![]() |
Prosty PA QRP i driver PA do oceny - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Wzmacniacze mocy (/forum-73.html) +--- Wątek: Prosty PA QRP i driver PA do oceny (/thread-2318.html) |
RE: Prosty PA QRP i driver PA do oceny - SP5MET - 22-04-2015 15:17 Karolu, tak. Te 4 V p-p to są na obciążonym 50R BC211. Za trafem. Na obciążonym IRF bez problemu mam 80V p-p. Na filmie jedna działka to 20V . Podkręcę napięcie na driverze, powinna skoczyć moc jeszcze chyba. Trafo lub trafa 1:9 też mogę sprawdzić, i tak miałem to w planie. Podłącze do PA filtry późnym wieczorem lub jutro bo niestety mało czasu mam teraz. Postaram się zrobić także inne pomiary i wkleić to tu. Jedno co dało mi się zauważyć i co mnie zaciekawiło to kiedy zmniejszę moc tak aby przebiegi mieściły się na ekranie oscyloskopu bez włączonego dzielnika w sondzie 1:10, to mają całkiem znośny przebieg(z włączonym na tej niskiej mocy dalej są zniekształcone). Z włączonym dzielnikiem "górki" są dalej pofalowane a bez jest ok. Sondy osc. mam raczej OK. Przebieg psuje się od włączonego dzielnika sondy? ![]() Sondy mają małą pojemność więc nie powinny mieć wpływu tym bardziej przy tych sporych mocach. Zrobię może pomiar na dzielniku "zewnętrznym" i zobaczymy.... RE: Prosty PA QRP i driver PA do oceny - SP6AUO - 22-04-2015 16:32 Witaj Tomku. No teraz mogę coś pomóc. Mój wzmacniacz jest bardzo podobny do twojego.Jest to pierwszy stopień i trzeci z Twojego schematu.Z kolektora na bramkę przez 100nF. Podpiąłem oscyloskop i oto wyniki.Na drenie wykres górny około 30Vpp, na wyjściu z radia do anteny dolny wykres około 50Vpp. Wnioski widać na załączniku. Pozdrawiam. [attachment=9820] To jest ten sam sygnał. Na drenie i po PI filtrze. RE: Prosty PA QRP i driver PA do oceny - SQ5KVS - 22-04-2015 16:51 Nie do końca zrozumiałem o co chodzi z tym dzielnikiem, ale jesli pracujesz w klasie B to zrozumiałym jest że im mniejsza moc wyjściowa to masz mniejsze zniekształcenia. RE: Prosty PA QRP i driver PA do oceny - SP5MET - 22-04-2015 18:01 Dzięki Andrzeju za foto z Twojego oscyloskopu. Ładnie to wygląda, nie tak koślawo jak u mnie ![]() Wieczorem sklecę filtr i zobaczę co się dzieje ale póki co wygląda to tak jak na foto u dołu. Karolu, chodzi o to że przy tej samej mocy nadajnika wykonuje dwa pomiary. 1. Sonda oscyloskopowa 1:1 5V/div - mam sinus 2. Sonda oscyloskopowa 1:10 0,5V/div - mam koślawy przebieg o trochę wyższym napięciu niż spodziewane a wg. mojej małej wiedzy, przebiegi powinny wyglądać w tych dwóch ustawieniach podobnie bo przy 1:10 dziele napięcie na 10 ale na oscyloskopie ustawiam wzmocnienie x10. Jak wykonujecie pomiary napięć w.cz. oscyloskopem, napięć rzędu 50-100V? Czy robię to prawidłowo, korzystając z przełącznika na sondzie poszerzającego zakres mierzonych napięć? Bo jeśli tak to czemu mam w tym ustawieniu takie koślawe przebiegi? ![]() [attachment=9823] [attachment=9824] [attachment=9825] RE: Prosty PA QRP i driver PA do oceny - SQ5KVS - 22-04-2015 18:25 Hm z tym dziennikiem nieco dziwna sprawa bo owszem z 1:1 ma nieco większa pojemnosc ale w tym układzie nie powinno to robic róźnicy, chyba ze sonda walnięta lub wejście osc. Pierwsze przebiegi na drenie/obciążeniu, wyglądają prawie jak prostokąt. To moim zdaniem moze świadczyć o przesterowaniu ostatniego stopnia. Zmniejsz moc / zwiększ przekładnie Trwy / zwiększ napięcie zasilające/ zmniejsz wzmocnienie wstawiając między dreni a bramkę kondensator 100n w szereg z rezystorem (500 omów lub mniej). W przybliżeniu można to policzyć, wzory są gdzieś na forum. RE: Prosty PA QRP i driver PA do oceny - SP6AUO - 22-04-2015 18:57 Tomek, czym sterujesz ten wzmacniacz. te załączniki przypominają sygnał po mieszaczu,bez filtra BPF. Tak wygląda u mnie sygnał przed filtrem, załącznik 1. [attachment=9826] a tak wygląda po filtrze. [attachment=9827] Ten pomiar to sondą 1:10 RE: Prosty PA QRP i driver PA do oceny - SP5MET - 22-04-2015 19:25 R/C miedzy bramą a drenem nie zmieniło nic. Andrzeju już odpowiadam. Steruję PA sygnałem z piligrima + płytka z BPF + predriver + jakieś 10dB jeśli sie nie mylę. Sygnał ma wartość jakies 250-300mV P-P i jest czysty. Sprawdzałem analizatorem widma i syfu nie ma. To idzie na BC547 zgodnie ze schematem. Poniżej przebiegi uzyskane na bramce IRF510 po wpięciu się na nią bezpośrednio. Napięcia na bramce dużo wyższe niż myślałem. Z samego BC211+trafo ale obciążone 50R było koło 4v. Na bramce jest 8V P-P mierząc sondą 1:1 na foto jest 2V/działka [attachment=9828] i jakieś 12V? P-P mierząc sondą włączoną 1:10 (na foto 0.2V/działka i 1:10 na przełączniku sondy) [attachment=9829] Biorąc pod uwagę pomiar bez wykorzystania dzielnika sondy 1:10 to wszystko jest cacy. Jaja się zaczynają przy pomiarze końcowego stopnia mocy z sondą 1:10. Brak mi wiedzy i doświadczenia niestety. RE: Prosty PA QRP i driver PA do oceny - SQ5KVS - 22-04-2015 19:50 A propo dzielnika - jakie pasmo ma twój oscyloskop i czy napisali jakie są pojemności wejścia bez dzielnika? RE: Prosty PA QRP i driver PA do oceny - SP2JQR - 22-04-2015 20:00 Jeśli chodzi o sondę to trzeba sprawdzić czy jest prawidłowo skompensowana. Robi się to na sygnale prostokątnym np. 100kHz lub 1MHz w zależności od sondy i pasma oscyloskopu, i sprawdza się czy kształt prostokąta widoczny na ekranie jest prawidłowy. Jeśli nie to prawie każda sonda ma regulację i można podregulować. RE: Prosty PA QRP i driver PA do oceny - SP5MET - 22-04-2015 20:06 Oscyloskop jest do 40MHZ i sondy jak na foto poniżej. Do tej pory nie miałem problemów z pomiarami tym sprzętem. Sondy są nowe aczkolwiek budżetowe-popularne. A oscyloskop stary ale jary. Sondy są skompensowane, sprawdzałem dzisiaj ale na generatorze wbudowanym w oscyloskop. Niestety nie jest to w.cz. Były lekko rozkalibrowane ale po poprawieniu przebiegi podobne. [attachment=9833] Chyba wrócę do książek ![]() Ciekawi mnie to czy to sonda kłamie a przebieg jest ok czy może to sonda wprowadza zamieszanie i sinus zaczyna "dzwonić". ![]() |