![]() |
SP-AFA czyli polski analizator - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Pomiarowa (/forum-54.html) +--- Dział: Przyrządy pomiarowe (/forum-58.html) +--- Wątek: SP-AFA czyli polski analizator (/thread-991.html) Strony: 1 2 |
SP-AFA czyli polski analizator - SQ8NVF - 07-10-2011 12:42 Witam kolegów. Jakiś czas temu wykonałem płytkę pod DDS AD9951 wzorowaną na pomyśle DL4JAL. Miała służyć jako VFO do TRX. Niestety okoliczności jej powstania nie zapewniły dostatecznie satysfakcjonującego mnie wykonania – pojawiły się podtrawienia, pewne niedociągnięcia w druku...I płytka trafiła do pudełka. Wraz z nastaniem wiosny pojawiła się idea aby jednak coś z tą płytką zrobić. Nie mając dostępu do stacji Hot-Air pomysł z wylutowaniem AD9951 odpadł. Pozostało jedynie zagospodarowanie tego co jest. I tak się narodził pomysł wykonania własnego analizatora współpracującego z oprogramowaniem WinNwt4 – pierwotnie przewidzianym dla serii różnych analizatorów NWT. Tym krótkim wstępem przedstawiłem historię mojego analizatora, któremu nadałam nazwę: SP-AFA. SP – to oznaczenie, że jednak Polska jest w stanie nie tylko kopiować pomysły zachodu (tudzież wschodnie) AFA – Amplitude Frequency Analyzer czyli polski analizator amplitudy w funkcji częstotliwości. Mając gotową płytkę DDS pozostało wykonanie reszty potrzebnej dla analizatora – sterownika wraz z przetwornikiem ADC, bloku sondy log/lin oraz filtru, wzmacniacza i tłumików. Każdy moduł jest wykonany osobno. Sterownik wykonałem na uP ATMega8A, jako ADC zastosowałem AS1538 (odpowiednik ADS7828 firmy TI) czyli 12 bitowy. Blok sond logarytmicznych to 2xAD8307 wraz z obwodem LC na wejściach wyrównujących odpowiedź amplitudową układów w szerszym paśmie. Trzeci kanał to przetwornik TruPWR AD8361. Kanały logarytmiczne zostały dodatkowo wyposażone we wzmacniacze poszerzające zakres napięć wyjściowych do zakresu przetwornika ADC (mnożenie x2). Oprogramowanie napisałem w C tak aby współpracowało z WinNwt4 za pomocą portu szeregowego. Poniżej kilka zdjęć prototypu oraz uzyskane charakterystyki. RE: SP-AFA czyli polski analizator - SQ8Z - 07-10-2011 14:22 GRATULACJE!!!! ;-) milo widziec ze i polak potrafi ... i co najwazniejsze ze mu sie chce ;-) wyniki sa naprawde o.k rozwiniesz temat? bedzie prezentacja w opisem do powtorzenia? Podejrzewam ze aby to przedstawic mnostwo pracy musisz wlozyc... pozdrawiam Krzysztof SQ8Z RE: SP-AFA czyli polski analizator - SQ8NVF - 07-10-2011 14:41 To jest układ prototypowy i z przyczyn opisanych powyżej montowany był z modułów. Wcześniej nie pisałem ale np. DDS jest sterowany generatorem 100MHz uzyskanym z kwarcu pracującego w układzie Butlera...na dodatek termostatowanego - to tak dla przyszłych eksperymentów ![]() RE: SP-AFA czyli polski analizator - SQ8Z - 07-10-2011 14:50 :-) po moich drobnych doswiadczeniach z tego typu ukladami, odnosze wrazenie ze wlasnie ta "modulowa" konstrukcja jest sluszna ;-), na jednej PCB troszke sie nam w.cz "niesie" a ekranowanie jest bardzo istotne.. RE: SP-AFA czyli polski analizator - SP3SWJ - 07-10-2011 17:48 ... skoro jest polski to powinien sie nazywać... Cytat:"polski analizator amplitudy w funkcji częstotliwości. " PAAWFC :-) RE: SP-AFA czyli polski analizator - SQ8NVF - 07-10-2011 18:15 Polski ale chodzi o to, żeby był znany też poza Polską ![]() RE: SP-AFA czyli polski analizator - SP5FCS - 07-10-2011 20:06 Bartłomiej, moje gratulację, kawał solidnej inżynierskiej roboty od pomysłu do działającego prototypu. To kolejny przykład na to, że potencjał intelektualny i możliwości krajowego środowiska radioamatorów są bardzo duże. Sądzę, że po opracowaniu dobrej dokumentacji wykonawczej analizator będzie bardzo chętnie budowany nie tylko w SP. Z analizy tego co mogę zobaczyć na zdjęciach widzę, że w projekcie postawiłeś na dokładność. To bardzo dobrze bo to w końcu przyrząd pomiarowy. Zapotrzebowanie na rozdzielczość spowodowało niestety rozbudowę układu (układy ADC, wzmacniacze). Może warto w kolejnej wersji układu zastosować nowszą generację procesora np. Xmega16-A4, który ma na pokładzie 12 bitowe przetworniki, ma wewnętrzny generator oraz jest znacznie szybszy. Drugi pomysł to zasilanie całego układu bezpośrednio z USB, procesor, DDS oraz USB zasilane są z 3V3. Bardzo chętnie wykonam sobie taki analizator oraz służę wszelką pomocą podczas rozwijania projektu i jego modyfikacji. RE: SP-AFA czyli polski analizator - SQ8NVF - 07-10-2011 21:55 Dziękuję za przychylne głosy co do mojej konstrukcji ![]() XMega załatwia sporo spraw z peryferiami, głownie wspomniane ADC w 12 bitach. Wybrałem wersję ze wzmacniaczami gdyż chciałem pracować w dość szerokim zakresie napięć - wiedziałem, że sonda będzie dołączana na przewodach bez ekranowania. Większy poziom napięć to łatwiejsza droga do zmniejszenia zakłóceń, szczególnie tych na niższych napięciach. Nie mniej jednak i tak najwięcej problemów przysporzył DDS i zakłócenia z jego strony a dokładniej felerny pomysł z zastosowaniem trafa na wejściu sygnałowym (zegara) i rozdzielenie mas analogowej i cyfrowej (choć to drugie w znacznie mniejszym stopniu)... Co do USB...Wybaczcie ale nie znalazłem jeszcze dość silnej argumentacji aby stosować to napięcie bezpośrednio. To źródło samych zakłóceń. W moim zamyśle każde urządzenie, które mam zamiar wykonać ma pracować z konwerterem RS <-> USB ale izolowanym galwanicznie. Ja np. bałbym się sprawdzać wzmacniacz mocy w układzie bezpośrednio podłączonym pod USB. Jest jeszcze opcja izolatora USB - tylko trzeba znaleźć przyzwoitego (w sensie ceny) dystrybutora (u producenta to 5,5$/szt). Takie rozwiązanie jest znacznie bardziej elastyczne. RE: SP-AFA czyli polski analizator - SP3SWJ - 07-10-2011 22:30 Napisałeś program w C .... ale jakieś darmowe środowisko czy może Codevision ?? Xmega - fajne, nie do ubicia "fusami" bo ich nie mają, szybkie i nieważne co nagrzebiesz w zegarach zawsze programator je widzie. Wejście z poprawą dopasowania sondy cewką - czy to jest klon OZ2CPU czy jakiś własny patent wymęczony na generatorach sygnałowych? zastanawia mnie ta spodnia strona pod sondami i te tajemnicze przegródki :-) RE: SP-AFA czyli polski analizator - SQ8NVF - 08-10-2011 12:01 Stosuję jak zawsze darmowe środowisko programistyczne...choć bardziej kwestia "darmowości" dotyczy kompilatora. Nie mniej jednak używam Eclipse z pakietem Atmel AVR Toolchain 3.2.3. Dopasowanie wejścia AD8307 to raczej mało ma wspólnego z OZ2CPU ![]() A co do zdjęć...pochodzą one z różnych etapów montażu. Te przegródki to szczegóły wykonania ekranowania gniazd, które mają minimalne wyprowadzenia i są montowane tak, aby pin środkowy leżał na laminacie. Oczywiście zostały one zaślepione kawałkami laminatu i zalutowane. Storna elementów też jest przegradzana pomiędzy sąsiednimi kanałami - tylko zdjęcie jest po montażu - łatwiej lutować elementy jak nic nie wystaje z PCB ![]() |