HomeMade
Transceiver wg. M0NKA - Wersja do druku

+- HomeMade (http://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html)
+--- Wątek: Transceiver wg. M0NKA (/thread-1984.html)



RE: Transceiver wg. M0NKA - SP6AUO - 14-08-2015 11:16

A jest taka wersja do kupienia z wszystkimi detalami (poproszę o linka).Chyba,że ktoś już się nacieszył i chce się pozbyć uruchomionego m0nka.


RE: Transceiver wg. M0NKA - SP9KN - 14-08-2015 11:29

Chodziło mi oczywiście Andrzeju o UI BOARD KIT, RF oczywiście trzeba samemu kompletować...

Andrzeju stronę albo dwie do tyłu wspomniałeś że rozpoczynasz inny projekt teraz (tytuł po rosyjsku) możesz zdradzić coś na ten temat??


RE: Transceiver wg. M0NKA - SP6LUN - 14-08-2015 12:43

(14-08-2015 8:51)SP9KN napisał(a):  To ja zadam pytanie z innej beczki.
Czy opłaca się zamawiać wersję z wszystkimi elementami czy duuzo taniej wyjdzie jak będziemy zamwiać wszystko sami, uwzględniając oczywiście koszty przesyłek...

Koszt części (z uwzględnieniem minimalnych zamówień)
bez PCB i LCD to ok 470zł dla jednej osoby, 300zł dla 5 osób.


RE: Transceiver wg. M0NKA - SP9KN - 14-08-2015 12:53

Hmmm, LCD ki mam, ale z chęcią jeśli ktoś będzie zamierzał kupować/kompletować podejmę współpracę i z chęcią też zamówię.
Rozpuściłem wici w lokalnym klubie, może jakaś dusza też będzie chciała to będzie więcej....

Przemek


RE: Transceiver wg. M0NKA - SQ4KDI - 18-08-2015 13:34

a zestaw elementów z PCB u M0nki z wysyłką wyszedł 540zł. bo właśnie czkam.


RE: Transceiver wg. M0NKA - SP2GNB - 22-08-2015 11:51

Witam,

Ciekawostka:
Czerwona M0NKA z ekranem od Chrisa. Na początku wszystko prawie OK. Ekran robił się biały przy którymś tam włączeniu. W trakcie zabaw ilość dobrych włączeń malała, a białych ekranów było coraz więcej. I to już przestało być zabawne. Dzisiaj przez godzinę nie udało mi się odpalić - cały czas białe ekrany...

Niebieska M0NKA z ekranem, który mi podrzucił Artur - OK.

Pytanie brzmi: czy to software został napisany pobieżnie w obrębie startu ekranu, czy to hardware? jeśli hardware, to czy udało się Kolegom zdefiniować przyczynę?


RE: Transceiver wg. M0NKA - SQ4KDI - 22-08-2015 13:05

można uruchomić same UI PCB z wyświetlaczem bez dołączonego RF?


RE: Transceiver wg. M0NKA - SP2GNB - 22-08-2015 13:17

Można - trzeba podać napięcie na listwę UI. Nie chcę wprowadzić w błąd (trochę dawno to robiłem) - do oryginalnej wersji v.4 podłączałem pin 30=GND; pin 29=8V. Dało się programować i bawić...
Jak w innych wersjach - nie wiem.


RE: Transceiver wg. M0NKA - SQ4KDI - 22-08-2015 13:21

czekam na przesyłkę i nie wiem za co się zabrać w pierwszej kolejności.


RE: Transceiver wg. M0NKA - SP2GNB - 22-08-2015 14:31

Za UI.