuje do pomiarów różnego rodzaju analizatory antenowe. To rozwiązanie oprócz niewątpliwych zalet ma dwie istotne wady: konieczność posiadania dodatkowego miernika oraz dodatkowy koszt od kilkuset do kilku tysięcy złotych.
Czy aby na pewno musimy posiadać kosztowny analizator ?

Analizator antenowy na pokładzie HUSARKA
Prawie wszytko co jest nam potrzebne do takich pomiarów mamy gotowe w Husarku. Sterownik radia pozwala na wybór pasma i ustawienie dowolnej częstotliwości pomiarów. Wzmacniacz PA o regulowanej mocy pozwala na ustawienie optymalnej mocy do pomiarów w danych warunkach, filtry LPF zapewnią pozbycie się harmonicznych z sygnału pomiarowego. Pomiary możemy wykonywać przy większych mocach niż dają nam popularne mierniki.
Silny procesor z przetwornikami A/D oraz wyświetlaczem graficznym pozwala na przeliczenie danych pomiarowych na parametry anteny i zobrazowanie w postaci graficznych przebiegów.

Jedynym brakującym ogniwem w aktualnej konstrukcji radia jest mostek pomiarowy. Aby rozwiązanie było bardzo proste i tanie chcę wykorzystać sprawdzone rozwiązanie z miernika VK5JST oparte na pomiarze napięć na rezystorze 50 ohm włączonym szeregowo z anteną. Dodatkowa płytka w przekaźnikiem, rezystorem 50 ohm, trzema wzmacniaczami operacyjnymi plus drobne elementy, całość razem około 20zł.
Podczas normalnej pracy radia (pełna moc) mostek będzie zwarty poprzez przekaźnik. Po aktywacji trybu pomiaru sterownik zredukuje moc PA i włączy układ pomiarowy w tor nadawczy a następnie wykona serię pomiarów. Koszt mostka jest pomijalny a pozostałe elementy i tak musimy wykonać do normalnej pracy radia. Główny ciężar opracowania spocznie na odpowiedniej rozbudowie oprogramowania sterownika. Postępy prac w tym zakresie będę opisywał w wątku Synteza SPHM.
Takie rozwiązanie da posiadaczom Husarka dodatkowy "bonus" w postaci pomiarów impedancji zespolonej anteny bez potrzeby odpinania fidera od radia.

73 Adam
22-02-2013 22:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 281
Dołączył: 23-10-2011
Post: #330
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Adam,
Takie rozwiązanie analizatora antenowego jako dodatkowa funkcja w Twojej syntezie to byłoby super rozwiązanie. Wizualizacja wyników na istniejącym w Husarku 4-calowym kolorowym graficznym wyświetlaczu dodałoby atrakcyjności temu rozwiązaniu. Pamiętam jak rozważałeś w Warszawie na spotkaniu SP-HM o takiej ewentualności, więc bardzo się cieszę, że zdecydowałeś się rozpocząć prace w tym kierunku. Czekam na to rozwiązanie z niecierpliwością.
23-02-2013 0:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości